«Нотатки мандрівниці» Олени Кравчук: оргазм в Будапешті, вуличні смаколики та термальні води

«Нотатки мандрівниці» Олени Кравчук: оргазм в Будапешті, вуличні смаколики та термальні води
Будапешт – надзвичайно атмосферне місто, в якому побувала героїня нашої рубрики ̵ Олена Кравчук.

Відвідавши затишний куточок Європи, вона поділилася із ВолиньPost враженнями про фантастичну архітектуру міста, небезпечних таксистів, а також розповіла місцини, де можна поласувати смачненьким.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ НОТАТОК МАНДРІВНИКІВ

ТАКОЖ СЛІДКУЙТЕ ЗА СТОРІНКОЮ РУБРИКИ В FACEBOOK


Останнім часом надзвичайно популярними стали поїздки на вікенд або тури вихідного дня. Всього за кілька днів можна пізнати нову країну, весело провести час та наповнити свою туристичну мапу новими враженнями.

Познайомитися з Будапештом я вирішила взимку, адже новорічно-різдвяний період один з найкращих у Європі. Різдвяний дух оселяється буквально у кожному куточку, вкритому яскравими вогниками міста, яке просто неймовірно у вечірній час. Та й квитки, якщо придбати заздалегідь, обійдуться не надто дорого, що не може не тішити гаманець.

У Будапешт я літала авіалініями Wizz Air. Аеропорт знаходиться за містом. Якщо ви хочете дешево і легко дістатися до центру угорської столиці, варто скористатися автобусом 200Е, відтак пересісти на метро Kőbánya-Kispest і за 30 хвилин ви вже в самому серці міста.

Секрети дешевого транспорту. Трамваї, автобуси, метро – зручно і швидко, але недешево. Одна поїздка обійдеться вам у 450 форинтів, а це близько 45 гривень. Тому краще скористатися пропозицією і придбати відразу 10 квитків за 300 форинтів, на два-три дні вистачить. Кондукторів нема, квитки можна придбати у водія або в терміналах, при вході їх потрібно компостувати, оскільки на лініях працює контроль, який може оштрафувати на солідну суму. Також варто придбати Budapest-card на 24, 48 або 72 години, до якої входить не лише безкоштовний проїзд, але й відвідини деяких музеїв і термальних басейнів.



Таксисти-шумахери. Мене вразили водії - надзвичайно чемні, завжди пропускають пішоходів, водять вправно. Єдиний, хто не звертає увагу на пішоходів – це таксисти, жовтенькі машини з фішками ганяють, як шумахери, тут будьте обережні.

Вуличний ярмарок їжі.
Прекрасно їхати до Будапешту у грудні, оскільки в місті відкриваються різдвяні ярмарки, на яких найкраще відчувається справжній угорський колорит: різноманітна їжа, напої та розваги місцевих. Від різноманіття страв очі «розбігаються» і бурчить живіт від ароматних запахів.

У холодну погоду найкраще смакує гарячий глінтвейн зі спеціями та безалкогольний пунш. І те й інше можна придбати у фірмовому горняті й привезти додому, як сувенір та до того ж зберігати цей святковий настрій увесь рік.



Ще обов’язково скуштуйте традиційний калач з ваніллю, це дуже смачно, просто фантастично! Його готують за певною магією: перед відвідувачем розкачують тісто, намотують на веретено і запікають до золотистої скоринки на вогні.

Від різдвяних ярмарків можна плавно перейти до Центрального ринку, якщо ви, наприклад, задумали приготувати вечерю. Там можна не лише помилуватися паризькою архітектурою, але й прикупити багато смачненького: від делікатесної фуа-гри до токайських вин. До речі, останні бувають лише білі і лише солодкі, що не кожному припаде до душі. В такому випадку можна скуштувати сливову настоянку.

На прилавках ви знайдете смачну угорську паприку. Привезіть додому друзям та рідним подарунок, адже її запаковують у фірмові торбинки. Солодка чи гостра — не має значення, вона дуже смачна і вдома такої ви точно не знайдете.

