Підрозділ «Альфа». Люди, які віддають життя Батьківщині

Підрозділ «Альфа». Люди, які віддають життя Батьківщині
Центр спеціальних операцій боротьби з тероризмом, захисту учасників кримінального судочинства та працівників правоохоронних органів, знаний у народі як «Альфа» навіть серед інших силових підрозділів силовиків вважається одним із найпрестижніших. Ще б пак, адже аби потрапити в ряди бійців «Альфи» кандидат має пройти суперскладні фізичні випробування, психологічні тести та річне стажування.

Бійці «Альфи» постійно перебувають у стані підвищеної бойової готовності. У взаємодії з оперативниками та у межах компетенції СБУ спецпідрозділ припиняє терористичні акти, злочини, що становлять загрозу національним інтересам України. Співробітники спецпідрозділу забезпечують також слідчо-оперативні заходи, коли існує ймовірність застосування злочинцями зброї, саме вони затримували незаконні бригади бурштинокопачів на Волині.

«Альфа» УСБУ у Волинській області бере участь у антитерористичній операції на сході України із самого її початку. Бійці пройшли Слов’янськ, Краматорськ, Костянтинівку. Саме в Костянтинівці весною 2014 року волинський спецпідрозділ здобув перший бойовий досвід - тоді наші альфівці без втрат виконали відповідальне завдання. За майже три роки протистояння з агресором на рахунку волинян – сотні спеціальних операцій в районі проведення АТО, затримання озброєних бойовиків та їхніх інформаторів, коригувальників вогню. У районі АТО постійно перебуває одна з груп волинян, яка відбуває чергову півторамісячну ротацію.

Журналісти ВолиньPost побували на одному із тренувань волинських спецпризначенців та розпитати, хто може стати альфівцем, яким характеристикам треба відповідати, та які функції виконують «супербійці» на території області.

«Після багатокілометрової пробіжки, віджиматися в багнюці, у темряві, коли тебе щосили поливають холодною водою, а потім знову бігти кілометри. Ми в цей час спостерігаємо, хто подасть руку тому, хто впав, хто - спробує «халтурити», - розповідає керівник волинської «Альфи» про жорсткий відбір кандидатів у підрозділ. Головне – мотивація. Сенс фізичного відбору не обмежується перевіркою сили та витривалості, ми оцінюємо, наскільки людина вмотивована. Якщо не має достатнього бажання, на якомусь етапі просто піде…



Утім таку вимогливість він не вважає причиною того, що у волинській «Альфі» служать лише чоловіки. Просто поки що так склалося. Взагалі по Україні у спецпідрозділах «А» СБУ працюють і жінки, і у Луцьку теж нічого не мають проти.

До загального фізичного тестування потенційних «альфівців» входять біг на 100 метрів - не повільніше ніж 13,4 секунди, а також 3-кілометровий крос не повільніше ніж за 11,45 хвилини. Другою частиною тесту є силова підготовка, яка включає у себе п’ять вправ, за кожну із яких можна набрати по 100 балів. Аби пройти до наступного етапу відбору, кандидат має набрати не менше, ніж 450 балів.

Тож, першою вправою є 20 підтягувань на перекладині. Далі, без відпочинку, кандидат має виконати підстрибування з присяду. Тоді знову ж таки без відпочинку кандидат має виконати 60 віджимань від підлоги.



Лише після цього є кілька хвилин на перепочинок, після чого здають вправу «прес» на шведській стінці - дотягування правим ліктем до лівого коліна і навпаки. Виконати такий маневр треба 90 разів за 2 хвилини. Далі претенденти в «Альфу» виконують вправу «жабка» - з положення присівши треба зайняти положення лежачи та назад 40 разів за хвилину.

Тоді учасники відбору мають 15-20 хвилин на екіпірування для спарингів. Кожен має пройти три 2-хвилинні спаринги із хвилинною перервою між кожним за правилами кікбоксингу.

«Під час спарингів можна зробити серйозні висновки, - зауважує керівник волинської «Альфи». - Бували випадки, коли перед останнім поєдинком із далеко не найсильнішим суперником, кандидати просто відмовлялися від подальшої участі. Духу не вистачило, людина не готова йти до кінця.



Сьогодні належність до бойового братерства українських патріотів і професіоналів означає готовність віддати життя за Вітчизну», - наголошує співрозмовник.

Перші бойові втрати Служби на початку АТО були серед «альфівців». Звання Героїв України посмертно присвоєно офіцерам спецпідрозділу Руслану Лужевському з міста Києва та Олександру Аніщенку з міста Суми.

Під час фізичного тестування кандидатів перевіряють діючі працівники «Альфи» - ті, хто на собі відчув, у тому числі й в АТО, що від належної підготовки залежить життя – твоє і твого бойового побратима.

До речі, кандидатам дозволяють перездавати фізичний тест – мовляв, якщо людина хоче пробувати, то будь ласка.



«У нас був чемпіон світу із рукопашного бою, який прийшов до нас і не зміг пройти тестування. А є пересічні цивільні люди, які справляються із завданнями, бо мають потужну життєву установку», - розповів очільник волинських спецпризначенців.

