«…БУДИ» Луцька. Частина 1

«…БУДИ» Луцька. Частина 1
Якщо місто всіяне баштовими кранами – значить, воно розвивається, у людей є гроші і бажання інвестувати їх, не виходячи за міські кордони.

Однак, коли через кризу, непорозуміння, незаконність тощо будівництва завмирають, і довгобуди починають нагадувати «будки», картина перестає бути такою оптимістичною.

ВолиньPost пропонує огляд довго-, швидко-, недо- та інших «-будів» міста. Вони муляють око усіх допитливих, змушуючи задуматися: «Хто і що тут будує?».

ОФІСНИЙ ЦЕНТР. Ріг вулиць Гулака-Артемовського і Грушевського

Це триповерхове приміщення на розі вулиць Грушевського та Гулака-Артемовського вважають одним з найтриваліших незавершених будівництв Луцька.



Як вдалося з’ясувати, колись на його місці був двохповерховий житловий будинок. Втім, у 2004 році будівлю придбали інвестори, що мали азербайджанське коріння.

Мабуть, саме цим пояснюється подальша зміна дизайну будинку. Місцеві мешканці навіть припускали, що тут має постати протестантська церква. Адже будівлю «округлили» у східному стилі. Насправді ніякого храму тут не планувалося, лише кафетерій.

Через невідомі причини з ідеєю будівництва кафе азербайджанці розпрощалися і у 2007 році продали будинок страховій компанії «Гарант-Авто», яка зараз є власником будинку.

Тоді, вже у 2008 році проектно-архітектура компанія «Глорі-плюс» почала реконструкцію будинку. У зв’язку з фінансовою кризою роботи заморозили.

Сьогодні будинок на 80% готовий до введення в експлуатацію, до нього під’єднані усі комунікації. Нині, як стало відомо, ведеться мова про закінчення будівництва. Там планується розмістити офіс страхової компанії «Гарант-Авто». Цікаво, що будинок побудований з розмахом і щедрістю: стелі у ньому – на висоті 4 метри.

«ПАЛАЦ ПРАВОСУДДЯ». Вулиця Конякіна

Каркас 4-поверхового будинку на вулиці Конякіна «виріс» буквально за декілька місяців, хоча довгий час вважався замороженим будівництвом.







Замовником цього об’єкту стало територіальне управління державної судової адміністрації у Волинській області. Його керівник Наталія Коцирій розповіла, що ця будівля має довгу історію. Ще на початку 90-тих років це приміщення задумували віддати під «Палац правосуддя». Тут мали б розміщуватися Волинський апеляційний суд, виконавча служба, офіси адвокатів та інші установи.

Однак у 2007 році приміщення передали для потреб Луцького міськрайонного суду, який нині має проблеми з «житлом», працюючи у трьох відокремлених приміщеннях.

Саме цей орган буде працювати в приміщенні на Конякіна. Тож «Палацу правосуддя», скоріш усього, у Луцьку поки що не буде.

АПТЕКА «ВОЛИНЬФАРМ». Проспект Відродження

Будівництво п’ятиповерхівки під самісінькими вікнами міської поліклініки №2 почалося близько п’яти років тому. Однак це приміщення, як вдалося з’ясувати, не має стосунку ні до поліклініки, ні до клінічної лікарні. Хоча, як запевнив головний художник міста Ярослав Матвіїв, ця триповерхова споруда «впишеться в ансамбль поліклініки і стане її органічним доповненням».



Нині це лише цегляний каркас, який в подальшому стане комерційним об’єктом компанії «Волиньфарм».

Зі слів її комерційного директора «Волиньфарм» Валерія Бондарука тут буде аптека. Це один зі стратегічних об’єктів в місті цієї мережі. У приміщенні за попередньою інформацією буде не лише продаж ліків, а й стоматологічне відділення.

Конкретні терміни завершення цього будівництва у «Волинфарм» називати не беруться.

ЦЕРКВА ВСІХ СВЯТИХ ЗЕМЛІ ВОЛИНСЬКОЇ. Вулиця Чорновола

Зводити Церкву всіх святих землі волинської почали ще у 1993 році на честь ювілею Волинської єпархії. За рік до того православна церква Московського патріархату позбулася «резиденції» Свято-Троїцького кафедрального собору, користуватися яким почав Київський патріархат. Тож нова церква повинна стати не просто «нашою відповіддю» ідейним опонентам, а й перевершити їх храм – і висотою, і розмахом, і навіть «масштабною» назвою.











Будівництво розпочалося у 1994 році, коли єпархія отримала 1,8 гектара землі для будівництва. Біля нього побудували тимчасовий храм, який через зовсім «нецерковну» форму прозвали «ангаром» або «теплицею». Тут і понині ведеться богослужіння.

