Луцьк міжвоєнний і сучасний у світлинах: що змінилося

Луцьк міжвоєнний і сучасний у світлинах: що змінилося
Після Першої світової війни Луцьк став частиною відновленої Речі Посполитої. Внаслідок цілого ряду воєнних і політичних подій (і домовленостей?) українська держава «відступила» частину західних земель, на які претендувала. Почався міжвоєнний період.

Про те, як змінився Луцьк з тих часів, - у статті Олександра Котиса на шпальтах видання Хроніки Любарта.

Це – підбірка із поштових листівок, знімків невідомих авторів і відомих майстрів на державне замовлення. Із них вибрали 12 найпоказовіших фотографій, які розкривають дух того часу і які можна відтворити сьогодні з подібним ракурсом. Рухайте вертикальну лінію, щоб оглянути зображення.

Вулиця Винниченка

У 1930-ті роки носила назву Юзефа Пілсудського. Більшість будинків у кадрі збереглися.

Корпус університету

Споруда будувалася як державна гімназія імені Тадуеша Костюшка. Це була одна з перших функціоналістських громадських будівель у місті, яку здали в експлуатацію на самому початку 1930-х років.

Видно, що ліву частину добудували. Повністю змінився декор – його будівля набула в радянський час.

Кафедральна і костел

Вигляд вулиці Кафедральної майже з цієї ж точки, тільки навспак, публікувався в попередній підбірці. Цього разу інший фотограф – Генрик Поддембський у 1925 році – відобразив частину вулиці з кафедральним костелом. Деякі будинки за 90 років «виросли».

Православний собор

Собор святої Трійці тиражували на поштових листівках кілька різних видавців. Найпомітніша зміна через 90 років – втрата дашка над бічним амвоном.

Ринок

Здавна склалося так, що одна з найважливіших транспортних осей міста перетинала майдан Ринок. Він втратив своє «магдебурзьке» значення для Луцька з початком ХІХ століття, проте в міжвоєнний час традицію шанували. Справа – характерні торгові ринкові ряди. Ратуші, правда, не відбудували.

Волинський краєзнавчий музей

Будувався наприкінці 1920-х років як Окружне земельне управління біля котеджів урядової колонії. Був своєрідним містком, за яким у тридцятих намагалися спорудити офіцерську колонію.

Одна з головних споруд міжвоєнного Луцька, яка репрезентує класицизм 1920-х років. В радянський час певний період тут була лікарня. Зараз – Волинський краєзнавчий музей.

Братський міст

На фото 1924 року – відкриття нового залізобетонного моста над міською річкою Глушець. Його спорудили на місці старішого дерев’яного. Давні «ворота» в княже місто, поруч із яким була міська брама і порт, де розвантажували торгові човни.

Після відкриття мосту на ньому встановили 4 скульптурні погруддя (Юзефу Крашевському, Тадеушу Чацькому, Генрику Сенкевичу і Юліушу Словацькому) і назвали іменем Казимира Великого.

Верхню частину мосту зруйнували в радянський час. Нижня збереглася.

Театр ляльок

Має довгу історію. Почав будуватися ще, імовірно, до Першої світової, коли один із міських гласних захотів відкрити електротеатр. У 1925 тут почав функціонувати міський театр імені Словацького, а поряд з ним у цьому приміщенні діяв Міський кінотеатр.

Улюблена панорама

Це улюблена панорама усіх фотографів, які комерційно знімали Луцьк до війни. В оригіналі фото робилися з даху вежі, який був плоским без ґонтового накриття, як зараз. Через цю причину повторити сьогодні фото точно з того ж місця не вдається. Тому і накладаються знімки гірше. Сучасне фото зроблене трохи нижче від місця, звідки робили старий знімок.

Головна пошта

Один із яскравих прикладів функціоналізму. Головна пошта споруджена у 1938 році. За нею розмістився будинок для службовців і колоритний дворик. Споруда завжди використовувалася як пошта.

Пам’ятник оборонцям Луцька

На цьому місці у 1926 році відкрили пам’ятник польським воїнам, які боронили Луцьк від більшовиків у 1919 році. На табличці – імена 20 осіб.

Тут навмисно подане неактуальне сучасне фото. Повторити з того ж місця важко, бо дзвіницю затулятиме кіоск, який поставили недавно.

Інтер’єр костелу

Інтер’єр кафедрального костелу також активно тиражувався на поштових картках. Тут показане фото після середини 1920-х, коли відбулася пожежа. У ній згорів оригінал коронованої чудотворної ікони Луцької Богоматері XVI століття з домініканського монастиря.

Нинішній кафедральний костел – це спадщина Товариства Ісуса в Луцьку.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Цікаво порівняти)
Відповісти