Додати запис

День, про який ми не задумуємося

3 травня в усьому світі відзначають Всесвітній день свободи преси. На жаль, про цей день, який по праву можна вважати професійним святом журналістів, не знають навіть самі працівники медіа. А в Україні День журналіста помпезно святкують 6 червня – з нагородами, грамотами, преміями від тієї ж влади, яку повинні контролювати медіа. Як зазначає журналіст «Української правди» Сергій Лещенко, це приблизно те саме, що м'ясник мав би вітати корову з Днем яловичини.

За інформацією Вікіпедії, Всесвітній день свободи преси відзначають щорічно з ініціативи представників незалежної преси країн Африки, його схвалила Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки й культури (ЮНЕСКО). Дату 3 травня обрано не випадково. Саме цього дня 1991 року в столиці Намібії представники незалежної преси країн Африки підписали Віндхукську декларацію, у якій містився заклик до урядів держав світу забезпечувати свободу преси та її демократичний характер. У декларації підкреслювалося, що найважливішою складовою частиною будь-якого демократичного суспільства є вільна, плюралістична й незалежна преса.

Що ж ми маємо в Україні? Спроби цензури, тиску на ЗМІ, які обстоюють думку, відмінну від думки влади, самоцензуру журналістів. І що глибше опускатися з центру в райони, то ці речі стають більш вираженими, навіть гіпертрофованими.

Ось нещодавно Freedom House «порадувала», що 2011 року Україна опустилася в рейтингу свободи преси на дев’ять позицій і тепер посідає 130 місце зі 197, розділяючи його з Південним Суданом. Поки що Україна входить до групи держав з частково вільним станом свободи преси, проте займає в цій групі останні позиції. А тому якщо тиск чинної влади на медіа і далі триватиме, то 2012 року можемо опинитися й у групі країн, де, на думку Freedom House, свободи преси нема.

Волинські реалії журналістики, напевно, є зрізом стану самого суспільства. Бракує не лише цехової солідарності, як, приміром, у медиків чи в таксистів, бракує поваги до колег. Типовими є конфлікти по лінії «молоді журналісти – журналісти старшого покоління». Замість старшим колегам вчитися мобільності й новітніх підходів, а молодшим – життєвої мудрості та вміння побачити глибину проблеми, звинувачують одні одних у непрофесіоналізмі.

Можна сподіватися, що журналіста підтримає лише рідна редакція, рідше – неформальні міжредакційні об’єднання. В інших випадках підтримка зводиться до дулі в кишені або відстороненого споглядання проблеми.

Так, кожне ЗМІ має власника, інтереси якого так чи інакше мусить враховувати в редакційній політиці. Можливо, зараз прозвучать у мій бік звинувачення в тому, що журналіст має бути незалежним і не зважати на інтереси власника. Проте ми живемо не в Данії, Нідерландах чи Німеччині, де підтримка медіа середнім класом формувалася десятиліттями. Ми живемо в українських реаліях, на які треба робити поправку. Це не означає, що до незалежності прагнути не варто. Але, як зазначає політолог Сергій Рябов, «незалежність – це вільний вибір своєї залежності». Тому об’єктивно завжди будуть фактори, які журналістові доведеться враховувати.

Водночас має бути межа компромісу журналіста зі своєю совістю. І що вища ця планка, то краще для суспільства. Якщо такої межі немає, тоді варто назватися політтехнологом й жити з чогось іншого.

Як пише волинський журналіст Ігор Чуб, ми не «шості-нуль-шості»! Чи все-таки наше свято 6 червня?

