Олег Кіндер: Міська влада не буде нехтувати здоров’ям і безпекою ковельчан

Олег Кіндер: Міська влада не буде нехтувати здоров’ям і безпекою ковельчан
Упродовж останніх двох тижнів новини з міста залізничників нагадують зведення з території протистояння.

Нагадаємо, що 12 березня обурені жителі прилеглих до філії ДП «Укрветсанзавод» вулиць перекрили під’їзну дорогу, заблокували вантажний спецтранспорт, який віз сюди на утилізацію тваринні відходи. Про те, як відреагувала міська влада на надзвичайну ситуацію і що зроблено у відповідь на вимоги протестувальників, погодився розповісти міський голова Ковеля Олег Кіндер.

– Як очільник міської громади відразу заявив, що вважаю цілком справедливими вимоги людей зупинити шкідливе для довкілля виробництво. Адже на роботу Ковельського ветсанзаводу вони нарікають вже давно. Це підприємство утилізує та переробляє відходи тваринного походження, неякісні харчові продукти та продовольчу сировину. Більш як десять років тому йшла мова про реконструкцію та модернізацію спеціалізованих ветеринарно-санітарних заводів, зокрема й ковельського, якому згідно з урядовою програмою було обіцяно 4,5 мільйона гривень для сучасного обладнання, що знешкоджуватиме технологічні парогазові викиди.

Згодом тут і справді було змонтовано нового котла. Його навіть продемонстрували урядовцям, влаштувавши з цього приводу показовий семінар. Однак невдовзі на підприємстві розгорівся скандал – правоохоронні органи виявили мільйонну розтрату бюджетних коштів.

Керівництво заводу змінилося, але проблеми залишилися старі. У 2009-му році державна екологічна інспекція у Волинській області перевірила дотримання тут природоохоронного законодавства і встановила, що воно не виконало припис щодо утилізації кісток тварин та паспортизації пилогазоочисного устаткування.

– Як реагувала на ситуацію, що загрожувала безпеці довкілля, міська влада?

– Депутати міськради зайняли послідовну позицію, відстоюючи інтереси територіальної громади. У зверненнях до столичних урядників, а також на сесії, що відбулася в листопаді 2011 року, вони просили обласну владу при формуванні обласного бюджету на 2012-й рік передбачити для ДП «Ковельський державний завод кормових додатків «Ветсанзавод» кошти в сумі 570,0 тисяч гривень на встановлення обладнання системи збору та конденсування парогазових і неорганізованих викидів, а також устаткування для переробки відходів тваринного походження.

Кілька місяців потому, в квітні 2012-го, адресували звернення прем’єр-міністрові, міністру аграрної політики, наголошуючи, що до виконавчого комітету Ковельської міської ради постійно надходять скарги жителів міста на розповсюдження їдких неприємних запахів, що є результатом діяльності підприємства. Для невідкладних заходів, які б поліпшили екологічну ситуацію, депутати просили виділити з державного бюджету 1 мільйон гривень.

У серпні того ж року члени постійної комісії міськради з питань житлово-комунального господарства, екології, благоустрою разом із спеціалістами – екологом, лікарями, інспектором управління ветеринарної медицини перевірили дотримання норм екологічної безпеки і встановили, що система очистки від речовин із неприємним запахом (одорантів) не дає належного ефекту. Тому обранці громади знову звернулися до високопосадовців подбати про державне підприємство, адже виділяти кошти з місцевих бюджетів на його реконструкцію не можна.

Вчергове про цю проблему депутати нагадали міністру аграрної політики та продовольства у квітні 2013-го, коли підприємство реорганізували, приєднавши до ДП «Укрветсанзавод» і створивши його філію. Однак нова вивіска ситуацію не змінила. Щоб технічно переоснастити пилогазоочисну установку для очистки газів від неприємних запахів просили виділити з державного бюджету 220 тисяч гривень. На думку обранців громади, цих коштів вистачило б, щоб удосконалити виробництво, стабілізувати екологічну ситуацію та зняти соціальну напругу.

Проблему, яку спричинили шкідливі викиди газів на підприємстві, порушив і народний депутат України Степан Івахів у депутатському запиті до прем’єр-міністра України, міністра аграрної політики у червні 2013-го.

– І що, ковельчан так і не почули у високих кабінетах?

– Чому ж ні? Почули і навіть надіслали обнадійливі відповіді. Ось, приміром, 16 травня 2016 року на моє звернення надійшов офіційний лист за підписом голови облдержадміністрації Володимира Гунчика, який, до речі, очолює регіональну комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Він повідомив, що проектом екологічної програми «Екологія 2016 – 2020» ковельському заводу за рахунок коштів державного бюджету передбачено виділити 800 тисяч гривень для придбання парового котла на твердому паливі, 1800 тисяч – котлів-утилізаторів, 500 тисяч – для технічного переоснащення пилогазоочисної установки, 1750 тисяч – на спецтранспорт для перевезення на завод трупів тварин та відходів тваринного походження.

Хочу звернути увагу – більшість коштів мало надійти ще торік. Понад те, очільник виконавчої влади цілком усвідомлював, наскільки небезпечне тут виробництво, адже стверджував (цитую): «Експлуатація підприємства в існуючому стані неможлива без вжиття вище перерахованих заходів». Тож, якби обіцяні кошти були виділені вчасно, екологічного лиха можна було б уникнути. Однак жодної копійки на модернізацію обладнання філії не виділено.

