40 днів без мера: у пам'ять про Миколу Романюка

40 днів без мера: у пам'ять про Миколу Романюка
Здається, ще зовсім недавно луцький міський голова Микола Романюк махав пальцем на підлеглих під час оперативних нарад та сміявся із депутатських жартів на сесії. Та минуло вже 40 днів від дня, відколи луцький градоначальник відійшов у вічність. Завжди усміхнений Микола Ярославович нині дивиться на місто, яке стало таким рідним, лише із фото – у вишиванці, діловому костюмі чи звичайному трикотажному светрі.

Луцьк пам’ятає його різним: з рукою на серці під час виконання гімну, зосередженим, але привітним під час нагородження медалями волинських Героїв чи веселим та жартівливим під час оглядин дитячого садка.

Спогадами про такого різного, але водночас постійного у своїй дипломатичності та виваженості мера з журналістом Інформаційного агентства ВолиньPost поділилися депутати Луцькради, яким випало попрацювати спільно із Миколою Романюком.

***

Очільник Луцької «Солідарності» Петро Нестерук зауважив, що луцький градоначальник був надзвичайно доброю людиною. Він умів гарно знаходити компроміси та намагався зробити так, аби добре було усім.

«Микола Ярославович - це була дуже мудра людина і у нього було чому повчитися. Неодноразово я його запрошував до себе на округ і ми спільно думали над вирішенням тих, чи інших питань. І які б проблеми не були, він вмів їх вирішити», - сказав Нестерук.


Депутат від «Народного контролю» Олександр Лазука розповів, що познайомився з Миколою Ярославовичем у 2014 році, коли він домігся того, аби була підписана угода з краєм Ліппе в Німеччині.

«Саме в той день я з делегацією українських студентів перебував у Німеччині на стажуванні і нам вдалось зустрітись із Миколою Ярославовичем. Саме тоді він мені запропонував пройти стажування в міській раді в управлінні містобудування і проектної діяльності. Ще до того як мені вдалось зустрітись з Миколою Ярославовичем я чув від людей, які з ним працювали, що він людина надзвичайно працьовита і талановитий менеджер. В своєму житті я намагатимусь наслідувати такі його якості, як витримка, адже він ніколи не показував слабкості, але в той же час не переставав бути людиною», - пригадав Лазука.

Депутатка від «Солідарності» Наталія Бунда каже, що все благородство мера змогла оцінити тільки після його смерті.

«Я оцінила його вчинки стосовно інших людей. Для мене він був дуже близькою людиною, бо я у ньому бачила не лише керівника. Я бачила насамперед людину», - зауважила Бунда.

За словами Бунди, працювати з Романюком було надзвичайно легко і вона просто я не уявляє міста та міську раду без нього.

«У нього було життєве кредо – працюймо далі. Бувало, що ми щось робили обговорювали, а громадськість цього не сприймала. Він в усе вкладав душу. Як він робив ті прибудинкові території і старався аби людям дійсно жилося краще! Коли ми говорили, що люди не вдячні, він завжди казав- «Нічого, Наталю, працюємо далі».

У цій людині було зібрано дуже багато рис, якими може похизуватися далеко не кожен. Для мене він – державний діяч, бо він старався для людей і був реальним господарником, він працював не для політики і не зважав на власне здоров’я», - розповіла депутатка.

Тож Бунда вважає, що знати Миколу Романюка було справжньою честю.

«Я працювала з ним 6 років і він дав мені дуже багато. Після кожного заходу, який вдавався, він казав мені «З вас буде людина». Мені було це де приємно, хоча я постійно віджартовувалася - та коли вже ж буде?

Насправді, таких самовідданих, жертовних людей , як Микола Ярославович дуже мало. Він був покровителем нашого міста і дав йому можливість дійсно розквітнути», - зауважила обраниця громади.

Свободівець Микола Федік зазначив, що спільно із міським головою працював над різними проектами, одним з найважливіших були Малоомелянівські провулки.

«За рік діяльності у мене є багато спогадів про Миколу Ярославовича, і я можу впевнено сказати, що ця людина дійсно працювала на благо лучан і була справжнім господарником. Він був дуже ініціативним, а ми намагались його підтримати. Це була людина слова», - наголосив Федік.

Депутатка від «Самопомочі» Алла Надточій розповіла, що Романюк був для неї людиною, на яку треба рівнятися ще з часів, коли вона працювала у банківській сфері.

