Сергій Шараєвський: Таблеток від лінощів немає. Лінь долається працею

Сергій Шараєвський: Таблеток від лінощів немає. Лінь долається працею
2 березня в Молодіжному центрі Волині громадський діяч, режисер, пастор – Сергій Шараєвський розповідав про тонкощі тайм-менджменту.

Секрет успіху в записуванні планів, для чого ставити конкретні цілі та дедлайни, а також які звички повинні виховувати в собі успішні люди? Все це і значно більше підготувала для вас журналістка ВолиньPost.

********************
Визначаємо пріоритети. Чим більше людина вигадує різних засобів для економії часу, тим менше в неї є часу. Ми живемо в епоху гаджетів, синхронізації, а часу - все менше й менше.

На мою думку, проблема криється глибше, у ментальності. В житті важливо прийняти одне єдине рішення, яке змінить усе подальше життя: Як я хочу прожити його. Цілеспрямовано досягаючи своєї мети чи жити за інерцією, мовляв що буде, те й буде? Звісно, обидва варіанти мають право на існування, але друге – питання незрілості.

Коли доросла людина «зависає» в підлітковому віці, знаходячи виправдання чому їй геть нічого не вдається. Якщо оберете перший шлях і все ж таки знайдете себе, тоді ви зможете озирнутися назад й побачити там «щось». Побачити не якусь «розмазню» в картинках, а реально те, що ви досягли.

«Тайм-менджмент – це світоглядна проблема»


Гадаю, що Україна – це держава, в якій управління часом = проблема. Мої знайомі зі Заходу, котрі приїздять до нас, перше, що вони помічають – неорганізованість. А так живуть не мало українців. Люди постійно спізнюються, люди нічого не записують (в нас же феноменальна пам'ять, правда ж?), а обіцяючи – не виконують.

Однак, я вірю, що це можна змінити. Так, це шлях суворого воїна, який живе за жорсткими рамками управління часом.



«Час – це не аморфна річ, якої просто валом. Час – лімітований»

Моя бабуся прожила 89 років, а хтось й не доживає до цієї цифри. Відкидаємо лімітоване дитинство, мінус 10 років важкої старості - залишається активне життя десь 40 або ж 50 років, за цей максимум ти можеш зробити чимало важливих справ. Чи варто свій дорогоцінний час викидати в смітник?

Тож як економити час? Як зробити так, щоб час не згорав даремно? Насправді, все починається з самодисципліни та самоорганізації. Я не вірю в те, що люди поділяються на сов і жайворонків.

Переконаний: жайворонки просто дуже організовані, а кому здається, що вони сови – вони ще не організувалися.



«Головне зло в Україні – запізнення»


Правило 1. Записувати!

Неважливо чи ви набираєте на клавіатурі комп'ютера, чи використовуєте смартфон чи просто записуєте в своєму блокноті – головне записуйте!

Щоб у вашому житті не з'являлося: прочитали книгу, подивилися гарний фільм, зробили значний об'єм роботи, придумали щось геніальне? Записуйте.

Бувало, що прокидаюся вночі від задуму, який одразу записав. Я встав (не полінувався!) та здійснив потрібний ритуал – записав (!). Завдяки цьому простому правилу відзнятий мною перший фільм. Повсякчас записуйте будь-яку дрібничку, навіть незначну. Розкладайте перед собою цю мапу подій, а зроблене - викреслюйте, так ви точно нічого не прогавите.



Правило 2. Починайте свій робочий день і тиждень з планування.

Вважається, що будувати плани найкраще – вранці, в найпродуктивніший час. Коли ми прокидаємося, звісно не треба одразу залізо качати, тому що організм треба розбудити правильно. Робіть все поступово та систематично.

До прикладу, я взяв собі за правило пити склянку води зранку вже багато-багато років, таким чином «запускаю» свій організм. А з 1997 року щодня, вранці читаю Біблію. Також я завжди добре снідаю, зрідка – не поїм.

Кожен день мушу займатися плануванням, тому що враховуючи величезну кількість справ, які постійно накопичуються знову й знову, їх легко забути. Для цього користуються маленькими канцелярськими папірцями. І щодня пишу дрібні завдання.

Для більш серйозних справ – «потоваришуйте» з календарем. Його я роздруковую на місяць в звичайному Word-і, для того, щоб бачити візуально, де і яка подія. Раніше купував паперовий щоденник на рік, нині - перейшов на електронні засоби, адже вони допомагають трішки синхронізувати справи.



Правило 3. Ставте довготривалі цілі та призначайте дедлайн.

