«Нотатки мандрівниці» Маї Голуб: За натхненням – до Любліна!

«Нотатки мандрівниці» Маї Голуб: За натхненням – до Любліна!
У Любліні я була щонайменше шість разів. Їздила на конференцію, на два журналістські тренінги, робила фоторепортажі.

Там святкувала з подругою її День народження. Це місто особливе й не схоже на інші. Я не можу сказати, що Люблін подібний до Львова, Луцька, Відня чи Києва. Тому вирішила описати найяскравіші моменти з життя Любліна і що там варто побачити.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ НОТАТОК МАНДРІВНИКІВ

ТАКОЖ СЛІДКУЙТЕ ЗА СТОРІНКОЮ РУБРИКИ В FACEBOOK


Люблін – місто-побратим Луцька. І тут справді відчувається дружня атмосфера. Тут до кожного звертаються Pan чи Pani.

Кілька разів я їздила нічним автобусом з Луцька, котрий о 7 ранку приїжджає в Люблін. Автобус зупиняється на автостанції, і як бонус – ви одразу потрапляєте в центр. Далі ви побачите гордість міста – Люблінський замок.



Зараз в середині є музей. Там можете побачити чимало фотографій з минулого. Замок почали перебудовувати на початку XIX cтоліття. До 1954 року в цьому місці була в'язниця. Обов’язково раджу побувати на башті замку. Звідти відкривається неймовірний краєвид.

У Любліні є сквер імені Тараса Шевченка – відомого українського поета, письменника, драматурга. Відкриття відбулось у червні 2013 року. Мала нагоду тоді зробити фоторепортаж з місця події.

Це місто особливо гарне вранці, коли архітектура починає «наповнюватись» першими променями сонця. Також увагу туристів привертає Kраківська брама та будівля міської ради. В магазинах, книгарнях на вулиці Krakowskie Przedmieście неодноразово чула українську мову. Місто відвідує чимало туристів з України. Також тут навчаються українські студенти у вищих навчальних закладах.



На сайті газети «Kurier Lubelski» зазначено, що у 2016 році Люблін відвідало орієнтовно 1 мільйон туристів. Найчастіше приїжджали до Любліна поляки з інших регіонів Польщі, іноземні туристи з Англії, України, Італії, Норвегії.

У Любліні можна взяти на прокат велосипед.
Але перед цим треба зареєструватись на сайті. Користування велосипедом коштує недорого.

У місті доглянуті парки. У центральному парку є таблички «Zakaz karmienia ptaków». Це означає, що птахів у парку заборонено годувати. Я не бачила бездомних тварин. Всі вони знаходяться у притулках.

Смаки Любліна

У Старому місті Любліна є чимало пабів, кафе, ресторанів. В теплу пору року розміщено багато столиків на вулиці. Якби сюди приїхала відома ведуча Ольга Фреймут, вона була б у захваті від кількості закладів харчування. Тут є що перевіряти і чим смакувати.

Люблінські страви відомі на всю Польщу. Прочитавши список страв, ви зрозумієте, що варто їхати не на один день. У Любліні ви маєте всі шанси стати фудблогером. Cправжній цебуляж ви можете спробувати у Любліні. На вигляд – це булочка з маринованою цибулею, посипана маком.



Страва походить з єврейської кухні.
Суп «Forszmak lubelski» (форшмак люблінський) дуже ситний. Популярні у Любліні також супи журек, помідорувка. Також у багатьох закладах подають «pierogi ruskie» – це вареники з різноманітними начинками. Мені сподобались з сиром та шпинатом.

Якщо побачите табличку з написом «Lody», йдіть купувати морозиво. Воно Любліні особливо смачне.

Коли була останній раз в Любліні з подругою Ярославою
, нас в одній ресторації безкоштовно пригостили кавою з молоком і лате. Заклад розташований у центрі Старого міста. На жаль, назви вже не пам'ятаю, але знаю, де знаходиться. У залі було багато людей.

Ми сіли за столик, що був неподалік входу. Я замовила дерун, салат зі свіжої капусти, а моя подруга гамбургер. З напоїв обрали сік. Коли ми обідали, побачили, що зайшли люди, які не мали де присісти. Вони кілька хвилин спілкувались з працівниками закладу, тоді зупинились біля входу.



До нас підійшла офіціантка й запитала чи ми можемо пересісти за інший менший столик, який знаходиться трохи далі. Вона пояснила всю ситуацію і кілька разів сказала «Przepraszam» (вибачте). Вона додала, що працівники самі перенесуть наші речі і замовлення.

Я бачила, як їй було незручно про це просити й розуміла, що якби ми не погодились, заклад втратив би шість клієнтів.Тому ми погодились. Коли вже сиділи на новому місці, до нас підійшла знову та сама офіціантка, ще раз перепросила за незручності й сказала, що ми можемо за рахунок закладу замовити щось з напоїв на свій вибір. З перерахованого вона назвала каву з молоком, лате, пиво, чай, сік.

Далі офіціантка принесла мені величезну каву з молоком, а моїй подрузі лате теж не маленької порції. Так працівники закладу показали, наскільки небайдужі відвідувачі. Було видно, що вони щиро хочуть, аби до них прийшли ще.

Чому іноземна мова має велике значення?

Треба бути готовими до пригод, навіть, якщо ви впевнені, що їх не буде. Коли ти в іншій країні, важливо знати іноземну мову. В Любліні у кількох непередбачуваних ситуаціях мене врятувала польська.

Була цікава ситуація рік тому на автостанції в Любліні. На кілька днів в перед я придбала квиток з Любліна до Луцька. У день від'їзду довго чекала свого автобуса, однак у назначений час транспорт так і не приїхав. Я підходила до касирки й питала, коли приїде автобус.



На що мені говорили спочатку «Nie wiem» (не знаю), а потім спокійно відповіли, що мій автобус не приїде. Далі я обміняла квиток на інший рейсовий автобус. Доплачувати грошей не довелось. Просто здала старий квиток і одразу ж отримала новий. В той момент подумала, наскільки важливо розмовляти іноземними мовами.

Якби не говорила польською, ситуація могла бути зовсім іншою. Однак така ситуація повторилась згодом знову. Теж продали квиток на автобус, що не приїхав, але згодом віддали гроші за білет. І я поїхала іншим автобусом.

Неподалік автостанції в Люблін рік тому вдалось мені поспілкуватись з продавцями контрабандних цигарок. Не буду тут переповідати на кілька сторінок все розслідування. Про це ви можете почитати на сайті Corruptua.org .

Люблін – це місто натхнення і цікавої архітектури. Кожного разу тут відкриваєш щось нове, спілкуєшся з новими людьми, плануєш нові звершення.

Тому сюди варто приїжджати за натхненням.

ТЕКСТ І ФОТО - Мая ГОЛУБ



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Супер!
Відповісти