Згідно з проектними планами, майбутній собор розрахований на три тисячі парафіян. За дизайном він нагадуватиме храми часів Київської Русі XII-XIII століть. Церква всіх святих землі Волинської буде п’ятикупольною, а її основа досягатиме 35х36 метрів.

На нижньому поверсі запроектовано нижній храм, де буде навіть басейн – для хрещення дорослих.

Зі слів прес-секретаря єпархії Валентина Марчука це буде один з найвищих храмів України і навіть Європи. Діаметр його центрального купола становитиме 9 метрів, висота 50,5 метрів, а відстань до верхів’я хреста 55,5 метрів. Дзвіниця сягатиме вгору на 60 метрів та вдвічі перевищить висотою навколишні дев’ятиповерхівки.

Терміни зведення храму залежать від фінансування, основою якого є добровільні пожертви. Отож, говорити про конкретні строки закінчення будівництва не доводиться – кажуть у Волинській єпархії УПЦ МП.

ЦЕРКВА «ЦАРСТВА БОЖОГО». Вулиця Конякіна

За автовокзалом на вулиці Конякіна свій храм будуть представники євангелістської церкви «Царство Боже». Ідея про зведення храму належить пастору церкви Олександру Рудинцю, який задумав побудувати церкву ще у 1995 році.







Вже у 1998 році Луцька міська рада передала громаді «Незалежна Христова Церква» землю у постійне користування на вулиці Конякіна. Проект храму підготував заслужений архітектор України Андрош Бідзіля.

Заливати ж фундамент храму почали у 2001 році. Тоді ж заклали і капсулу в основу церкви з посланням до майбутніх поколінь.

Згідно з проектом у храмі планують розмістити на першому поверсі басейн для хрещення, тренажерний і танцювальний зали, телестудію, редакцію газети, на другому - християнську книгарню-бібліотеку, благодійну їдальню, медичні кабінети – масажний, фізпроцедур, стоматологічний кабінет, а також кабінети, де розміщуватимуться робочі місця служителів церкви, офіс церкви.

На третьому поверсі планується молитовний зал на 1200 місць. На останньому – біблійна школа, кімнати для підліткового та молодіжного служінь та апартаменти гостей.

КАПЛИЧКА СВЯТОЇ СОФІЇ ВНУ ІМЕНІ ЛЕСІ УКРАЇНКИ. Вулиця Потапова

Між корпусами Волинського національного університету, біля університетської бібліотеки має вирости капличка Святої Софії – Премудрості Божої. Хоча нині, як зізнається проректор з навчально-виховної роботи університету Ірина Констанкевич, гроші є лише для залиття фундаменту.



Кошти для каплички збираються вже не один рік під час благодійних акцій.

Проректор з господарських питань Василь Подляшаник розповідає, що за початковим проектом каплиця повинна була бути дерев’яною, втім зрештою вирішили будувати цегляну.

Вона матиме невеликий купол та площу 12 на 8 метрів. У цьому храмі проводитимуть молебень для студентів, посвяту у студенти, а також, за можливістю, служитимуть літургії під час релігійних свят.

ВОЛИНСЬКА ДУХОВНА АКАДЕМІЯ. Вулиця Градний Узвіз

Після пожежі в кінці березня 2005 року Волинська єпархія УПЦ КП залишилася без семінарії. Полум’я, що виникло уночі, не вдавалося приборкати протягом дня. Адже семінарія була стара та будувалася дідівськими методами: використовувалися тонкі дерев’яні планки та навіть очерет.

Тоді у будівлі, яку збудували на початку 20 століття, згорів дах, верхній навчальний корпус, актовий зал. Вдалося врятувати бібліотеку і музичні інструменти.

Після нещасного випадку на місці семінарії почали будувати нову її будівлю, який мають намір ввести в експлуатацію до кінця 2012 року. А поки студенти навчаються у вцілілому приміщені.




Новий корпус буде розрахований на 120 місць, матиме спальні кімнати, класи, бібліотеки, санвузол, кухню, спортивний та актовий зал. Це буде цілком сучасне приміщення, - запевняють у єпархії

ТОРГОВО-ОФІСНИЙ ЦЕНТР. Ріг вулиць Шевченка і Словацького

Будинок на розі вулиць Шевченка та Словацького був житловим. Його звели на початку 20 століття. Власне, йому передувала дерев’яна будівля, однак згодом її переробили у цегляну з двома головними фасадами, які відрізнялися зовнішнім виглядом, - пише краєзнавець Вальдемар Пясецький.

Так виглядав будинок в центрі Луцька перед його демонтажем у 2011 році
Так виглядав будинок в центрі Луцька перед його демонтажем у 2011 році



Однак на початку 2000-них років квартири у будинку почали скуповувати приватні власники. Після цього деякий час будинок стояв порожнім – з вбитими шибками, пошкодженими стінами, «оргіями» бомжів і п’яничок. Після 2006 року міська влада планувала знести будівлю – мерія планувала розширити вулицю Шевченка.