Особливих перевірок із теоретичних знань для новачків не проводять – мовляв, усього навчать під час роботи у підрозділі. А от психологи тестують кандидатів ґрунтовно, навіть у перервах між фізичними вправами.

Здоров’я теж має бути відмінним, як у десантника, або ще й міцніше.

Якщо кандидат впорався з першими етапами, то починається спецперевірка, яка триває півроку. Після цього потенційних бійців відправляють на десятиденний відбірковий курс за американською системою. Таку практику перейняли у іноземних партнерів близько року тому.

До прикладу, альфівець має пірнути на глибину 5 метрів під водою, знайти і взяти 24-кілограмову гирю та пройти з нею під водою відстань 25 метрів. Протягом дистанції можна випірнути та вдихнути лише раз. Таке випробування не всім до снаги, переможців визначають за рейтинговою системою.

У завершальні три дні кандидати переходять в режим «без сну» - відпочивають за весь цей час не більше двох годин. Щойно міцно заснуть - їх раптово будять стрільбою холостими набоями та одразу ж після цього дають заповнити психологічні тести. Відклали олівець – і знову тригодинний марш-кидок на 21 км з повною викладкою.



А ще – обов’язкова перевірка на поліграфі, стрибки з парашутом, спуски з висотних будівель…Понад половина охочих відсіюється.

Врешті-решт зараховують до лав спецпідрозділу лише одного з десятка тих, хто взявся проходити випробування та тести. Для тих, хто хоче мати офіцерське звання, обов’язковою є служба в армії та вища освіта. Проте, за словами керівника волинських альфівців, думка, що в структуру йдуть лише із інших силових структур – хибна. Навпаки, багато бійців прийшли зі спорту чи цивільного життя.

Прогалини у знанні іноземних мов тут пробачають – співробітники мають можливість підтягнути їх згодом, уже під час служби. Бійці спецпідрозділу стажуються у іноземних колег, зокрема з США, Канади, Великобританії, що дає можливість освоїти і мову.

І от відбір успішно подолано – утім спеціальна підготовка триває протягом усієї служби. Тренування бійці «Альфи» мають кожного дня, за спеціальною програмою, яка включає різні види навантажень. Серед них – фізична, вогнева, тактико-спеціальна, медична, психологічна підготовка тощо.

За словами начальника волинських альфівців, програма професійної підготовки бійців після початку АТО зазнала суттєвих змін, які продиктувало життя.

«Чесно кажучи, нашому підрозділу довелося понюхати пороху. Після цього у нас змінилося досить багато у плані спорядження та тактики дій», - додає керівник «Альфи». Так, віднедавна бійців вчать як обирати надійне укриття для себе і напарника, як правильно вести вогонь, на скільки можна висунутися з-за бронещита, як надати медичну допомогу самому собі у разі поранення тощо.



Відпрацьовують засідки, пошук диверсійно-розвідувальних груп противника, захоплення терористів тощо. Бійці спецпідрозділу мають різну спеціалізацію: гірська підготовка, інженери–підривники, снайпери, інструктори з рукопашного бою тощо.

«У нас достатньо ресурсів, аби забезпечити високий рівень підготовки, згодом самі співробітники з відповідною спеціалізацією проводять заняття», - зазначив керівник волинських альфівців.

Завдання «Альфи» - у повній назві їхнього підрозділу: тут і боротьба з тероризмом, і захист учасників кримінального судочинства, і захист працівників правоохоронних органів.

За час роботи на Волині альфівцям терористів затримувати не доводилося. Пригадують лише одного відомого місцевого комуніста з гранатою в кишені та медаллю за звільнення Криму. Натомість часто доводиться боротися із контрабандистами.



Із недавніх випадків пригадують затримання літака у Хмельницькій області, яким зловмисники мали намір переправити понад 250 ящиків цигарок у Румунію. У затриманні брали участь й волинські альфівці, адже справу розробляли оперативні працівники з Волині.

Волинська «Альфа» - міцна команда. Бійці товаришують сім’ями та обов’язково відзначають у такому дружньому колі Новий рік, День СБУ та, звичайно, день спецпідрозділу «А».

Усі співробітники волинської підрозділу «Альфи» вдячні волонтерам, благодійним фондам, місцевій владі та усім волинянам за постійну підтримку. Не рідко звичайні громадяни за власною ініціативою звертаються з пропозицією надати допомогу. Бійцям, які постійно вирушають на схід відстоювати нашу незалежність дуже важливо відчувати таку підтримку народу.

ТЕКСТ - Василина БОРУЦЬКА, ФОТО - Павло БЕРЕЗЮК










Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Гарний репортаж
Відповісти
Життя - Батьківщині, честь - нікому!!!
Відповісти
А донецька і луганська "Альфа" чому не виконали присягу?
Відповісти
серйозні хлопці! навіть не уявляв шо відбір НАСТІЛЬКИ важкий
Відповісти
супер стаття
Відповісти
Класний репортаж !!!
Відповісти
Шкода, що Віктора не згадали, а він загинув за нас!
Відповісти