Неподалік від ринку можна знайти заклади, де готують смачні традиційні страви, наприклад, гуляш.

Оргазм в Будапешті. Від архітектури я отримала справжній естетичний оргазм (!), оскільки вона там дійсно неймовірна й велична. Кожна будівля, незважаючи чи це на стороні Пешта чи Буди, має свій особливий дух.

Всі знакові місця Буди можна оглянути, якщо прокататися трамваєм №2. Для тих, хто має обмаль часу на екскурсію містом. Всім іншим – краще гуляти зимовим містом та насолоджуватися його атмосферою.



Туристична мапа Будапешту. Найбільше мене вразив угорський Парламент, який розкинувся на березі Дунаю. Заздрю людям, які там працюють. Увечері він ще прекрасніший, ніж вдень, адже підсвічується з усіх сторін. Недаремно Будапешт називають перлиною Дунаю. Неподалік розкинулася меморіальна пам’ятка – взуття на річці Дунай, яке стало символом сумної сторінки в історії Угорщини. Там завжди багато туристів, люди залишають у взутті свічки, квіти і роздумують, скільки життів зі своїм плином забрала велична ріка.

Надзвичайно гарні мости, які світяться навіть у ночі. Найкрасивіший ланцюговий міст Сечені, якого з обох сторін прикрашають скульптури величезних левів. Один із найвеличніших храмів Базиліка Святого Іштвана, для любителів органної музики там часто грають концерти. Улюблене місце будапештської молоді ̵ Палац мистецтв.



Для шопоголіків найкращим місцем стане проспект Андраші ̵ довга вулиця, на якій знаходяться магазини світових брендів. Дорогою можна оглянути ще й Оперний театр. Цьогоріч його вхід прикрашала новорічна ялинка, вбрана величезним імбирним печивом, замість іграшок.

По іншу сторону Дунаю над містом розкішно розмістилися Будайська фортеця та її Королівський палац, Рибальський бастіон, аж не віриться, що в ньому колись торгували рибою. Всього за кілька метрів від мого помешкання, яке віднайшла на сайті Airbnb, тому рекомендую його вам для пошуку житла.

Змерзли? Гайда купатися! Неподалік Площі Героїв знаходиться каток під відкритим небом. Розкинувся він біля самісінького замку Вайдахуняд, там ви не лише весело проведете час, а й зможете наповнитися духом таємничості. Після довгих прогулянок містом, коли змерзнете і схочете перепочити, рекомендую відвідати славнозвісні термальні купальні Сечені.

Купалень у Будапешті на будь-який смак і вибір. Купатися взимку одне задоволення, коли вода досягає 38 градусів тепла, а надворі мінус 1, ваше тіло дякуватиме вам ще довго. З собою візьміть купальник, рушник й тапки, оскільки за це все доведеться додатково сплатити. Краще зекономте на щось смачненьке (сміється, - від авт.)



Будапешт мене вразив своєю розміреністю, спокоєм, а найдужче ̵ затишком. Якби не велика кількість туристів, то й не скажеш, що це столиця, а у різдвяний час вона особливо казкова. Думаю, жити там добре.

Вивчила угорську. Переважно спілкувалася англійською, угорська молодь її добре знає, але надписи в транспорті та магазинах - угорською, тому кілька слів перед поїздкою треба вивчити, хоча це й непросто.

Шкодую, що не покаталася на кораблику вечірнім Дунаєм, не відвідала Океанаріум-тропікаріум та не побувала всередині однієї з найбільших Синагог в світі. Тому треба відвідати знову це прекрасне місто.

Якщо надихнулися відвідати Будапешт взимку - одягайтеся тепліше: зручне взуття, куртка, шапка, рукавиці - незамінні у такій подорожі.

ТЕКСТ – Катерина ЛАЩУК


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
класно! дякую автору! захотілося туди заглянути!
Відповісти
Ну добре хоть естетичний отримала, раз іншого нема))))
Відповісти
Останні статті
«Нотатки мандрівниці» Олени Кравчук: оргазм в Будапешті, вуличні смаколики та термальні води
03 лютий, 2017, 09:00