Додати запис

Чому головою ОДА призначили Башкаленка та можливі сценарії

Після вчорашнього указу президента про призначення Олександра Башкаленка головою Волинської ОДА у повідомленнях медіа та коментарях з’явилось багато висловлювань типу «поміняли шило на мило» чи «Клімчук був класним дядьком, а завдяки опозиції ми отримали губернатором найгіршу кандидатуру». На мою думку – нічого принципово не змінилось. У цій ситуації ще ніхто не програв і ніхто не виграв. Ні опозиція, ні Башкаленко.
Чому головою ОДА призначили саме Башкаленка? Очевидно причин цьому декілька:

1. Президент Янукович «затиснутий у тиски» з одного боку Майдан, з іншого – Росія, а ще з іншого – Європа. На прийняття зваженого рішення стосовно пошуку належної заміни Клімчуку у нього часу недостатньо, та й людей масштабу Клімчука у президента не виявилось. Тому основна причина цього призначення – «коротка лава запасних» Януковича у сьогоднішніх обставинах.

2. Башкаленко, будучи майже чотири роки першим замом голови ОДА, знає ситуацію в регіоні і часу на розкачку йому не потрібно.

3. Башкаленко – вірний боєць Партії регіонів та Януковича. Обговорювати та адаптовувати під місцеві реалії накази, що приходимуть «з верху» він не буде. Як колишній офіцер він виконуватиме усе, що буде в його силах.

4. Президент дав можливість проявити себе Башкаленку та пройти цей складний етап до кінця.

Чого можна очікувати від призначення Башкаленка головою ОДА на Волині. Тут вимальовуються декілька можливих сценаріїв.

1. Продовження конфлікту між опозиціонерами і народом та владою в особі «губернатора». Колотнеча в обласній раді. При спробі закручування гайок, за активнішого втягування правоохоронців до придушення протестів – непередбачувані наслідки.

2. Заморожування конфлікту в сьогоднішньому стані. Очікування розв’язки ситуації в столиці.

3. Втрата контролю над обласною радою, створення на її основі альтернативного центру вироблення та прийняття рішень, різко опозиційного до нового голови ОДА. Дезорієнтація місцевих бізнесових еліт, після відходу Клімчука. Перетворення Башкаленка у «другого Француза», якого тихо ненавидітимуть усі. В такій ситуації Башкаленко просто відбуватиме свій термін на посаді, бо колишні військові навики не дозволятимуть йому самостійно піти з посади, навіть під значним тиском.

Швидше всього, що ми спостерігатимемо спочатку перший сценарій, а потім третій.

П.С. Але фактор Клімчука залишається у волинській політиці, і це може бути четвертий сценарій. Чому не залишився Клімчук та яка його подальша доля? Варіантів багато, але це окрема історія для іншого допису.

Підготовлено для Громадської онлайн-платформи "ВолиньМедіа"
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 15
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Призначення Бвшкаленка є благом для Волині. Тепер вона почне мислити власними мізками, бо подолання Башкаленка є подоланням совєтзму, жлобства, кононізму, комсомолізму, колгоспництва, дибелізму і багато чого іншого, що виведе наш край в люди. Клімчук, наче Тимошенко класно пакував весь політичний сморід і блудливість, чим присипав нормальних людей. Башкаленко - справжній губернатор, тобто справжній намісник.
Відповісти
Найвизначніші "заслуги" Клімчука:
1. Обдирав бізнес, як липку;
2. Примушував всіх думати так, як думає він;
3. Дотла знищив самоврядування;
4. Вважав опозицію за запеклих ворогів, чим (забувши про свої дипломатичні "якості")налаштував її проти себе, як ніхто;
5. Розставляв керівників за принципом вірності і партійності, як котів в мішку, від чого кадровий потенціал знівелювався до жалюгідного стану;
6. Безбожно крав на закупівлі обладнання для медицини;
7. Поповнював свої кишені за рахуник тих, хто "вигравав" тендери.
Відповісти
Особливо за рахунок Луцьк Сантех Монтаж)
Відповісти
Складається враження, що революціонери Майдану домовились з Башкаленком про усунення Клімчука. Пан Олександр отримує посаду губернатора, а Гузь -посаду Голови облради, або заступника. Чому ж Башкаленка не заставили написати заяву про відставку, як Клімчука? Адже він - голова партії регіонів. Якщо опозиціонери не візьмуть владу у Раді, то Башкаленко скаже, як Чечетов: "Развели, как котят..."
Відповісти
Це все, що перелічено стосується САМЕ Башкаленка, а не Бориса. А то перевернули піраміду мафіозного спруту. Б.П.був на свому місці і багато зробив для Волині, як ніхно з його попередників. Все пізнається в порівнені. Ви ще кусатимете локті, та вже пізно буде.
Відповісти
Узагальнююча ознака-характеристика Климчука, ким він став за роки губернаторства є такою: він став реальним неофеодалом, як, власне і всі інші губернатори в Україні. Ьак сьалося і стається, бо цьому сприяють політичні і соціально-економічні реалії в Україні. А Клим за своїми особиснісними характеристиками для такого перетворення дуже підходив: безпринципний, жадібний, завжди ніс за вітром. І вів себе і реально жив усі ці роки саме як неофеодал.А коли грім вдарив, впав на коліна, бо стало реально страшно за своє нікчемне життя.
Відповісти
Башкаленко був першим заступником, відстоював інтереси своїх "госпідарів", але робив це на фоні. А зараз його просто вивели з тіні. Це добре. Тепер всі мають "законного ворога". Було гірше, коли "ворог" був замаскований під нейтральну особу.
Відповісти
Це все вигадки Находа, та й аналітик він поганенький
Відповісти
Я думаю, що якщо буде потрібно, то пару тисяч лучам зможуть зібратися під стінами ОДА... і сказати Башкаленку своє "ФЕ".... І він про це знає...
Відповісти
"4. Президент дав можливість проявити себе Башкаленку та пройти цей складний етап до кінця". При нинішніх політичних обставинах вислів, щанайменше, некоректний чи меркантильний, позаяк призначення спонтанне. Президенту нічого не відомо, який "шлях" ще йому доведеться пройти. Решту пунктів можна замінити на один: в Башкаленка сьогодні в руках один важіль - курс на авторитарну модернізацію. Остання опирається на три інтитути: бюрократія, силовики, домінуюча партія. Перший відпадає (рівень бюрократії нижче плінтуса!), другий - дуже сумнівний в підтримці, третій - 10 відсотків виборців на виборах. Сьогодні - ?. Очевидно, відчутно менше. Двері зачиняються.
Відповісти
Це призначення підтверджує лише повну неадекватність президента і його оточення.
Відповісти
Революцію готують романтики,роблять - фанати, а до влади приходять ППП(подонки, пройдисвіти,підхалими).
За що боролись?..На те й напоролись?.. Бачили очі, що купували, тепер їжте, хоч повилазьте!
Відповісти
Жрица Дельфийского оракула, называемая пифией, вдыхала ядовитые пары, исходившие из трещины в породе, и впадала в священный экстаз, а жрецы записывали её слова, причем ее предсказания формулировались тёмным, поэтическим языком и зачастую допускали диаметрально противоположные толкования. Что вдыхаете вы, Михаил?
Відповісти
Алєксандру. Македонський був теж великим полководцем, але навіщо стільці ламати? Навіщо кидати свиней перед бісером?
Відповісти
Это пары - они были только ядовитыми, помните. Но вот разве заразные?
Відповісти