Екстраверти, інтроверти, інтуїти, сенсорики: хто це такі та що з ними робити

Екстраверти, інтроверти, інтуїти, сенсорики: хто це такі та що з ними робити
19 березня в антикафе Innerspace відбулась лекція з соціоніки. Гості креативного закладу Луцька отримали нагоду поспілкуватися із дослідником соціотипів людини – Ігор Марценюком.

Про те, як розпізнати екстраверта й інтроверта, хто такі логіки та інтуїти, а також що особливого у погляді сенсориків.

Журналістка Інформаційного агентства ВолиньPost слухала та записувала, як завжди найцікавіше.

Екстраверти VS Інтроверти

У всіх людей є конкретний поділ на два соціотипи, тобто те, що зовні та всередині них. В природі такі поняття ознаменувалися, як інтроверт та екстраверт. Маючи на увазі, що є суб'єкт та світ, як об'єкт навколо. Обидва поняття фактично створюють гармонію світобудови. Це можна порівняти на прикладі тих, хто є правшею та лівшею. Коли нам незручно писати лівою рукою, тоді мене робимо це правою. На цьому побудова психіка двох протилежностей.

То ж яка різниця між двома паралельними внутрішніми світами?

Свідомість інтроверта направлена в середину, а екстраверта – на зовні. Приміром, якщо інтроверт дивиться на афішу, то він бачить Себе. Якщо екстраверт споглядає афішу, він бачить картинку.

Цікаво й те, що коли екстраверт прагне описати себе, він показує це зовнішньо: активно жестикулює, постійно щось говорить. Тоді як інтроверт крізь зовнішнє, показує – внутрішнє. Наприклад, моя знайома розповіла про себе, як вона пішла з роботи, поїхала у Львів, а звідти махнула в подорож Європою. І ось я запитую, що і як там, а вона мені мовить: Ось знаєш є рибка в акваріумі, яку раптом випустили в океан, вона плавала-плавала, аж тут її знову запустили у акваріум. І їй стало тісно там і не вистачало води та простору. Я веду того, що замкнуті люди розповідають про себе, крізь призму зовнішнього, подекуди й навіть вкладають символічний контент.

Також досить цікава річ цих протилежних орбіт, це енергія. Екстраверти усвідомлюють свою внутрішню енергію, а їхні протилежності – свою зовнішню, якої хоч греблю гати. Перша енергія є обмеженою.

Зазначу, що інтроверти намагаються одягатися так, щоб якомога менше привертати увагу до себе. Однак, якщо вони шукають спосіб виділитися, то обирають якусь «фішечку», яка допоможе їм вирізнятися з-поміж інших. Наприклад, дорогий годинник.

А ось екстравертів завжди помітно в сірій масі, вони носять яскраві образи, до того ж мають потужний діапазон голосу. Інтроверти навпаки наділені дещо скутим, тихим, ба навіть непомітним голосом.

Знаєте, трапляються випадки, коли інтроверт намагається зіграти екстраверта, витискує із себе всі життєві соки, немов хоче вилізти зі шкури, але помітно грає не свою роль. Але ще цікавіше, коли екстраверт вдає інтроверта.

Не менш пізнавальним буде, якщо порівняти обидва соціотипи у виконанні роботи. Ясна річ, що їхній принцип різний. Закриті люди надають перевагу роботі, в якій вони чітко знають що, як, для чого їм робити, вони акумулюють свою енергію, тому процес завжди - в кайф. Інтроверти тішаться, що вона не розсіюється. На противагу їм, екстраверти віддають на одну і ту саму роботу значно більше своїх ресурсів, сил, енергії. Таокж вони люблять діяльність, яка передбачає відповідальність.

Коли інтроверт виснажується і йому потрібно відновити енергетичний баланс, він одразу закривається, немов мушля. Рано чи пізно, але такі люди занурюються у власний світ. Раджу їх просто не чіпати, адже вони мають свою кімнату, свою музику, все вони роблять собі в задоволення.

Ці так би мовити зовнішньо активні люди, завжди шукають якусь «двіжуху». Вони кличуть друзів на пиво, риболовлю і таке інше. Але буває, що й вони закриваються. Із свого досвіду скажу, що можу тиждень, а той два сидіти вдома. Потім вмить мої таргани вилазять на зовні. Тоді й кортить зустрітися з кимось, наситившись самотністю сповна.

«Всім людям для щастя потрібна одна річ – гармонія.Але знайти її, «розкусити» свою модель дуже важко»

Втім, ці два соціотипи поділяють на ще декілька груп: інтуїти та сенсорики або ж логіки та етики.

Інтуїти читають або ж розпізнають інформацію, яка була, є і буде. А ось сенсорики розпізнають те, що є тут і зараз.

Сенсорики дивляться через погляд. Наприклад, я дуже багато визначаю людину крізь обличчя, міміку, жести. Погляд - чіткіший. До прикладу, сенсори фокусують погляд в дзеркалі тільки на себе, не роздивляючись щось інше.

Інтуїти, як правило, погано усвідомлюють своє тіло, тобто вони можу не відчувати його. Ось вам приклад з мого життя: їхав якось на велосипеді і шматок моєї шкіри потрапив у колесо. Я його просто вирвав (!), стікаючи кров'ю і нічого не відчував. Також інтуїти засинають в незручній позі, вигадують божевільні ідеї, чимало фантазують про те, чого немає апріорі.

Сенсорики набагато практичніші у свої міркуваннях або ж бажаннях. Чи я поїв, чи мені не холодно, або ж як сидять на мені ці штани? Вони прекрасно відчувають своє тіло, одягаються зі смаком, а найчастіше – творчо. І навіть, якщо вони натягнуть на себе брудний одяг, все одно це виглядатиме гарно.

Наступний критерій, який допомагає визначати різновид екстравертів та інтровертів, це логіки і етики.

Логіки – це люди, в яких «думання» переважає над відчуттями. А в етиків навпаки. Тобто, логіки повсякчас все ретельно обдумують, їм важливо розтавити все на полиці. Етики кардинально відрізняються, адже довіряють емоціям, відчуттям або ж почуттям.
Тому моя вам порада: якщо ви логік, обирайте професію, яка схиляється до аналітичності, а якщо ви етик, шукаєте зайнятість, яка принесе вам купу емоцій, насамперед у творчості.

ТЕКСТ та ФОТО – Катерина ЛАЩУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні статті
Екстраверти, інтроверти, інтуїти, сенсорики: хто це такі та що з ними робити
23 березень, 2017, 16:58