Додати запис

Відбілити себе руками Майдану? Не вийде

Почну з кінця: я призупиняю своє членство у Громадській раді при Управлінні СБУ у Волинській області, створеній 22 лютого.

Тепер спробую пояснити, чому.

Коли мені подзвонив заступник начальника управління СБУ і сказав, що пропонує увійти до такого новоствореного органу, я саме вирішував питання перекриття вулиць для похоронної процесії Сергія Байдовського. Кажу: «Візьміть замість мене Сергія Поху». Відповідає: «Його теж планують включити».

Тому я таки поїхав. Далеко не все при цьому розуміючи.

Після кількагодинної розмови у стінах управління СБУ Я зрозумів, по-перше, для чого нас зібрали, по-друге, кого зібрали, по-третє, та якому має бути головна місія Громадської ради.

Тепер детальніше

1. Для чого нас зібрали. Зібрали керівники управління СБУ з однією метою: відбілити службу, зробити її легітимною в умовах революції, відновити довіру – хоча б ту формальну, яка була.

Є претензії до служби?

Ніби й ні. Але як нема і віри в те, що волинські есбеушники не стежили за активістами Майдану, не прослуховували їх телефони і автомобілі, не давали рекомендацій прокуратурі. З’ясувати ці питання - мало б бути одним з перших завдань Громадської ради.

2. Кого зібрали у Громадську раду

У таку раду мають увійти авторитетні і не заплямовані люди, ті, які мають зв'язок з громадою, відчувають її настрої, кому громада вірить.

Ось ті, до кого у мене особисто питань немає. Владика Михаїл: з перших днів як міг, підтримував Майдан. Павло Данильчук: польовий командир, керівник Правого сектору. Ігор Алєксєєв: заступник голови УДАРУ на Волині, з перших днів з Майданом і з народом. Микола Федік: голова луцької «Свободи», був і є серед людей. Сергій Слабенко: авторитетний опозиціонер. Сергій Поха: керівник «Автомайдану», перетерпів багато лиха, був у вирі подій.

А от до решти питання є.

Віктор Чорнуха: відомий будівельник, який багато будує, створює робочі місця… Це добре. Але скільки я пам’ятаю, ця людина добре тримає «ніс по вітру» щодо своєї політичної орієнтації. До того ж традиційно очолює рейтинги «обласканих бюджетом»: тобто найчастіше виграє державні тендери (як він їх виграє – належить розібратися журналістам).

Водночас я не пригадаю, коли і як Чорнуха допоміг Майдану. А, можливо, прийди допомога від Чорнухи, допоможи він нам вчасно – і хлопці в Київ поїхали б в бронежилетах, і мали б шанс вижити.

Ірина Констанкевич… Коли я побачив її серед членів Громадської ради, то подумав, що зараз поряд сядуть Олександр Товстенюк чи Володимир Никитюк... Ну чи інші благодійники…

Чи Василь Столяр. Він з його 192 кримінальними справами міг би стати головною жертвою режиму і бути губернатором чи ще кимось. Але ні заяв, ні дієвої участі протягом усіх трьох місяців боротьби я у Столяра не побачив. Мені він запам'ятався лише тим, що 19 лютого врятував Олександра Башкаленка від гніву людей.

Дивно виглядає і членство у Громадській раді усіх інших колишніх працівників СБУ - включно з колишнім керівником Управління Володимиром Мельниковичем – тим, хто очолював СБУ Волині у час переслідування майданівців.

Мені пригадалося, коли вдарили перші морози і люди на луцькому майдані стали не на жарт від цього потерпати, ми терміново почали шукати теплі намети. Ігор Гузь телефоном домовився (здається з Боснюком) про теплий намет. І коли приїхали за наметом, їм сказали: буквально за декілька хвилин до цього приїжджали працівники СБУ і наказали намет для обігріву людей не давати…

Тепер уявімо, що Громадська рада вирішить з’ясувати, правда це чи ні? Хто буде з’ясовувати?

Владика Михаїл сяде ритися в СБУшних матеріалах? Чи мене допустять до них? А доручать це, напевно, Мельниковичу, який є заступником голови Громадської ради.

