ЦИТАТНИК Світлани Рижук: Перечитую листи Лесі Українки й розумію – волинячка ж!

ЦИТАТНИК Світлани Рижук: Перечитую листи Лесі Українки й розумію – волинячка ж!
Світлана Рижук – журналістка, модель, громадська діячка, всеукраїнську популярність здобула завдяки телепрограмі «Підйом» та «Погода» на Новому каналі. Справжня волинячка – саме так відчуває себе жінка, закликаючи кожному побачити «свою» Лесю.

10 березня корінна лучанка завітала на Факультет Філології та Журналістики Східноєвропейського нацуніверситету імені Лесі Українки, щоб поділитися своєю любов'ю до творчості Лесі Українки з усім товариством словолюбів. Про справжню волинську душу, пророчі слова та книгу, котра надихає жити далі й проганяти «думи сумні».

В межах рубрики Цитатник журналістка ВолиньPost відібрала для вас влучні вислови бесіди.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ ЦИТАТНИКІВ

***
На мою думку, скрізь повинні звучати ці до щему рідні Лесині слова:

Будуть приходити люди
вбогі й багаті, веселі й сумні,
радощі й тугу нестимуть мені,
їм промовляти душа моя буде.

Що означають ці рядки? Леся Українка вже тоді була певна: до неї прийдуть різні люди, і для всього українського народу вона дасть слушну пораду, подекуди натхнення та найголовніше – знання.

***
Письменників, котрих «народила» наша волинська земля, стали своєрідними цеглинами, на яких будувалися й будується справжня українська література.



***
Для мене Леся Українка – це рольова модель. Вона немов ниточка, яка пронизує все моє життя. Перші кроки в кар'єру, і коли я стала ведучою програми «Погода», і Полісся TV, і «Аверсу» й згодом «Волинського телебачення» – все завдяки Лесиній творчості.

***
Щоб ви не робили ви працюєте зі Словом, думкою чи то психологічним портретом. Творчість цієї аристократки духу змушує тягнутися до її рівня та завжди думати про велич волинської жінки.

***
Ношу з собою збірку Лесі ще зі шкільної парти, видавництва «Дніпро» 1979 р. Вона - повсюди, де б не була в Києві чи закордоном, знаю, що в момент відчаю Українка зі мною.



***
ВЛесиній творчості ви повинні знаходити себе, особливо - жінки. Вона виступає прикладом патріотизму, революціонізму, сильної й водночас тендітної жінки, не байдужої до свого народу.

***
Якби поетеса жила в наш час, очевидно вона пішла б воювати за Україну, не сидівши на лаві запасних. Б'юсь об заклад Леся - повела б за собою, на передову.

***
Вона для мене щось набагато масштабніше, ніж дехто собі уявляє. Леся Українка – приклад ідеальної жінки. Я повинна читати її, немов Біблію.

***
Перечитуючи її геніальні вірші, усвідомлюю – ми з нею такі схожі, такі близькі!

***
Так, я журналістка, громадська діячка, допомагаю численним організаціям, не рідко даю інтерв'ю, але попри це, читаю перевидані листи поетеси і розумію – волинячка ж! Які в неї автентичні розмови, акценти, образи і особливо рідна моєму серцю мова – волинська.

***
Чому лесина збірка віршів не припадає пилом десь там на полицях? Я пригадала, що моя бабуся зростала по вул. Галшки Гулевичівни, у Луцьку. Щоправда будучи маленькою я й гадки не мала, що це за вулиця. Пізніше із розумінням та пізнанням світу і Хто я власне така для України, дізнаюся, що Галшка – це ще одна волинська меценатка, знана благодійниця, котра не мало коштів передала братчикам для створення Києво-Могилянської академії, на грунті якої будувалися монастирі, школи та інші осередки культури. Знаєте, так кортить хоч трішечки бути схожим на них, сильних жінок!



***
Завдяки перечитуванню листів, я дізналася про те, що Леся була досить закритою особистістю, дещо навіть «скритною». Чи то в сімейному, чи то пак в дружньому колі я хотіла висловити свою думку, однак переймалася: А чи сприймують її, а може з мене сміятимуться?

***
Леся – це людина, котра змінює мене на краще і яку хочеться носити в серці.

ТЕКСТ – Катерина ЛАЩУК, ФОТО – Олена МАЛАНІЙ


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні статті
ЦИТАТНИК Світлани Рижук: Перечитую листи Лесі Українки й розумію – волинячка ж!
13 березень, 2017, 12:00