Додати запис

Чужа гра: соромно і страшно

Останнім часом я не можу позбутися відчуття, що насправді став учасником масовки якоїсь апокаліптичної п’єси.

Як і більшість моїх колег і друзів виріс на книгах і фільмах, де добро перемагає зло. І добро – благородне, чесне, справедливе.

В Україні беззаперечно відбулась революція. Народ, відчувши себе ошуканим і розуміючи, що суспільний договір не дотримується, скористався своїм правом на повстання. Найсміливіші стали польовими командирами, герої стали безсмертними. Так було, так є, так буде. Про це напишуть історики і поети.

Перша перемога здобута. Закочуємо рукава і працюємо? Розгрібаємо сміття, проводимо персональні розслідування, спасаємо державу.

Але ж боротьба, як форма людської діяльності, а тим більше боротьба переможна, п’янка і… до неї звикаєш. Бути героєм престижно: тебе поважають, себе поважаєш. Але є одна небезпека. В глибині душі спить ненависть. За народ, за себе, за побратимів, що загинули. Це природно. Всі ми з крові і плоті, і нервів…

Ненависть по-різному переноситься. Щоб втамувати в собі біль втрати і розпачу потрібний досвід, мудрість, віра. Тому, найлегше піддаються спокусі молоді люди і надто емоційні особистості.

Ворога треба принизити! (Краще знищити, але теж принизивши).

Починаються репресії. Революція все оправдає. Історія все спише.

Час поваги до опонента (чит. ворога) минув. Ми перемогли. Горе переможеним. І хлопчаки без досвіду будь-якої творчої праці, без усталених суспільних табу, з яскравим юнацьким нігілізмом хочуть самоствердитись. Треба створити образ – максимально брутальний образ. Щоб боялись. Потім побити якогось авторитетного дядька, поставити на коліна переможеного, надути щоки і зруйнувати старий режим.

А десь далеко злий Горлум це все покаже по телевізору і залякає доросле населення цілої країни. «Дивіться, які вони дикі».

А ми і раді.

Ми оправдуємо дурників, які б’ють депутата в туалеті за інакодумство.

Ми граємо в Запорізьку Січ і вибираємо міністрів на вічевому зборі.

Ми даємо злочинцям неформальну владу і зброю.

Ми цілі сфери життя віддаємо непрофесіоналам.

Ми слухаємо бабусю з минулого, яка оком не моргнула, коли на Кавказі готувався в тому числі і український сценарій.

Ми згадуємо про двомовність, коли нас вже бояться і не вірять…

А що ми думали, коли зі смолоскипами йшли Києвом? Який образ ліпили?

