«Нотатки мандрівниці» Маї Голуб: Відень – місто балів, палаців, смачних шніцелів і кебабів

«Нотатки мандрівниці» Маї Голуб: Відень – місто балів, палаців, смачних шніцелів і кебабів
Той, хто був у Відні хоч раз у житті, знову туди хоче повернутись. Тут особливе відчуття свободи. А враження від краси палаців та скульптур ще довго «не відпускає».

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ НОТАТОК МАНДРІВНИКІВ

ТАКОЖ СЛІДКУЙТЕ ЗА СТОРІНКОЮ РУБРИКИ В FACEBOOK


До Австрії їхала автобусом зі Львова вночі. Дорога зайняла 15 годин, але краєвиди з вікна «компенсували» цей час, проведений у автобусі. Завдяки маршруту Львів-Жешув-Краків-Катовіце-Брно-Відень вдалося побачити не лише Польщу, а й Чехію.

А ще, як виявилося, провідник в автобусі має відмінне почуття гумору. Коли вночі їхали у Польщі, раптом одна пасажирка спросоння запитує у нього:

– А де ми знаходимось?

– В автобусі, – спокійно відповідає чоловік, якому на вигляд трохи більше 30 років.

Після сказаного чимало пасажирів гучно засміялись.

Проїхавши Польщу, весело було дивитись у вікно в Чехії, де на дорозі часто встановлені знаки із написом «Pozor!». А у перекладі це означає «Увага!». Цілу ніч та половину дня в дорозі й після обіду приїхала у Відень.

У столиці Австрії зручно їздити громадським транспортом. Там є трамваї, автобуси, електрички, метро (U-Bahn). З одноразовим квитком можна їхати з пересадкою у трамваї, потім у електричці, метро чи у автобусі. Але подорож цими видами транспорту не повинна перевищувати однієї години. Вартість одноразового квитка – 2, 30 євро (66,70 грн).

Важливо одразу закомпостувати талон, оскільки без цього квиток вважатиметься не дійсним. А штрафи в Австрії великі. Деякі жителі Відня купують собі спеціальну картку для проїзду в транспорті.



Метро у Відні досить велике, там аж 5 ліній. Тому краще з собою мати карту метро, щоб легко можна було орієнтуватись. Завантажити карту можна тут. Двері у метро та у трамваї відчиняються з допомогою спеціальної кнопки, на яку треба натиснути.

Транспорт довго чекати не потрібно. На табло висвічується інформація, коли приїде трамвай чи автобус на зупинку. Можна по часу навіть перевіряти годинник. Наприклад, якщо ваш трамвай має приїхати за 4 хвилини, то так і буде. Після 23 години їздить нічний транспорт.

Жителі Відня досить відкриті й комунікабельні. Якщо раптом заблукаєте, вам швидко пояснять дорогу. А найкраще мати з собою карту міста.

Непідробна краса у серці Відня

У центрі міста манить до себе туристів палацовий комплекс Гофбург. Зараз імперський палац Гофбург є офіційною резиденцією президента Австрії. Там часто відбуваються різноманітні конференції, виставки, бенкети, концерти, бали. Також у цій будівлі розташований головний офіс ОБСЄ.

Поблизу Гофбурга часто можна побачити карети, у яких возять туристів.



Остання подорож до Відня запам’яталась сюрпризом. Подруга сказала, що для мене буде квиток на віденський бал. За рекордні 4 години вдалось повністю приготуватись до балу, що відбувався у палаці Гофбург.

Гостей на вході зустрічала охорона і червона доріжка. Дрес-код був обов’язковий для всіх. Чоловіки приходили в класичному одязі, або у національних австрійських костюмах. Жінки у вечірніх сукнях або ж у народних костюмах. Бачила, як одного хлопця завернула охорона, хоча він був у костюмі, із запрошенням, але без метелика чи краватки.

Люди танцювали у великих та малих залах, грала музика симфонічного оркестру. У найбільшому залі на сцені спочатку показували, як правильно робити танцювальні па, а потім всі повторювали.

