Роман Зубчик: Якими очима дивишся на світ – те й побачиш у ньому

Роман Зубчик: Якими очима дивишся на світ – те й побачиш у ньому
Молодий волинський письменник Роман Зубчик нещодавно написав книгу про саморозвиток особистості «Підкори себе – і тобі підкориться світ».

ВолиньPost поспілкувався з автором і дізнався про причини написання, суть та читацьку адресу книги. Окрім того, автор розповів про ідею майбутньої презентації книги.

– Це ваша перша книга. Розкажіть про що вона?
– Книга називається «Підкори себе – і тобі підкориться світ». У ній розглядається багато різноманітних тем, в центрі яких – людина та її життя в 21 столітті. Вона – саморозвиток особистості в об’єктивній реальності. Більш глибоко – про те, що потрібно бути особистістю, індивідуальністю, світ багатогранний, мати власні погляди і думки, а ще старатися бути кращою людиною в першу чергу для себе. Ніколи не потрібно думати, що я живу для когось чи для чогось – жити для себе і бути достойною людиною у своїх очах та очах, звичайно, інших.

Якщо говорити про інших людей – їх дуже багато, всі вони особистості та індивідуальності. Проте, в кожній країні, кожному суспільстві свої традиції, свої звичаї, свої правила. В українському суспільстві – одні, в американському – інші. Усе ж починається з того, що 90% всіх держав – у подібній системі. Система капіталістична. Вона виглядає так: дитина народжується, іде в садочок, в школу,університет, потім зазвичай працює як найманий працівник. І так до пенсії.

Тому будується зразок, що людина народжується – і мусить бути такою і такою. Вихователі (батьки, а також всі, з ким вона контактує) формують її за зразком і вішають ярлики. Навколо людини багато інформації, і вона зазвичай не знає, що їй робити, ким їй бути, чому слідувати. Вулиця виховує в багатьох країнах, церква говорить по-своєму, інші фактори говорять ще інше. Треба бути обережним, бо світ не є позитивним на 100% чи досконалим. У світі є негативне і позитивне, є багато спокус.

У книзі написано, що варто бути індивідуальністю. Що це означає? Я розглядаю це і в науковому, і в побутовому поясненнях. Є колективна свідомість, спотворена мораль. Варто робити висновки.


– Що надихнуло написати книгу?

– У 2013 році, в кінці березня я почав це робити. Я хотів створити не роман чи повість, яких є багато. Хотів зробити щось корисне з теми саморозвитку.

– Які книги із саморозвитку читали Ви самі? Що використали для створення майбутньої книги?

– Читав Даріо Салас «Практика підвищення рівня свідомості», книга з психології. У другому розділі використав це, і зазначив джерело – Даріо Салас. Вся інша інформація – це мої думки, спостереження.

Окрім того, читав багато літератури. Зокрема, книги Ліс Бурбо. Різні психологічні, з саморозвитку, бізнесу. Літературою захоплююсь з 8 років. Читав книжка за книжкою. У школі читав усю шкільну літературу, зарубіжну та українську. Навіть читав релігійну літературу. Улюблених книг немає, проте подобається «Мартін Іден» Джека Лондона. Ця книга про людину, яка спочатку повірила в себе, але потім зневірилася.


– А якою є основна тема Вашої книги?

– Основна тема - ментальна культура. У кожного є своя культура, свій розум, своя ментальність. Людина так чи інакше у світі є індивідуальною, і ця свідомість теж є індивідуальною. Візьмемо поширений приклад. Коли хлопець запрошує дівчину на побачення і отримує відмову, то почувається негативно. Коли чоловік з жінкою хочуть розлучитися теж сприймають це негативно, але все залежить від того, як себе запрограмувати. Якщо ти знаєш, що ця людина не твоя і вам не по дорозі, то варто розійтися і це буде добре.

У моїй книзі є ті теми, яких я не зустрічав в інших книжках. Багато авторів пишуть про зміни, про цілі. Я писав про те, що варто відслідковувати власні глибинні стани, ними керувати, вивчати свідомість. Є така релігія буддизм, вона дуже мені імпонує. В буддизмі людина шукає просвітління через власну свідомість, не через тіло чи вправи. Це контроль.

Я багато пишу про самоконтроль. Дійшов висновку, що потрібно себе контролювати, думати. А ціль одна – досягти успіху. Чому люди не щасливі, бо вони не досягли успіху. Якщо людина досягає успіху – стане значно щасливішою ніж до того.

– Скільки розділів в книзі?

– Перша частина «Трансформація», друга – «Очищення і оновлення», третя – «Людина і держава», четверта – «Інші аспекти».

