«Політичні гойдалки» Луцької міської ради

«Політичні гойдалки» Луцької міської ради
Одразу дві сесії Луцької міської ради, які запланували на 24 лютого, наочно показали, наскільки емоційним та принциповим є конфлікт між командою міського голови Миколи Ромаюка, який, на жаль помер, і командою Ігоря Палиці. При цьому депутати займалися відвертим саботажем, кричали, вдавалися до кулуарних переговорів та емоційних перепалок.


ЧОМУ ЦЕ ВІДБУВАЄТЬСЯ?

Після смерті міського голови впродовж 15 днів повинна бути зібрана сесія міської ради, де мають оголосити про факт смерті. Після цього секретар міської ради має почати виконувати обов’язки міського голови. Секретар Луцькради Юлія Вусенко спочатку оголосила таку сесію (19-у) на 22 лютого 2017 року (через 19 днів), проте через траур в місті перенесла її на 24 лютого на 12:00. При цьому вже на 13:00 цього ж дня була оголошена чергова сесія ради, яка вважається 20-ою в нинішній каденції ради.

Емоції напередодні цього дня підігрівав той факт, що фракція «Укроп» вирішила винести на порядок денний рішення про припинення повноважень секретаря Юлія Вусенко. І саме 24 лютого вони могли збирати голоси, аби проголосувати за це.

Натомість їх опоненти наполягали, що в такому випадку буде порушений принцип безперервності влади, адже не буде кому підписати рішення про зняття секретаря (його має підписувати секретар або міський голова). Проте укропівці та наближені до них депутати наполягали, що підписати його може будь-який депутат, якого оберуть головувати на засіданні.

Сесія 24 лютого розпочалася не так, як цього очікували більшість спостерігачів. Фракції «Укроп», «Батьківщина», депутати Євген Ткачук, Олександр Козлюк та Андрій Авраменко, ймовірно, навмисне не прийшли на 12-у годину. Хоча не виключаємо, що у когось із депутатів справді були важливі причини, для фракцій у повному складі це малоймовірно. З’явилися вони на сесії лише на 13-у годину та поставили свої підписи у бланку реєстрації лише на 20-у сесію. Також о 12:00 не було в сесійній залі Наталії Бунди, однак її колеги по фракції повідомили, що вона перебувала в будівлі міськради і не встигла на 12:00 через робочі питання.

Юлія Вусенко не змогла розпочати засідання, адже «Укроп», частина «Батьківщина» та «Солідарності» відмовлялися вставляти картки у систему «Віче» до того, як вона уточнить, яку сесію розпочинають: 19-у чи 20-у.

Натомість «Укроп» пропонував просто пропустити позачергову 19-у сесію і офіційно заслухати повідомлення про смерть міського голови першим питанням на 20-у. Проте немає гарантій, що його там готові взяти до уваги чи навіть включити у порядок денний.

Також вони закидали Вусенко той факт, що вона до сесії вже надіслала повідомлення про смерть у Верховну Раду і надто пізно скликала таку сесію. Адже саме у Верховній Раді нардепи мають призначити перевибори міського голови на підставі цього документу.

Натомість депутат від «Солідарності» Артем Запотоцький запропонував через такий системний саботаж з боку двох фракцій (а без них не вистачало голосів, щоб почати сесію), відмовитися від електронної системи та голосувати в міськраді руками. Таким чином присутність укропівців та білосердечних зможуть засвідчити без їх карток. Як аргумент на користь того, що сесія почалася, він наводить те, що фракції офіційно заявляли про 3 перерви (перерви можуть в засіданні сесії).

Проте «головний юрист» ради Олександр Рачков стверджує, що 19-а сесія не розпочалася через відсутність 22 голосів у бланку реєстрації та 22 карток в пультах під час електронної реєстрації. Хоча офіційний юридичний висновок він так і не встиг оголосити на сесії.

У підсумку через такий «клінч» Юлія Вусенко оголосила перерву в засіданні. Про час і місце депутатів обіцяли повідомити додатково. Проте на таку перерву не відреагували фракції «Укроп», «Батьківщина», депутати Андрій Авраменко та Олександр Козлюк. Вони залишилися в залі. Після цього голова фракції «Укропу» Ігор Поліщук зробив заяву, про те, що Юлія Вусенко зірвала сесію та нібито відпустила додому працівників секретаріату.

Цікаво, що після цього голова фракції «Укроп» у облраді В’ячеслав Рубльов зайшов у зал і зробив заяву, що Вусенко нібито готова далі проводити сесію. Це змусило частину депутатів чекати в залі ще півгодини. Проте в підсумку усі розійшлися.



А Юлія Вусенко обіцяє скликати сесію міськради наступного тижня, щоб вчасно розглянути земельні питання, які мають розглядати впродовж місяця.



А ЩО ЗА КУЛІСАМИ?

Рубльов у міську раду прийшов разом фракцією «Укроп». Логічне запитання: а що він там робив, це ж не облрада? Офіційні відповідь: будь-який лучанин, тим паче депутат облради, обраний від Луцька, може прийти на сесію. Не офіційна: В’ячеслав Рубльов фактично є одним із головних переговорників команди Палиці із іншими політиками. Так, саме він досить часто спілкується із новим союзником Палиці Ігорем Гузем, саме він «розрулював» скандал із можливим встановленням апаратури для стеження у кабінеті ректора ЛНТУ та депутата від «Укроп» Петра Савчука.