Дедлайн - це мертва точка, а значить кінцевий час, коли має закінчитися ваш план. У вас є довготривала ціль, наприклад ви хочете організувати літній табір. Умовно, він повинен відбутися десь на 6-му місяці впродовж року. Позначте час кінцевої мети в календарі. Так ви добре усвідомлюєте: планувати щось грандіозніше в цей час – не можна.

«Не плануйте на один день більше, ніж в змозі зробити»

Ось інший приклад: ви мрієте про уги (взуття, - від. авт), котрі коштують 3 тис. грн, тобто уся зарплатня. Що робити? Можна розділити на певний період кількість заощаджених коштів. Тобто будь-яка ціль: фінансова чи то пак особиста – обов'язково занотовуйте в календар дій та призначайте дедлайн. Здебільшого в українців як? Чекають манни небесної, а потім вночі сидять і нічого не встигаючи, беруться за голову.



«Через неорганізованість ми звужуємо свій час»

Вам потрібно чітко спланувати свої дії. До прикладу, кожної середи готуєте програму для табору і нагадуйте, що по-іншому – ніяк. Це головне завдання.

Приїжджає з концертом гурт Потам і Настя, а ви кров з носа хочете потрапити на нього. Ну сподіваюся, що ніхто. (Аудиторія підтримує сміхом, - від авт.). Це буде другорядне завдання. Звісно, що тут треба визначити ієрархію пріоритетів.

«Справи, які відкладаєш на потім, або переходять в іншу стадію, або – зникають»

Можливо й таке, коли вам через поважну причину не вдалося виконати важливий пункт плану. Втім, головне не продовжувати цю погану традицію.

Як досягти бажаного? Щоб досягнути велику ціль - «розбийте» її на декілька цілей. Навіть, якщо вам потрібно сходити до магазину: зняти гроші з картки, скласти список продуктів, окей для чоловікам не треба, тому що й так все знають. Все, ви купили, принесли додому – дедлайн закінчений.



Уявіть, що вам потрібно підготувати проект до червня і собі думаєте, мовляв часу вдосталь. Але минає день, тиждень, 3 місяці, а моторошна дата наближається. Тоді ви замислюєтеся: час ще є, тому поспішати немає куди! А в останній момент охоплює паніка. Треба писати вночі, треба кудись бігти, а результат очевидний – відсилаємо якусь нісенітницю.

«Будь-що розділяється, особливо – велике»


Правило 4. Все встигати й відпочивати.

Я директор продакшн-студії, а тому всім працівникам маю виставляти завдання на кожен день, тиждень. В мене є громадська організація, а це ще десятки людей. Туди входить мовний центр близько 100 студентів, також маленька школа. Це треба постійно контролювати. До того ж я пастор церкви, а це – чимало зобов'язань перед людьми. Крім того, входжу в групу з організації дорожнього руху.

Додам, що в мене двійко дітей та дружина, а на вихідних - люблю рибалити. Ви скажете, що у вас часу менше чи в мене? Давайте поміряємося!

Як регулювати свій час? Перше: однозначно це тайм-менеджмент, друге – навчіться організовувати інших, створювати структури, які працюватимуть самостійно.

«Часу завжди немає. Його потрібно знаходити»


Усе потребує зосередження: написати статтю, проект або ж виконати будь-що. Здебільшого людину відволікають Фейсбук, Вконтакті або Ютуб. Важливо не «розкидатися» своїм часом.



Нагороджуйте себе, коли досягаєте цілі. Знаходьте моменти, котрі варто відсвяткувати. Замовте з командою піцу, повеселіться через те, що здолали певний етап на шляху до успіху.

«Нагороджуйте себе за маленькі успіхи»


Правило 5. Не чекайте від когось підтримки, натхнення чи мотивуючих слів.

Це не дієво. Якщо у вас є мета, знайдіть мотивацію в собі. Чому і для чого це мені. Або уявіть далекоглядну мету, яка вже підійшла до логічного кінця - це теж мотивація. Приміром, ви купаєтеся у власному басейні з прозорою водою чи то пак живете в лісі, з комарами в палатці. Чек з шестизначною цифрою теж варіант. Головне подумайте, як мета досягнута.

«Знайдіть мотивацію конкурента. Тільки не переплутайте конкурентів із заздрістю»


Лінь – рушій прогресу, кажуть про світових винахідників. Але насправді вона більше шкодить, ніж допомагає. Таблеток від лінощів – немає. Лінь долається працею.

ТЕКСТ І ФОТО – Катерина ЛАЩУК



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Позитивна стаття.
Відповісти
Останні статті
Сергій Шараєвський: Таблеток від лінощів немає. Лінь долається працею
06 березень, 2017, 10:30