«Нотатки мандрівника» Богдана Климчука: Марокко – це країна переосмислення

«Нотатки мандрівника» Богдана Климчука: Марокко – це країна переосмислення
Марокко – країна сонця. Герой нашої рубрики «Нотатки мандрівника» - Богдан Климчук побував у цій надзвичайно специфічній країні та розповів ВолиньPost про дешеві фреші, місцевий сморід та підлітків, які обдурюють за 1 долар.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ НОТАТОК МАНДРІВНИКІВ

ТАКОЖ СЛІДКУЙТЕ ЗА СТОРІНКОЮ РУБРИКИ В FACEBOOK


В Марокко поїхав з друзями надзвичайно спонтанно. Ми хотіли трішки сонця, адже це було у лютому 2016-го. Подивились на карту й одразу визначились з містом - Марокко. Та й подумали, а чому б нам не поїхати туди? Вирушили Лоукостом, який летів з Варшави до Мадриду, а звідти до Маракешу.

Нам вийшли «страшні» гроші – близько 50€. До того ж нас було троє, тому житло, яке ми знайшли на Вооking.com, обійшлось - недорого.

Ням-ням. З традиційних марокканських смаколиків куштували – смузі, яке продавали на кожному кроці. Також там надзвичайно смачні фреші та «ліпьошки» А найчастіше ми їли - кус кус, пили - чай з м'ятою.



Вразило. Ми довго не могли знайти адресу помешкання і довелося взяти таксі (5€). Попри те, що я мандрував по всьому світу, але такого як в Марокко – не бачив. Коли в потрапляєш в центральну частину міста, ти не можеш орієнтуватися по карті. Марокко побудований, як лабіринт.
Неприємні запахи. Маракеш – це специфічне місто. Вулички вузенькі, а основний вид транспорту – мопед, від якого дуже страшенно неприємний запах та шум.

Чоловіки рулять. Жінки не ходять, як «ніндзя» з повністю закритим обличчям, приміром як у Йорданії чи Саудівській Аравії. Але якщо по вулиці йде чоловік, то жінка завжди За ним. Відчувається домінантне ставлення сильної половини людства.

Нас здивувало нашестя мопедів, які окрім специфічних запах та шумів ще й дуже «пібікають».



Сфотографувався? Плати! Центр міста – для туристів, туди звозять всяких змій, повсюди роблять апельсинові фреші та розважають туристів. Якщо раптом ти ненароком сфотографував їх у національному одязі та не заплатив – можуть і набити.

Забава для підлітків. Гуляючи містом, ти ясна річ, що заблукаєш. А місцеві підлітки придумали собі розвагу. Вони питаються куди тобі йти і запевняють: ми проведем! Йдемо! Бо нам туди теж! Звичайно, що ми прямуємо за ними, а потім вони заводять нас у глухий кут. Коли ти опиняєшся Бог зна де, тоді вони кажуть, мовляв, ми вас виведем, але давайте 1 долар!



Маракеш - це місто, де суцільний базар, де майже нічого не виробляють, але «щось» продають.

Визначне місце в Марокко – вичинка шкіри. Цим займаються з покоління в покоління. Спочатку замочують воду з крейдою, воду з фекаліями птахів, а потім у яскравих кольорах полоскають шкіру. Перед екскурсією навіть продають зв'язку м'яти, щоб зменшити неприємний запах. Працівники такої чорної роботи довго не живуть. До того ж на цьому виробництві шкіри є спеціальні люди-«відганяйли», які не дозволяють фотографувати процес створення виробів. Втім, за деяку плату вони погоджуються «закрити очі» на це.

Щастя в простих речах.
Коли їдеш в такі бідні країни, як Марокко, то розумієш, що в Україні не все так погано, як нам здається. Люди живуть в пустелі, сплять на підлозі підстеливши тоненький ковбик, і при цьому залишаються щасливими. Можливо, тому що там багато сонця. Мароко – це приклад, коли ти тішишся малому, при цьому залишаєся щасливим.
Вони люблять курити кальян. І як у всіх арабських країнах: чоловіки окремо розважаються від жінок. Також чоловіки традиційно ходять в баню.
Не їште апельсини з вулиці! Апельсини ростуть прямо на вулиці, але вони не їстівні, бо для туристів. А соки дешеві та надзвичайно смачні.
Марокко – це сонце й торгівля. Я б додав, що це піратська країна, в ній залишилось щось піратське. Марокко – це країна переосмислення.


ТЕКСТ – Катерина ЛАЩУК







Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
В Марокко є дуже багато прекрасних міст і місць. Не все так погано як описано.в маракеші відображений саме колорит місцевого населеня. Є там і сучасні квартали для багатих, де мають будинки як українці так і росіяни. Там своя розкіш! А Касабланка ! Потрібно було зробити вояж з півночі на південь Марокко, о тоді дійсно можна писати враження про Марокко. А так один Маракеш це не все Марокко. А сад Лорана в Маракеші невже не вразив?
Відповісти