Андрій ЛУЧИК, редактор «Хронік Любарта»
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 10
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Мда...
Єдине, що Лучик почерпнув у старших колег - це старечий маразм.
Відповісти
Сумно, що в коментатора (очевидно, молодого журналіста, як він себе вважає), непогано розвинутий маразм в молодому віці. Журналіст - опозиціонер будь-якої влади, навіть позолоченої чи золотої, бо всі біди людей саме від неї. Журналістика для того, щоб влада не стала самовладдям. Ото ж, так званий журналіст-коментатор з категорії тих, хто в День журналіста біжить, не переводячи подиху, на сцену місцевого будинку культури, щоб отримати з пітних рук влади 100 чи 200 гривень. Світ не знає такого маразму. Нормальні стосунки преси з владою повинні бути трохи гіршими, ніж в собаки з котом. Якщо ж влада хвалить ЗМІ чи навпаки, то комусь треба готуватись до суїциду. А Андрію Лучику - 10 балів з десяти!
Відповісти
На продолжение "мясной" темы Сергея Лещенко.
В большенстве случаев, неуважаемые мной журналисты, ведут себя по свински.
"Бойтесь менЮ, бойтесь"- лейтмотив публикации. А никто не боиСССя... Обидно. Вот и рождаются подобные опусы-обиженно закомплексованные.
Відповісти
О, братишка Veliko Ross! Крута ты всех журналюг паставил на места. Чуфствуица шта ты нидавна цилавал руссскаю бирёзку. Мачи придатиля Лучика. Иметь такую русссскую фамилию, вить он жи ни Праминчик какойта и ни станать за Виликую Рассссию - пазор. Приятна шта пишим па руссски мы с табой адинакава граматна! Вот у тибя фамилия Конон...ч (эта штоб ни дагадались) и ты за Руссский мир. Маладец! Пахлибай щи натащак. Рикаминдую.
Відповісти
Переконаний, що до усієї когорти тих, кого автор називає "молодими", професійне визначення журналіст застосовувати категорично протипоказано. Існують винятки, але щоб перерахувати ці імена пальців однієї руки буде забагато. Всі вони є більше "співцями джинси", "копірайтерами компромату", або й взагалі творцями безглуздих наборів літер, як, для прикладу, інфа про якесь там життєдайне джерело чийогось імені. Освіта професійного керунку є в одиниць, тональність матеріалів визначає гаманець замовника, редакційні матеріали відійшли у минуле. Матеріалів типу "В тот день, когда приехали мы на поля колхоза "Красный коммунар", добрая выдалась погода. Механизаторы не то, что час - минуту каждую берегли. Поэтому, когда спросили мы Николая Петровича Маркова, а именно его бригада нынче первыми вывела своих стальных коней на пашню, как сегодня работать будуте, ответил старый механизатор: "А как солнышко позволит." И в простых этих словах вся вековая мудрость земледельца." - вже теж було забагато, а стару гвардію перевчити неможливо. Заангажованість ЗМІ є у всьому світі, але таких катастрофічних масштабів як у нас певно немає ніде. Помножте це на непрофесіоналізм їх "журналістів" і отримуєте демократичні вітчизняні часописи. Читайте панове, думайте, що читаєте, осмислюйте прочитане. Оскільки гірше від необдуманої віри буде лише нам з вами.
P.S. "Знаете доктор, я у себя в клинике провел эксперимент. Одных больных заставлял читать советские газеты перед обедом, а другим газет не давал. Так вот, те, кто читал - теряли в весе. Прошу Вас не читайте Вы советских газет. Так никаких других же нет, профессор. Так вот, любезный доктор, никаких и не читайте." (М.Булгаков "Собачье серце")
Відповісти
А мені текст сподобався. І коментарі, що йдуть за ним, зайвий раз підтверджують вірність розставлених акцентів.
Відповісти
А мені здається, шо коли кажуть, що кожен народ має таку владу на яку заслуговує, то це ж твердження співвідносне і з пресою. Нашому суспільству й не потрібна вільна преса!!! До неї (напіввільної чи невільної) апелюють лише тоді коли стають жертвами системи. В усіх інших випадках частина суспільства намагається використовувати пресу як рупор, а решта живе за принципом "не для преси".
Відповісти
А оно таки -Да!
Відповісти
А чому журналіст має бути опозиціонером до влади? Чого він не може писати про культуру, економіку, медицину, досліджувати соціальні процеси? Чому лише політика і чому лише опозиція? Яке видання не глянь і там лишень брат згвартував крота і Тимошенко давали на обід рибу з моркв'яною підливою. Немає аналітики. Журналістів не треба цензурувати, вони це самі вже зробили. І свобода преси відсутня, бо всі уже давно продалися і кожен працює на свого "дядю" і тому ні про що окрім інших "дядь, які його ображають" не пише. Хочу цікавих статей, не хочу удушень і політики!!!
Відповісти
Ніхто не каже про опозиційність. Йдеться про критичний погляд журналіста на речі, і не важливо, про яку сферу суспільного життя йдеться у матеріалі.
Відповісти