«Нотатки мандрівника» Михайла Імберовського: комуністи просто «зґвалтували» Німеччину

«Нотатки мандрівника» Михайла Імберовського: комуністи просто «зґвалтували» Німеччину
Михайло Імберовський – герой постійної рубрики «Нотатки мандрівника», який розповів ВолиньPost про українську долю заробітчанства, баварців, які шанують власну ідентичність та залишки «совкової» архітектури в Берліні.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ НОТАТОК МАНДРІВНИКІВ

ТАКОЖ СЛІДКУЙТЕ ЗА СТОРІНКОЮ РУБРИКИ В FACEBOOK


Як все починалось. Пригадую 2000-ні, поїхав у Австрію на заробітки. Це був мій перший досвід проживання за кордоном. Додому приїхав вже в 2004-му й почав будувати певні плани на життя. Було досить непросто, адже німецькою мовою я не володів, до того ж зовсім чужа країна та коло знайомих підривало внутрішні сили. Однак мій однокурсник та кум, якого життєві обставини теж змусили виїхати за кордон, прихистив мене.

Австрія - це порядок, шик та багатство, напрацьоване роками. Ми з дружиною проживали в самому Відні, це місто в якому народ й дотепер зберігає культуру, традиції та віддано любить своє, рідне.



Також австрійці дуже трудолюбиві. Здебільшого важку роботу виконують мігранти - будівельники чи то прибиральники. Тоді як освічену, інтелектуальну – корінні жителі.

Треба знати, де шукати. Чимало українців не знають, як знайти оптимальний відпочинок, хоча певний відсоток мандрівників обізнані в тому, як відпочити бюджетно. Варто лише вибрати маршрут подорожі та взяти на озброєння BOOKING.com, стежити за квитками європейських лоукостерів, як ось «RYANAIR» (з сім’єю робимо саме так), але все ж таки більшість боїться та йде в туристичні агенції, мовляв, так дорожче, але безпечніше.

Улюблена країна - Іспанія. Торік з дружиною летів у Париж всього за 350 грн в один бік! Це дуже вигідно, але багато хто про такі можливості просто не знає. Взагалі ми страшенно любимо мандрувати, а з-поміж улюблених країн – Іспанія.

Справжній фарт! Півроку гіпермаркет «Там Там» проводив акцію: купуєш щось на 200 грн – можеш виграти путівку. Моя дружина співпрацює із цим торговим закладом і за період акції кинула в скриньку понад 50 чеків, а в результаті виграла тур Європою. Також на 11-ту річницю його відкриття розігрували аж 11 путівок, з них вона виграла - дві, але за умовами розіграшу тоді дістала одну.



Контрасти. Минулого року ми поїхали в тур: Німеччина, Франція, Угорщина та Австрія. Поїздка стала для мене надзвичайно пізнавальною. Я збагнув, що коли мандруєш одним «махом» багатьма різними країнами, містами, можеш порівняти і культуру, і ментальність, і власне запозичити певний досвід. Наприклад, переїхавши з Берліну до Мюнхена, бачиш на скільки вони не схожі між собою.

Берлін – це унікальне місто, в якому спостерігаєш результат діяльності двох світоглядів: західного капіталістичного та східного комуністичного. В силу історичних обставин комуністична влада контролювала демократичну республіку. Після Великої Вітчизняної війни Берлін був поділений та контрольований США, Францією та Великою Британією, а частину контролював Радянський Союз. Коли ти знаходишся в останній, то серце кров'ю обливається, тому що здобутки старої архітектури знищено вщент.



Йдеш собі Берліном та споглядаєш типову радянську будівлю, подібну до тих, які є у Луцьку, – «совдеп». А коли минаєш всього-на-всього декілька кварталів від цих місць, тобі відкривається зовсім інший Берлін. В «радянському» Берліні будівлі старої архітектури зносили, будуючи сірі і однотипні. Порівняти можна на прикладі, як на фото, де частину старого будинку не знесли, бо на балконі виступав один з лідерів комуністичної партії, забудувавши з обох боків радянським несмаком…

Вважаю, що комуністи просто «зґвалтували» Німеччину.

Баварія – одна із найбагатших земель в Німеччині. Якщо в Україні львів'яни досить націоналістичні у своїх поглядах та переконаннях, вони завжди були в авангарді у боротьбі за незалежну Україну, то баварці ще дужче люблять та шанують свою землю, їхня патріотична налаштованість, помножена на 100, заслуговує поваги. І ця любов допомагає зберегти власну ідентичність та водночас просуватися вперед, йти в ногу з часом. Автомобільні марки: Mercedes і BMW, бренди одягу «PUMA» і «Adidas» – це потужні всесвітньо відомі виробництва, якими пишаються баварці. Себто, любов до свого виливається в супер якісне життя. Взагалі, для баварця смерті подібно зробити щось неякісно, адже це пляма на Баварїї!!! Нам багато треба повчитися в них.



Я народився та закінчив школу в Радянському Союзі – повірте, мені є з чим порівняти. В 1991-му році я бачив ситуацію, коли людина приїздить із села купувати щось в місті та одразу починає розмовляти російською мовою. Тоді це було «модно».

Були часи… Пригадую, як в 90-их роках поляки їхали до нас, щоб купити телевізор, тому що на той час це стало дефіцитним товаром, а українці стали прилаштовуватися до них й починали говорити польською. Тоді як баварець ніколи б такого не зробив, він завжди говорить німецькою.

Повчальна історія. Найулюбленішою імператрицею Австрії є Елізабет, або як її лагідно називають австрійці – Sisi! Вона була родом з Баварії. А коли імператор Франц Йозеф закохався в неї до нестями, тоді Елізабет після весілля переїхала до Відня як його дружина. Батько Елізабет, граф, проживав у сільській місцевості. Імператор Австрії зажадав після весілля відправити свиту до шанованого тестя з пропозицією переїхати в столицю імперії, мовляв, не личить тестеві імператора Австрії жити в селі та пити пиво. Тому що австрійська знать вважала: пиво – напій бідних. Батько імператриці мало не постріляв гостів із рушниці, запевняючи, що яким був, таким і залишиться. А коли він приїжджав погостювати до Відня, то обов’язково брав з собою пивний кухоль!

Ще з 1612 р. в Баварії діє закон, який чітко окреслює склад пива: вода, цукор та хміль. Пиво там просто неймовірне! Направду, в пабах та броварнях є особлива атмосфера, де часто зустрінеш людей в традиційному одязі, шкіряних штанях та зі своїми кухлями. Якось з дружиною пішли в одну із найстаріших броварень. І там…

Продовження читайте в наступному випуску «Нотаток мандрівника»

ТЕКСТ – Катерина ЛАЩУК


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
отой "шик і порядок" під час війни створювався і підневільними руками мого батька. Ваші патрійота запроторили його в неволю! Тіштеся, україньчє.
Відповісти
Раджу наступної поїздки запланувати "екскурсію" в Освенцим, що біля польського Кракова. Там я думаю, ви зрозумієте хто кого "згвалтував", бо уроки історії Радянської школи ви проспали. А про те, чим закінчилась патріотична налаштованість німців 30-х років, вам треба поцікавитись в будівлі суду чудового боварського міста Нюренберг... Забігаючи наперід вашої "цікавої" розповіді про найстарішу броварню Hofbräuhaus в місті Мюнхен, не забудьте згадати про "романтичні почуття" до неї з боку амеріканської і британської авіації.
Відповісти
Останні статті
«Нотатки мандрівника» Михайла Імберовського: комуністи просто «зґвалтували» Німеччину
03 березень, 2017, 10:00