– Між тим, про заборону шкідливих виробництв заводу йшлося і на сесії обласної ради…

– Цю проблему двічі порушував депутат-батьківщинівець Сергій Слабенко. Підготовлений ним проект рішення «Про питання призупинення окремих видів господарської діяльності Ковельської філії державного підприємства «Укрветсанзавод» до часу забезпечення нормативів екологічної безпеки» обранці волинян розглянули 7 квітня 2016 року на позачерговій четвертій сесії облради.

Підставою запропонувати саме такий документ став протокол спільного засідання комісії Ковельської міської ради та керівництва ветсанзаводу, яке відбулося 18 грудня 2015 року. Тоді директор філії безпосередньо визнав, що підприємство працює на вкрай застарілому обладнанні. Його слід повністю оновити, аби послуги з переробки та утилізації відходів стали екологічно безпечними. Однак вже у сесійній залі за пропозицією В’ячеслава Рубльова, керівника фракції УКРОП, слово «призупинити» замінили на «здійснення окремих видів діяльності». Тобто гостроту проблеми згладили і заховали…

– Але вона, як міна уповільненої дії, таки вибухнула. І жителі прилеглих до філії ДП «Укрветсанзавод» вулиць звернулися за допомогою до Ковельської міської ради.

– Саме так. Вже 13 березня на підприємстві побували заступник міського голови Андрій Товстига, державний інспектор державної екологічної інспекції у Волинській області Сергій Михальчук, головний спеціаліст відділу з питань цивільного захисту та екологічної безпеки Оксана Козакевич, які зустрілися з громадськими активістами та директором заводу Вадимом Сухоносом. Він розповів, що підприємство має договори на прийом сировини з трьох областей – Волинської, Львівської, Рівненської. Щомісяця в Ковель доставляють приблизно 400 тонн сировини при максимальній потужності переробки 100 – 150 тонн.

20 березня робоча група, створена згідно з розпорядженням голови облдержадміністрації обстежила підприємство. У своєму акті вона зафіксувала 2300 тонн кагатованих відходів, які зберігаються як на майданчику прийому сировини, так і за огорожею підприємства. Ще близько 900 тонн знаходиться у виритих котлованах, що є грубим порушенням екологічних норм. Однак заступник міського голови Андрій Товстига, який входить до робочої групи, в окремих зауваженнях зазначив, що цифри, наведені в акті обстеження, не підтвердив директор підприємства.

За останні два тижні відбулося три засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. 22 березня її члени визнали, що на території, прилеглій до філії ДП «Укрветсанзавод», виникла надзвичайна ситуація техногенного характеру місцевого значення.

– Для цього рішення є достатньо серйозні підстави?

– Авжеж. На замовлення виконавчого комітету міськради міськрайонний відділ ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» досліджував питну воду централізованих джерел водопостачання, проби ґрунту та води з відкритої водойми. За санітарно-токсикологічними показниками вода з двох шахтних колодязів не відповідає гігієнічним нормативам за вмістом нітратів. Зафіксовано їх перевищення і в ґрунті. Відтак міська влада організувала довезення питної води жителям прилеглих до філії «Укрветсанзаводу» вулиць.

На сесії міської ради, що відбулася 23 березня, депутати підтримали пікетувальників та ухвалили звернення до Президента Петра Порошенка, народних депутатів України Степана Івахіва та Ігоря Гузя, голови облдержадміністрації Володимира Гунчика з вимогою вжити всіх необхідних заходів, щоб зупинити прийом відходів на підприємство до тих пір, поки всі, що тут складовані, не будуть перероблені, та терміново утилізувати накопичену на території заводу сировину. Адже від нього до меліоративного каналу, що впадає в річку Турія, не більш як 300 метрів. Тобто життю та здоров’ю ковельчан і жителів навколишніх населених пунктів загрожує конкретна небезпека.

– Попри реальні ризики виконавча влада Волині наполягає, що це підприємство потрібне області. Принаймні така теза прозвучала на останній оперативній нараді в облдержадміністрації.

– Понад те, заступник голови Сергій Кошарук зауважив, що катастрофічної ситуації можна було б уникнути, якби активніше спрацювала міська влада Ковеля. Таким чином чиновник хоче, як кажуть, перекласти проблему з хворої голови на здорову. Водночас робоча група, яку він очолює, так нічого конкретно і не зробила для того, щоб ліквідувати наслідки екологічного лиха та запобігти погіршенню ситуації. Нагадаю: власник філії ДП «Укрветсанзавод» – держава. Це підприємство, як підкреслив голова ОДА Володимир Гунчик, вкрай потрібне області. Але хіба можна нехтувати безпекою ковельчан заради того, щоб зберегти завод із застарілим обладнанням?

– Тим часом ситуація з дотриманням природоохоронного законодавства філією ДП «Укрветсанзавод» стала предметом розгляду в суді.

– Таке судове засідання за клопотанням старшого слідчого Ковельського відділу ГУНП у Волинській області капітана В. Супрунюка відбулося 17 березня, хоча до Єдиного реєстру досудових розслідувань було внесено ще 4 січня цього року. В ухвалі суду чітко зазначено, хто згідно із законодавством має здійснювати державний нагляд (контроль) за організацією роботи зі збору, утилізації та знищення загиблих тварин і відходів тваринного походження. Це головне управління Держпродспоживслужби, що входить до структури міністерства аграрної політики.

А державний нагляд у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення та охорони природних ресурсів – обов’язок Державної екологічної інспекції.

Сподіваюся, після позапланової перевірки, яку ухвалив провести суд на підприємстві «Укрветсанзаводу», ковельчани отримають відповіді на запитання, які так часто звучать останніми днями щодо екологічної ситуації в нашому місті.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.