«Ще тоді він для мене став лідером. А коли я прийшла працювати депутатом, він запропонував мені стати головою «гуманітарної» комісії. Він мене довго переконував, але я таки погодилась. І навіть за це я йому дуже вдячна, тому що я побачила роботу депутатів з нової сторони. Найприємнішим для нас усіх була його оцінка нашої роботи», - розповіла представниця депутатського корпусу.

Позафракційний депутат Микола Яручик пригадує луцького мера як надзвичайно потужну і харизматичну людину.

«Микола Романюк завжди сприймав критику, а робота з ним завжди була конструктивна і без політики. Він ніколи не ділив людей за статусами, але вмів їх поєднати - і за політичним баченням, і за настроями. Він чудово вмів працювати як з опонентами, так і з союзниками. Людяність і відповідальність - основні критерії, на які він постійно орієнтувався», - розповів обранець громади.

Депутат Від «Самопомочі Микола Собуцький пригадує, що вперше особисто поспілкувався із мером під час Революції у 2014 році.

«Тоді ми прийшли вимагати, аби міська рада підтримала звернення про підтримку Євромайдану. Микола Ярославович вийшов на імпровізовану сцену і сказав, що міська рада підтримує Революцію. Тоді він став на наш бік, хоча загалом було ще не зрозуміло, чи переможе Майдан. Він заразу показав свою позицію і те,що він з народом. Мені дуже запам’яталася ця перша зустріч.

За словами депутата, мер лишив після себе враження розумної людини та мудрого керівника. Далі, спілкувався із ним ще не будучи депутатом, а працюючи з «Чорним тюльпаном» - Романюк допомагав волонтерам.

«Вже коли я став депутатом Луцькради, мене приємно вразило те, що він зателефонував і привітав мене з Днем народження.

Думаю, що міська рада ще не мала такого розумного та досвідченого керівника, який би умів виходити з різних ситуацій. Дуже шкода, що його немає. На мою думку, розвиток міста припав на його правління», - підсумував Собуцький.

Депутат із фракції «Свободи» Микола Романюк зауважив, що луцький градоначальник був людиною, на яку варто було рівнятися. Після виборів мер зателефонував новообраному депутату-тезці аби привітати та жартував, як будуть ділити мікрофони.

«Я у політиці перший рік, але запам’ятав його як гарного господарника. По відгуках лучан чую, що це була людина яка могла підказати, до якої завжди можна було прийти порадитися. Це була людина високої літери і ще не скоро ми побачимо такого голову міськради. За місяць чи два-три ми усі відчуємо, якого нам господарника не вистачає»,- вважає депутат.

За його словами, У Миколи Ярославовича була суворість, але вона дуже швидко змінювалася на позитив та усмішку.

«Коля Ярославовича не стало, мені було дуже боляче все читати у газетах та інтернеті - Миколи Романка більше немає. Знаєте, навіть таке враження було, що це якась частка мене», - зауважив він.

Депутат від «Укропу» Сергій Балицький перетинався із Романюком по волонтерській роботі ще до того, я стати депутатом.

«Я їхав у бік Волновахи та Попасної, а він їхав у Волноваху іншим маршрутом. Ми передзвонювалися і він запитував, як там бійці. Він був дуже важливим керівником, який діяв у різних напрямках –як до прибудинкових територій, так і до бійців. Він сприяв і волонтерам- дзвонив, турбувався, вручав подяки. Як людина мені залишився в пам’яті як дуже чемний та порядний керівник. Він був активним не тільки я міський голова, а й як людина», - розповів Балицький.


Депутат-свободівець Богдан Богонос розповів про активну співпрацю із Романюком ще до свого депутатства. Мовляв, познайомилися 5 років тому, коли у Луцьку впроваджували електронну чергу в садочку, співавтором якої був Богонос.

«У нас були зустрічі у сесійній залі і на обговорення приходив міський голова. Він брав активну участь - дискутував, вносив пропозиції.

Ставши депутатом ми почали працювати конструктивніше та тісніше. Це людина, котра вміла знаходити баланс між різних політичних сил. Він був дипломатом і, боюсь, мало у нас залишилося людей, які зможуть так ефективно об’єднувати містян», - вважає обранець громади.

ТЕКСТ - Ольга КОРОЛЬОВА та Василина БОРУЦЬКА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Шкода!Цінуємо після втрати...
Відповісти