ФК Волинь: зробити крок назад, щоб зробити два вперед

ФК Волинь: зробити крок назад, щоб зробити два вперед
Статус аутсайдера УПЛ, невиразна гра, відсутність посилення, заборона на реєстрацію новачків і величезні борги із зарплати роблять Волинь головним претендентом на виліт в Першу лігу.

І зараз ми розглядаємо варіант, при якому це може ... стати благом для Волині, - пише Михайло Сірко на сторінках Sport Arena.

«Яке майбутнє у клубу?» - запитали фанати Волині на порожньому Авангарді під час минулого матчу з Зорею. Банер з цими словами став одним з топ-подій останнього туру першої частини чемпіонату.

«Навіщо було рятувати цей клуб?!» - раз у раз питають луцькі вболівальники в соцмережах, натякаючи на події літа 2016 року, коли Волинь «заскочила» в останній вагон поїзду під назвою УПЛ. Аналогічні питання задають в роздягальні і футболісти Волині.

І тут справа навіть не в піврічний заборгованості із зарплати - гроші рано чи пізно прийдуть до футболістів. Нинішні зарплати в клубі, особливо у зеленої молоді, - це вже далеко не багатотисячні борги у валюті, які продовжують «відгукуватися» Волині у вигляді можливого зняття очок. Швидше за все, до початку другої частини чемпіонату хрестоносці після посиленого словесного бомбардування свого «вождя» почнуть отримувати зарплату.

У Луцьку все, як завжди: Віталій Кварцяний в десятий, напевно, раз за останні десять років починає публічно апелювати до совісті і патріотизму таємничих інвесторів, нагадуючи, що футбол повинен бути спортом №1 в місті. А також ображається, що держава далеко від футболу та інше, інше ...



Втім, не варто обурюватися, слухаючи ці тиради. Віталій Володимирович - типовий представник, скажімо так, радянсько-олігархічного утриманського футболу. У такому сценарії присутній свій багатий Буратіно, який з тієї чи іншої причини дає гроші клубу, і лисиця Аліса з котом Базиліо, освоюють бюджети. Коли золоті монети припиняють приємно тиснути кишені, вони обурюються зволіканням Буратіно. Роль останнього для Волині виконували в різні часи Василь Столяр та Ігор Палиця. Але якщо при першому клуб хоч якось викручувався, продаючи гравців, то при другому Волинь надійно посадили на дотаційну голку.

Сьогоднішня зарплатна міні-криза Волині в таких умовах - не остання. Група «Приват» в особі двох Ігорів - Коломойського і Палиці - на тлі кризи і тиску влади на їхній бізнес відходить від футболу. Але якщо в Дніпрі створені хоч мінімальні опції для підтримки клубу в автономному плаванні, то Волинь в цьому плані просто безпорадна. Відвідуваність навіть на тлі антирекордів УПЛ жахлива, атрибутику клубу в місті не купиш, реконструкція домашньої арени завмерла - Палиця зробив на стадіоні прекрасний легкоатлетичний комплекс, але Авангард давно чекає простеньких козирків над секторами і нормального туалету. А дитяча школа клубу зачекалася нових полів.

Комерційний результат діяльності менеджерів клубу теж не важлива. У лютому 2016 року лучани продали за копійки (150 тисяч євро) в хорватську Рієку румунського таланту Флоріана Матея, а цієї зими за 50 тисяч доларів пішов в Карпати Віктор Хомченко. Його тут же «проїли», заплативши за турецькі збори.

При цьому, багато питань і особисто до Кварцяного, який часто нагадував, що до фінансів клубу він тепер не причетний. Режим економії, включений у Волині 2-3 роки тому, за нашою інформацією, чомусь обійшов особистий контракт «вождя», а основний склад команди тренують відразу шість (!) Тренерів (ВВК плюс його п'ять помічників). Волинь майже рік тримала на контракті, виплачуючи зарплату, до десяти молодих гравців, не маючи права заявляти їх ...

Звичайно, від усього перерахованого вище найлегше відмахнутися і чекати наступного фінансового вливання. А ще - дозволу на трансфери, щоб везти в Луцьк натовп не завжди зрозумілих новачків, граючи при цьому для порожніх трибун і ганяючи вітер на післяматчевих прес-конференціях. Будемо відверті - весь останній рік після чудесного порятунку Волині в Луцьку цим і займалися.

Хоча є й інший шлях - хворобливий, але такий, що швидко приведе до тями. Піти в першу лігу.



Це не стільки удар по самолюбству, скільки можливість скинути баласт зайвих гравців і персоналу, визначити пріоритети, розібратися з боргами, створити потужну команду маркетологів, яка почне працювати з уболівальниками хоча б за подобою сусіднього першолігового Вереса і перетворить футбольні поєдинки на Авангарді в шоу для глядачів (а також почне розповідати про головний клуб Волинської області більше, ніж це робиться зараз на клубному сайті).

Ще на зекономлені гроші за рахунок скорочення клубних команд U-21 і U-19 можна закласти поля для клубної школи і створити матеріальні стимули для роботи дитячих тренерів.

В принципі всі ці заходи планувалися рік тому для ФК Луцьк - форми реінкарнації Волині в аматорському чемпіонаті України. Про такий спосіб уникнення боргів по колишнім футболістам розповідав фанатам клубу і сам Ігор Палиця в квітні 2016 року. Підняти дитячий футбол, побудувати поля і «бла-бла-бла»... У підсумку в червні Ігор Коломойський вирішив врятувати Волинь і залишити в клубі Віталія Кварцяного.

Через рік ситуація може повторитися, але цього не повинно статися. Поки єдиний і найадекватніший шлях до одужання - санаторій під назвою «Перша ліга». Одночасно з вильотом в Першу лігу клуб з Луцька отримає шанс не поховати себе, а реформувати. Важливо не ставити за самоціль через рік повернутися в УПЛ, а змусити вболівальника знову полюбити команду. У такому випадку через 3-4 роки він не запитає про майбутнє клубу, а оптимістично напише на банері: «Ми повернулися!»

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Молодець.
Відповісти
нeможу дозвонитися
Відповісти