Однак, власник будівлі – підприємець Ігор Горбач, власник мережі піцерій «Сан-Ремо» суд виграв, і вже у 2011 році почав демонтаж будівлі.

Планується, що будинок зовні виглядатиме так само, як і стара будівля. Хоча й розглядався варіант, що будівля мала бути у стилі хай-тек.



Втім, вочевидь на думку забудовника вплинула громадська позиція, які воліла бачити класичну забудову. Згідно з інформацією, наданою забудовником, у будинку буде кафе та офісні приміщення.

ТОРГОВО-РОЗВАЖАЛЬНИЙ ЦЕНТР «ПОРТCITY». Проспект Соборності

Будівництво комплексу «ПортCity», що навколо гіпермаркету «Там Там» урочисто почали у серпні 2008 року. Тоді бізнесмени-партнери Ігор Єремєєв та Степан Івахів заклали на проспекті Соборності перші камені будівництва.



На тому, ймовірно через кризу, зведення гіганта розважальної і торгівельної індустрії зупинилося. До весни 2012 року.

Нині зі сторони вулиці Сухомлинського тут почалися масштабні будівельні роботи.





Як пояснив головний архітектор міста Юрій Казмірук, поки що будівельники працюють над мережею комунікацій.

Згідно з даними офіційного сайту «ПортCity», будівництво здійснює ПП «РЕММЕБЛІ», що має на меті побудувати цілу сітку центрів «ПортCity» в Україні.

Луцький «ПортCity» зведуть у вигляді кількаповерхових будівель по обидва боки «Там Таму» на площі понад 64 тисячі квадратних метрів.

Тут, окрім численних бутіків і магазинів планують розмістити каток, ресторани, футкори (майданчики для харчування), кінотеатр на чотири зали, боулінг та підземну стоянку.

КОТЛОВАН НА ПРОСПЕКТІ СОБОРНОСТІ, біля РАГСу

Купа сміття та понівечений паркан – ось картина, яку щодня бачать лучани біля будинку, що праворуч від міського РАГСу.

За інформацією газети «Луцький замок», заступник начальника управління архітектури міськради Ярослав Матвіїв розповів, на цьому місці давно (можливо й до 1991 року) планувалося зведення багатоповерхівки – тоді й підготували котлован і вбили бетонні палі для фундаменту.



Як повідомляє газета, у 2007 році власник цієї ділянки – компанія «Інвест-сервіс» – звернулася до Луцької міської ради з проханням побудувати тут торгово-офісний центр та житловий 14-поверховий комплекс.

У проекті будівництва, розробленому київськими фахівцями «на стадії архітектурного ескізу», були передбачені навіть підземна парковка та підземний перехід до «Гостинця».
«Але дія дозволу на проектування закінчилася у 2009 році, а комплексного робочого проекту, як такого, у нас і нема, тобто він насправді не розроблявся», - повідомив Матвіїв. Хоча й додав: «Думаю, це справа часу».

МАГАЗИН-САЛОН. Вулиця Кривий Вал

Колись тут був міні-скверик і кілька лавочок, а нині майже на половину готовий торгівельний гігант у стилі хай-тек.

За задумом забудовника тут має постати магазин-салон висотою у п’ять поверхів для промислової групи товарів.



Будівництво розпочали у вересні 2010 року. Тоді ж тут зрізали до десятка дерев, що викликало обурення місцевої громади.

Втім, виявилося, що земельна ділянка вже була у приватних руках близько п’яти років, а відтак законних методів зупинити забудову немає.

Власник будівництва - луцький підприємець Сергій Павлєнко, власник ряду об’єктів нерухомості у місті. Як розповідають місцеві мешканці, аби залагодити конфлікт з ними, пообіцяв навіть посадити дерева вздовж вулиці Кривий Вал. Хоча, поки що із зобов’язаннями у нього не надто: якщо вірити інформаційній табличці біля місця будівництва, торговий центр повинні були добудувати ще у вересні 2011 року

ЕЛІТНА БАГАТОПОВЕРХІВКА. Київський майдан

Багатоповерхівка за приміщенням Податкової інспекції почала рости у 2011 році.




Тут має постати монолітний житловий будинок. Який будує фірма «Луцьксантехмонтаж» (керівник - Віктор Чорнуха).

У будівлі буде три під’їзди на 125 квартир різного планування. На перших двох поверхах заплановані офісні приміщення.

Закінчити будівництво планують у другому кварталі 2013 року.

КАФЕ «БУРАТІНО». Вулиця Винниченка

Колись кафе «Буратіно» було найкращим дитячим закладом міста: смачне морозиво, папуги, великий екран з мультфільмами «Діснея». Таким пригадують його діти, народженні на старті незалежності України.