Одне тішить: тверезіємо. Попереду довга боротьба - боротьба з ненавистю…
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 16
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
протверезіти! Виросло нове покоління в якого відсутні моральні норми.
Відповісти
Відмінно, підтримую!
Відповісти
Правому сектору присвячу ється...
Відповісти
Автору респект за сміливий і правдивий погляд на ситуацію. Поки "Свобода" на всіх кутках кричала про необхідність бандеризаії всієї України, ми насправді втрачали Крим і схід. Не можна піскати в політику психічно неврівноваженних фаріонів з світоглядом селюків з Старого Угринова.
Відповісти
Дякую, мудро.
Відповісти
Глибокий респект автору. Це саме те, про що треба вести мову. Фаріони мають йти вчительвати у Старий Угринів, а не лізти в політику, бо, як показують події в Криму і на Сході, саме заклики до бандеризації всієї України викликали категоричне неприйняття переважної частини населення названих регіонів. Державна політика - це не розмова у Львівській кав'ярні
Відповісти
Насьогодні це єдиний правдивий коментарій,який я прочитав. Не так хотів народ, але спрацював закон "толпы", яким скористалися всі нардепи, я вважаю, що їх взагалі немає бути, без їх все налагодимо.
Відповісти
З огляду на сьогоднішю, з більшовицькими методами "люстрацію" і "люстраторів", закрадається і точить червяком всередині думка, що життя українців може перетворитись в перманентний майдан. Богдана Колісника люстрували і продовжують люструвати ті "бізнесмени", які нічого не вміли робити, лише красти і відвантажувати за кордон ліс-кругляк. Красти заважали, чим Колісник нажив собі купу ворогів. Плюс син мав 5-6 підприємств. Спрацьовувала логіка: "йому можна за безцінь, а я що - гірший". Котел випустив пару. Йде не люстрація, а помста: кров за кров, вухо за вухо, як у язичників. Висновок простий: хто може гарантувати, що сьогоднішні люстратори завтра не можуть бути прикуті наручниками на головній площі міста? Загалом, сьогодні в душі тверезого волинянина звучить запитання: "а судді хто?". Дякую Петру за сміливість. А добро справді перемагає зло. Щоправда, іноді з запізненням.
Відповісти
Політика - це гра в шахи, коли треба думати на багато ходів в перед. Особливо, коли від цього залежить доля країни. Цього, на жаль, немає. Крім того, повинна бути ідеологія. Подивіться як Путін вимуштрував росіян? Вони свято вірять в зграї бандерівців та щиро хочуть нас рятувати. Бідолаги, вони нічого не розуміють.Але цілеспрямована ідеологічна робота проведена відмінно. В нас повинна бути своя ідеологія, яка об'єднає всю країну. Але це питання років, якщо не десятиліть.А влада міняється так часто і грубо маніпулює свідомістю людей....Дякую Петру за статтю, відчуваю практично те саме. Звичайно, розчарування будуть. Але вдумайтесь, ми живемо у великі часи. І чим би все не закінчилось, всі події - це дуже великий крок у розвитку нашого суспільства та нашої свідомості. Слава Україні!
Відповісти
Несподівано і сміливо. Підтримую.
Відповісти
Показове приниження,як то примушування ставати на коліна, поливання водою ітд - це справді зайве. Але про яку повагу може йти мова до ворога,який нас довгий час і за людей не вважав?
Щодо горлума не хвилюйтесь - у нього на один реальний привід 10 вигаданих; той один навіть не помітять.
"Ми граємо в Запорізьку Січ і вибираємо міністрів на вічевому зборі." - ігри скінчились. Обираємо так тому,що лише таким чином наш вибір не вкрадуть різного масштабу фальсифікатори.Лише так ми можемо обрати не менше зло, а справді добро.
"Ми даємо злочинцям неформальну владу і зброю." - злочинці якраз при владі формально і їхні вірні пси зі зброєю нас беззбройних розстрілюють сотнями.
"Ми цілі сфери життя віддаємо непрофесіоналам." - ми більше 20 років віддавали професіоналам, які нас лише грабували і поставили зараз на краю прірви. Годі! Від чесного "непрофесіонала" буде значно більше користі ,ніж від підступних,корисливих та брехливих "фахівців".
Наші герої гинули не для зміни табличок на кабінетах "професіоналів",тому не стійте на шляху революції - роздавить.)
Відповісти
А за що гинули наші хлопці, і якщо знаєш реально за що, то як цього досягнути, враховуючи, що памятників Леніну на Україні практично не залишилося і офіси Компартії теж всуціль розгромлені.
Відповісти
Хорошая статья, противно было смотреть как толпа под предводительством гузя и данильчука унижает людей. Респект автору, проявить свою гражданскую позицию, когда в городе разгул швондеров и шариковых - дорогого стоит
Відповісти
моему знакомому позвонили люди предаставились самооборона и правый сектор.звонок был в 2 часа.пригласили на беседу.потом предлагали подумать о бизнесе.потом отвезли в милицию сказав что машина сбила человека.потом отпустили.когда человек сел в такси то автомобиль марки бмв преследовал по городу около 20 минут.вот вам и реакция на все происходящее в стране.рекет передеребан и красивые фразы..люсттрация кастрация ..одним словом пидаризация страны.
Відповісти
молодец.
уловил суть происходящего.
Відповісти
Написано про те, що турбує багатьох. Про що задумуються ті, які здатні задумуватися.
З месиджу чітко прослідковуються прототипи і персонажі. Втім, це лише одна сторона реалій. Питання далеко не таке просте і пояснюється не лише молодечим максималізмом, нігілізмом чи парвеню. Багато з них чесні та щиро хочуть позитивних змін, але не мають освіти/досвіду/самоконтролю тощо.
Є багато обгрунтованих запитань (претензій) до перших посадовців, до іменних з народнофронтовими політсил і їх сателітів (значно вище стандартного несприйняття чи осуду влади). І це інша сторона реалій. Представники цього прошарку гарно розмовляють/імпозантні/вміють керувати емоціями(суть-лицемірні), але мають гниле нутро.
Взявшому на себе ношу (будь то "однотуровий" чи місцевий депутат) потрібно робити дієві кроки, щодо запобігання (обмеження, припинення) того, з приводу чого висловлюється стурбованість.
Якось так, якщо коротко.)
Відповісти