А тепер про головне:

3. Якою ж має бути місія Громадської ради?

А головне, що вона має зробити – забезпечити люстрацію.

Тобто Рада повинна: 1) змусити структуру провести перевірку кожного працівника керівної ланки управління щодо того, чи не віддавав він злочинних наказів 2) впевнитися, що така перевірка була проведена чесно.

Інакше смислу існування такої ради ніякого.

Тому в Громадську раду мають увійти громадські діячі, яких затвердить Майдан. Тільки такій раді будуть вірити.

І саме тому я призупиняю участь у цій Громадській раді – до моменту, коли буде змінено її склад, і цей склад затвердить волинський Майдан.

P.S.

Коли я це писав, дізнався, що рішення призупинити членство у Громадській раді при СБУ прийняли також Сергій Поха і Павло Данильчук.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 10
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А відбілювати ЮЛЮ, Луценка, Яценюка і тд кровю загиблих це блюзнірство!!!!!!!!!!!!!!!!!Потрібна повна ЛЮСТРАЦІЯ політиків!до влади мають прийти профечіонали!!всі казали на майдані потрібен безпартійний уряд а тут знов юльку вернути хочете!!!
Відповісти
Не треба шарахатись з однієї сторони в іншу - Майдан не може затверджувати Громадські ради. Все дуже просто - робиться оголошення про створення якоїсь ради, бажаючі подають заявки, після цього вона формується. Вона тому і Громадська рада, аби там були представники від всіх сил. Майдан має контролювати політиків, аби вони приймали нормальні закони і їх виконували. Також Майдан має право покликати до себе любого пі....са з влади для відповідних "консультацій"
Відповісти
Чи не забагато скрізь Констанкевич? Вона ж немає колм вгору глянути. Якщо скрізь-значить ніде.
Відповісти
Пане Пащенко! Навіщо бути таким лицеміром? А як же ПП "Тріада" з мутками по митниці, а як же "Олімпія" незаконно побудована і введена в експлуатацію? Ви маєте моральне право судити інших тільки коли самі будете святі або, принаймні, близькі до цього. Не суди - да не судим будешь!
Відповісти
Оксана Ви звертаєтесь анонімно
Зверніться публічно
Давайте факти
Що стосується муток по митниці, незаконно побудованої і таке інше то ми пройшли чистилище репресивної прокуратури
І якби там щось то я чи моя дружина вже би сиділи.
Проте Ви переслідуєте іншу ціль ;)
Відповісти
А чи не вважаєте Ви, що пан Данильчук забагато на себе бере? Хто його сюди призначив? У Правому секторі мають бути люди, що незаангажовані політичними силами. А так БЮТовець Данильчук разом із Гусем витворяють тут не знати що. Подальші їх дії: при призначенні дострокових виборів у ВРУ, Гусь буде знову балатуватися у своєму окрузі, де над головами членів лічильної комісії будуть стояти малолетки в масках і дубінками, пригрожуючи у разі "неправильного підрахунку голосів" розправою!!!!! Просто бридко на це все дивитися. Горохів буде ініціювати звернення до Яроша з метою усунення Данильчука від керівництва Волинським ПС.
Відповісти
Нехай жиди не роблять ікону з Констанкевич. Нічого особливого там немає. Нехай пані профФесорша дома чоловіку супи фасолеві готує. Роблять з пересічних іконостас, чи з гівна цукерку. Може ще її на конкурс краси міс-підїзд, де вона мешкає, чи в раду ЄС?
Відповісти
НЕ віримо! Ображений знову рветься до влади... Нагадуєте своєю поведінкою київського автомайданівця Кобо. Підняли людей , а коли почались репресії втікли на довгий період в теплі краї у свій будиночок. Якщо ви щирі , то будьте вірні своїм ідеям до кінця . А суд над дружиною у Ківерцях - це все піар. Ганьба!
Відповісти
Тимошенко як і прийде до влади то дурниць робити не буде, кожен на своїх помилках вчииться
Відповісти
А у Гузя звідки такі зв'язки з Боснюком? Що напряму за намети домовляється?
Відповісти