На сесії він допомагав голові фракції Ігорю Поліщуку вести переговори із іншими фракціями, Юлією Вусенко та «агентами впливу», що також прийшли на сесію. Ще в раді бачили головного свободівця Волині Анатолія Вітіва та інших політиків, які прийшли на це сумне «видовище».

При цьому позиції фракцій під час цього політико-правового клінчу фактично показало те, хто «запізнився» на позачергову сесію на 12:00. Хоча немає доказів, що абсолютно всі депутати не пішли туди свідомо, аби не допустити факти переходу до Юлії Вусенко виконання обов’язків міського голови.

Так, укропівець Олександр Кравченко заявляє, що офіційні документи його командиру (Кравченко - кадровий військовий) надійшли тільки на сесію на 13:00. А електронну пошту він, мовляв, не читав. Невідомо, чому не прийшли народноконтролівець Павло Данильчук та радикал Сергій Була, адже їх фракції фактично не підтримали спробу «путчу» проти Вусенко.

Проте загалом можна стверджувати, що не допустити отримання повноважень для Вусенко хочуть, крім «Укропу», половина фракції «Батьківщини» та половина фракції «Солідарності». Останніх перший заступник міського голови Тарас Яковлев публічно розкритикував у відеозверненні у Facebook. Мовляв, раніше вони працювали у команді Романюка та були його друзями, а зараз фактично перейшли у протилежний табір.



Натомість фракція «Свобода», Олександр Лазука та Анна Мовяк із «Народного контролю», Аркадій Соломатін та Костянтин Петрочук із РПЛ, Артем Запотоцький, Петро Нестерук та Андрій Покровський із «Солідарності», Микола Яручик фактично не підтримали наміри команди Ігор Палиці.

При цьому весь процес намагання знайти вирішення ситуації і при цьому не «втратити обличчя» для кожної із сторін супроводжувався десятками розмов на підвищених тонах в кулуарах, емоційних телефонних дзвінків та варіантів юридично-політичних комбінацій. Адже така виняткова ситуація породжує дуже багато юридичних трактувань, на яких спекулювали найбільш активні депутати.



ЩО ДАЛІ?

Як розповідає один із співрозмовників у фракції «Укроп» на умовах анонімності, їх мета: за будь-яких обставин не допустити взяття до уваги факту смерті Миколи Романюка на сесії, адже тоді Юлія Вусенко отримує право вето і зможе повноправно виконувати обов’язки міського голови до виборів. Аргумент на користь цього: нездатність Вусенко виконувати обов’язки на такій посаді.

«Як з цим вона може не справитися? Фактично вся робота на керівниках структурних підрозділів, а голова і заступники скеровують їх. Це все просто «страшилки», щоб добитися розширення свого впливу», - апелює один із посадовців з колишньої команди Романюка.

Депутат-укропівець Микита Рабан, посилаючись на досвід попередньої каденції, стверджує, що логічно було б призначити секретарем міськради саме представника їхньої фракції – як найбільшої. Адже в попередній каденції секретарями були Григорій Пустовіт та Сергій Григоренко – представники найбільшої фракції «Батьківщини».

В такій ситуації можна прогнозувати, що боротьба із використанням різних юридичних стратегій та нюансів регламенту триватиме і далі. Неоднозначність ситуації та певний «вакуум» влади створюють велику спокусу заповнити його на власну користь. Не виключено, що за таких обставин може затягнутися і проведення виборів міського голови.

А ще це змушує більше переживати за свої посади посадовців міської ради і точно не піде на користь якості роботи міської ради. Та це ще не остання «війна за спадщину» Миколи Романюка. Далі буде…

Антон БУГАЙЧУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Позиції найбільших олігархів України вальться.
Так що укроп вчорашній день і не робіть ставки на приречених
Відповісти
В Міській раді розпочалася боротьба бандитських угрупувань що називаються партіями. Але це банди олігархів котрі їх найняли за тарілку баланди собі на службу. Фууу як це усе бридко виглядає зі сторони людей.
Відповісти
Як можна не визнати очевидного факту - смерті людини, міського голови, Миколи Романюка, на похованні якого самі і були присутні?!
А якщо сесія не визнає, то що тоді - він живий і може керувати містом та підписувати документи?
Якісь неадевати в тому укропі разом із продажними козюрами і ткачуками.
З тим же успіхом, давайте подавати до суду на цих 22 особи, що не реєструвались, про невизнання депутатів депутатами, бо вони не роблять депутатської роботи, а займаються якимось балаганом!



Відповісти
Здається, що вибрики укропу вже перйшли розумні межі.
Пора прокуратурі вивчати цих осіб детальніше.
Всім відомо що укроп не партія, а збіговисько продажнмх душ, якими керує конкретна особа, яка хоче зробити волинян і лучан коіпаками.
Але хрін тому укропу, не вийде.
Відповісти