Не лише у Гофбурзі відбуваються великі бали. Славнозвісним є бал, що відбувається у Віденській державній опері.



Після балу в Гофбурзі ввечері побачила дівчину, яка йшла на зупинку в піжамних штанах. Цілком розумію її, адже піжама – улюблений одяг. Щоправда, в Луцьку, якби я вийшла в піжамі на вулицю, багато людей би щось своє подумали про моє вбрання. Варіанти думок можна розписувати на сторінку.

У центрі Відня варто туристам також відвідати великий музейний комплекс «Museums quarter», музей природознавства, церкву Вотікірхе (Votivkirche) неподалік університету.

Цікаво, що у Відні є пам’ятник українським козакам, розташований у парку. З центру міста можна доїхати із зупинка Sсhottentor і сісти на трамвай № 41. Далі треба вийти на зупинці Türkenschanzplatz, пройти в парк, а там побачите пам’ятник козакам.

Schönbrunn – палац з фільму про Імператрицю та комісара Рекса

Палац Schönbrunn вражає масштабами. В Україні часто називають цей палац Шенбрунн, але правильно вимовляється німецькою «Шьонбрунн». До палацу можна доїхати на метро або ж автобусом. Це була моя давня мрія - туди потрапити. І нарешті вона здійснилася.

На території палацу розташований цікавий музей «Kaiserliche Wagenburg Wien». Там є оригінальні карети і зимові сани, портрети, цікаві фото, вбрання імператриці Австрії Єлизавети Баварської, відомої ще як Сісі. Також в музеї збережені костюми її чоловіка Франца Йосифа I.



Коли побачила плаття імператриці Австрії, б̶у̶л̶а̶ ̶в̶ ̶ш̶о̶ц̶і̶ здивувалась, яка була у неї тонка талія, щоб таку сукню одягнути.

Відень – ідеальне місце для бігунів. Для досвідчених спортсменів експерти радять змінювати маршрути. Мовляв, буде більше натхнення, якщо попереду себе бачити щось нове, а не одне й теж. А бігати навколо палаців – просто неймовірно. Бачила кількох спортсменів, які проклали свій маршрут біля історичних будівель. Ще один плюс для бігунів у Відні – за ними не побіжать собаки, адже бездомних там немає. Власники тварин водять на прогулянку з повідком, часто у наморднику.



Також варто зазначити, що попри холодну й сніжну зиму, тротуари у Відні розчищені, льоду немає. Також не бачила снігових заметів. Все виглядає, як весною.

Також туристам варто побачити палац Бельведер. Наступного разу обов'язково поїду туди, оскільки ще не була там.

Смачний Відень

У Відні багато місць, де можна скуштувати смачний кебаб, фалафель та інші східні страви. Якраз у Відні вперше спробувала кебаб (cмажене м’ясо зі спеціями та з соусом) у лаваші. Було справді смачно й поживно.



Також не можна їхати з Відня не скуштувавши шніцель. Це одна з найвідоміших страв Австрії. Шніцель часто подають зі смаженою картоплею. Якщо не замовили шніцель в ресторані, то можете приготувати самі. У супермаркеті є чимало шніцелів, які зручно і швидко приготувати, розморозивши.

У центрі міста є чимало магазинів із цукерками «Моцарт». Ці солодощі – чудовий подарунок для рідних чи друзів. Вибір солодощів величезний. В Україні такі цукерки теж продають, але значно дорожче, ніж у Відні.

У місті надзвичайно популярним є кафе «Central». Відомим для туристів є торт «Захер», яблучний струдель.

Відень – це місто натхнення із вражаючою історією. Тут відчуваєш себе своїм.

P/S/ Це лише коротка розповідь про враження з останньої поїздки. У Відні ще багато цікавих місць, які варто побачити.

ТЕКСТ - Мая ГОЛУБ









Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
для вас це шніцелі та інша жрачка. Для мого батька - це місце неволі, куди його запроторили при допомозі ваших патрійота.
Відповісти
Останні статті
«Нотатки мандрівниці» Маї Голуб: Відень – місто балів, палаців, смачних шніцелів і кебабів
20 лютий, 2017, 09:30