Однак, згодом, у 2007 році кафе продали і довгий час через кризу воно пустувало. Коли ж будівництво почали, з ним почалися і скандали: громада дізналася імена власників (серед них - син міського голови Миколи Романюка Володимир і батько депутата міськради Андрія Козюри Григорій), а разом з цим - і про конфлікт теперішніх власників з деякими іншими представниками бізнес-середовища міста.

За планом ЛТД «Буратіно» проводить всього лиш реконструкцію кафе. Однак нині будівельний майданчик більше нагадує добудову торгового центру. До слова, він тут і має бути, поруч з дитячим кафе.

Чутки про те, що на перших поверхах має бути пивоварня і дискоклуб, представники власника заперечують.

Цікаво, що проект реконструкції мав щонайменше два варіанти, один з них передбачав навіть зведення фонтанчика.

Тетяна ГРІШИНА (ВолиньPost)

Далі буде

Використані фото з сайтів компаній «Луцьксантехмонтаж», «ПортCity», Луцька дошка, Волинської єпархії УПЦ КП, volynnews.com

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 18
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Лише у польськомовній українській газеті Kurier Galicyjski журналісти адекватно написали:
http://www.kuriergalicyjski.com/index.php/reportage/344-spon-xvii-wieczny-koci-w-sokalu
Відповісти
Крута стаття. Автору за роботу мега повага ;)
Відповісти
Хороший і цікавий матеріал. Молодець Тетяна!
Відповісти
Таня - супер-мега-бомбасік!!!! Я сам не знав, що це за будівлі, хоч по роду моїх занять треба було й знати. Якось ніколи було. Дякую Тетянці! Я ніколи не втомлюся повторювати, що видання "ВолиньПост" виправдовує надії читачів, хоч і недавно створене. Є що почитати, є перспектива і є журналісти, які не полінуються зробити щось варте уваги достойне. Відповідно, сюди, як видно, прийшли й читачі.
Відповісти
Спасибо,авторам за подробности и фотографии.
Відповісти
додайте будь-ласка недобудовані житлові будинки на Зацепи і на Карпенка-Карого, у яких люди купили квартири і їх не отримали.
Відповісти
А Тані величезна подяка за гарну роботу!
Відповісти
очень содержательный материал. пасибки)))))))
Відповісти
Потворне, я вам скажу, архітектурне обличчя нашого міста. Ніякого стилю, смаку. Понатикували, де хотіли і що хотіли. Жоден куточок міста не став органічним амсамблем! Де зникли луцькі знамениті зодчі?
Тані - подвійний респект!!!
Відповісти
Назвіть хоч би одного "луцького знаменитого зодчого"?
Відповісти
СТАТТЮ ЧИТАЛА З ЦІКАВІСТЮ ВІД ПОЧАТКУ ДО КІНЦЯ, СУПЕР!!
Відповісти
Автор - молодець. Добре, що включила до статті рендери, аби можна було побачити, що постане на наших вулицях. Проект каплиці ВНУ надзвичайно засмутив, але не здивував.
Якраз при будівництві сакральних споруд є нагода збудувати в місті щось помітне та цікаве. Але в Луцьку (вже за традицією) це виглядає як змагання на найдурніший смак.
Відповісти
Гарний та професійний матеріал. Маленький коментар: розділи про "Буратіно" та КОТЛОВАН НА ПРОСПЕКТІ СОБОРНОСТІ, біля РАГСу можна було би обєднати разом - це все власність одінєї ж і тієї самої структури - "Інвест-сервісу", Козюра, була енд ко.
Відповісти
На жаль, пропущено ще один цікавий об*єкт - земельна ділянка навпроти кінотеатру "Промінь". Правда, там протягом майже десяти років будується лише паркан. Але якщо такими ж темпами буде вестися на цій ділянці будівництво, то скоро ми отримаємо там дикий сквер. Цікаво, кому належить дана ділянка землі і чому не втручається міська влада?
Відповісти
Тань не зупиняйся =)
Дякую.
Відповісти
Дійсно надзвичайно цікава стаття!Автору великий плюс!Не написали тільки про будівництво нового мікрорайону на території колишнього військового містечка на вул.Привокзальній/Стрілецькій.Люди жартома називають його 88-м кварталом Луцька!))
Відповісти
Павлєнко? Той козел має якусь забудову по колишній вулиці Горького. Там жила моя родичка, жінка старшого віку, яку він дістав проханнями за досить низьку ціну придати й земельну ділянку й квартиру, біля якої знаходиться цяя ділянка. Скажу, що гроші за ділянку (квартиру після тривалого скандалу з ним лишила) він так й не віддав.
Відповісти