Імена українців, про яких варто дізнатися

Імена українців, про яких варто дізнатися
Українці – це нація надзвичайно талановитих людей. Відомо тисячі імен науковців, акторів, співаків, письменників, спортсменів, які зажили слави не лише на Батьківщини, але й поза її межами.

Проте є й ті, які знаходяться далеко за океаном, про здобутки яких ми не знаємо.

Канада – це країна з найчисельнішою українською діаспорою у світі, а чи знаємо ми хоч одного нашого земляка,який там досягнув успіху?...

Провівши дослідження у рамках проекту «Видатні українці Канади» від O.W.L. з нагоди святкування 125-річчя перших українських поселень у Канаді та 150-річчя Незалежності Канади, я виявила, що є досить імен, про які кожному варто дізнатися. Ця історія буде присвячена одній з них – Сільвії-Ользі Федорук.

Вона – донька українських емігрантів, змогластати відомим науковцем, політиком та суспільним діячем. Народилася Сільвія п’ятого травня 1927 року у канадському місті Канора народилася Ольга Федорук. Батько був вчителем, тому з радістю передавав свої знання дівчинці. Під час другої світової війни сім’я переїхала в Онтаріо.

Тут Ольга вступає до коледжу, який у 1946 році закінчує з найкращими результатами у її класі, була нагороджена медаллю і отримала стипендію для навчання в університеті. Сім’я приймає рішення повернутися до Саскачевану, де дівчина стає студенткою. Вона отримала ступінь бакалавра з фізики.

Спочатку молода спеціалістка працюватиме у клініці раку міста Саскатун, де пізніше стає головним фізиком. Загалом, вона пропрацює у цій клініці 35 років. Ще на початку кар’єри Ольга здобула репутацію в ядерній медицині, досліджуючи медичне використання радіоактивних ізотопів.

У 1951 році Ольга Федорук приєдналася до групи дослідників університету Саскачевану, де була єдиною жінкою. Вони зробили, на той час, прорив у лікуванні раку завдяки винайденню апарату Кобальт – 60. Він дав змогу проводити опромінення злоякісних пухлин, що значно підвищило шанси хворих на одужання, а лікарям усього світу на якісний результат своєї роботи. Також Ольга Федорук брала участь у розробці одного з перших ядерних сканерів.

Видатна українка стала першою жінкою, членом комітету з контролю атомної енергетики Канади, професором та ректором Саскачеванського університету, офіцером ордену Канади. Окрім цього, була лейтенант – губернатором провінції Саскачеван.

Сільвія Ольга Федорук стала відомою не лише в Канаді, але й поза її межами завдяки своїй науковій діяльності в галузі ядерної медицини та онкології. Вона – автор та співавтор понад 38 наукових статей та монографій, була почесним професором багатьох університетів.

1986 рік став визначним у житті Сільвії, адже їй було присуджено титул жінка року і, головне, цього ж року була встановлена премія її імені в галузі медичної фізики «За найкращу наукову статтю».

Померла Ольга Федорук у 85-ти річному віці. Лорн Калверт, держсекретар Саскачевану, згадував, що Сільвія була не простою людиною, визначним лейтенант – губернатором, вона могла говорити з дітьми так добре, як і зустрічалася з главами країн. Перед зустрічами з дітьми Ольга купила годинник з мультиплікаційним героєм. «Цей годинник з Мікі Маусом розтоплював серця дітей», казав її друг, Лорн Калверт.

Маю надію, що історія життя видатної землячки надихне молодих людей до ще більшої самовідданості своїй справі, з метою досягнення успіху і відновлення нашої Батьківщини.

Більше про Сільвію Ольгу Федорук ви зможете дізнатися з мого відео:



Ну і звичайно приємно, що є країна, яка стала Батьківщиною для мудрої жінки з сім’ї українських емігрантів, що дала їй можливість розвинути усі свої таланти.

ТЕКСТ - Яна ТКАЧУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
імена волинян, які прославились у 20-му столітті? Діяспора почекає...
Відповісти