«Трансформація» - це розуміння себе самого. Потрібно починати зміни з себе, і не думати, що проблема в інших. Друга частина присвячена очищенню здоров’я, фізичного, ментального, духовного.

– Які найважливіші поради даєте у цьому розділі?

– Для фізичного здоров’я найважливіше займатися спортом. Акуратно, в міру, поступово. Це сприятиме кращому фізичному самопочуттю, а також і покращить мислення. Також важливим є тверезий спосіб життя. Не потрібно вживати алкоголю, наркотиків, не курити. Ще я торкаюсь теми здорового харчування.

Для ментального здоров’я важливе глибоке усвідомлення життя. Проте обирає кожен сам. Одному підійде щось одне, іншому – інше. Є фраза «Істина в кожного одна». Я з нею категорично не згодний. Для кожного вона своя. Боротьба – це для всіх людей. У всіх є випробування, інколи потрібно боротися. Навіть із самим собою. З панікою, безпричинними страхами. Навіть у ЗМІ більшість новин – негативні: вбивство, крадіжка, інший негатив. 21 століття вважається ерою інформації, але з нею потрібно бути акуратним. Як з їжею, щоб не з’їсти отрути.

Є така фраза у Будди: «Ви можете погоджуватися з інформацією тільки тоді, коли ви пропустите її через себе». Але не сліпо робити те, що вам кажуть. Існує багато стереотипів: «Не їсти після шостої», «Качки» нерозумні». Але це не завжди відповідає фактам. Не можна усе міряти однією міркою. Навіть у вступі я пишу, що варто мати холоднокровний розум і спокійно оцінювати усю інформацію. Навіть ту, яку я подаю у книзі. Варто не здаватися при труднощах, адже вони є у всіх людей.

– А інші розділи?

– Суть у тому, щоб звільнятися. Ставати ефективним, бути незалежним і виховувати у собі характер на зразок цілеспрямованості та здобування свого, які кожен забажає самостійно.


– Для кого ця книга?

– Є професори, які мають глибокі психологічні знання. У цій книзі є теми, які переплітаються з книгами подібної тематики. Але ця книга для студентів, для тих, хто до того не читав багато літератури. Тут багато актуальних тем.

Я пишу, що держава дивиться на людину у першу чергу як на ресурс- платника податків. І цінніший для неї громадянин, який платить податки. Я розглядаю це в історичних аспектах. Наприклад, в СРСР людей незгідних з політикою держави засуджували в концтабори. Тому не варто мати ілюзій щодо піклування держави про людину. Але я нічого не засуджую.

– То це книга про своєрідну систему?

– Вона про систему. Але я пишу, що не проти системи, в якій ми живемо, а навпаки за. Там є прогалини, їх потрібно удосконалювати, але кардинально міняти не потрібно. Треба починати з себе. Якщо щось не подобається – відгородитися від цього. Мати достойне оточення з людьми, які можуть чогось навчити. Ми народжуємося для того, щоб розвивати душу. Але це потрібно робити не різко. Поступово набирати темп. З часом вийде. Ця діяльність повинна приносити задоволення. Потрібно розвивати силу волі, тоді можна побороти негативні звички. Потрібна сила волі та боротьба. Не з кимось, а з внутрішніми станами.

– Хто підтримував Вас у написанні книги?

– Ніхто не підтримував. Я написав чорновий варіант книги, але про це ніхто не знав. Потім я давав її певним людям читати. Потім її редагував редактор. Це був довгий процес, не нашвидкуруч. Я її редагував близько 7 разів.

– У якому видавництві буде випущено книгу?

– У понеділок я підписав контракт із видавництвом «Надстир'я».

– Які творчі плани? Чи буде продовження у цієї книги?

– Поки мені достатньо цього. Для того, щоб щось писати, треба бути відповідальним за те, що пишеш.

– Де можна буде купити книгу?

– Про це буде відомо згодом. Ще я проведу презентацію з теми «Саморозвиток особистості в об’єктивній реальності».

– Чому в об’єктивній реальності?

– Є поняття містики та релігійності, а ще гороскопи та сонники. Це не об’єктивна реальність. Об’єктивна реальність – це те, що об’єктивно для всіх людей. Але в кожної людини є й суб’єктивна реальність. Це свідомість і ментальність. Якими очима дивишся на світ – те й побачиш у ньому. Якщо шукати негатив – його неодмінно можна знайти, так і позитив.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
три куделі вовни!
Відповісти
Не варто судити про твір, не прочитавши його повністю. В "двох словах", те що вкладається на 300-400 чи 500 сторінках, викласти теж не завжди легко.
Відповісти
Людина так чи інакше у світі не є індивідуальною, і ця свідомість теж не є індивідуальною.
Внесу поправку, там навпаки має бути індивідуальною (без не),(помилка, замініть).
Відповісти