Додати запис

Де ті, хто виведе Україну з кризи?

Всі говорять про люстрацію та кадрові заміни (оновлення) органів виконавчої влади. Хтось залишив такий коментар під моїм попереднім блогозаписом: «Від чесного «непрофесіонала» буде значно більше користі ,ніж від підступних, корисливих та брехливих «фахівців».

Цікавий підхід, але поверховий. Щось на зразок тези Майї Москвич на Волинському телебаченні: «Чому губернатор має бути господарником?».

Різні організації та квазіорганізації в українському суспільстві пропонують черговий соціальний експеримент. Часто кажуть: давайте замінимо всіх, прийдуть молоді – і навчаться.

Постає питання: «Скільки часу і за який ресурс будуть вони вчитися?» Після всіх революцій спеціалісти залишались і формували нову владу (французькі революції, більшовицький переворот).

Зараз нам пропонують перезавантаження влади. Про це говорять всі. Але в той же час ніхто не дає відповіді на питання «як саме?», «в який спосіб?»

Хто буде перезавантажувати? Нові люди?Де вони? Чи прийдуть висококваліфіковані працівники в органи державної влади і місцевого самоврядування працювати за місячну зарплату 1600-2600 гривень? Як вони відпрацюють вкладення в свої дипломи? За що будуть себе утримувати?

Старі спеціалісти? З тим самим підходом до зарплати та ще й з позбавленням премій і доплат. Вони не зможуть прогодувати свої сім’ї. І кращі підуть («сірі» залишаться, але це застій).

Запросити фахівців з Сходу і Заходу? Щось подібне було реалізовано в Японії після буржуазної революції 1868 р. Але за які гроші? Хто буде платити цим спеціалістам?

Ми часто цитуємо досвід Грузії. Але в Грузії після ротації були збільшені зарплати посадовців в декілька раз і цілі міністерства фінансувалися іноземними державами. Але Грузія – не Україна.

То можливо потрібно подумати про те, що наш державний апарат і апарат українських органів місцевого самоврядування переобтяжений? Переобтяжений великою кількістю зайвих працівників, зайвих адміністративних послуг, зайвих сфер державного управління

В той же час, не зважаючи на рекомендації західних партнерів (союзників), ми формуємо владну вертикаль на партійній основі. А цього не дозволяли собі навіть в часи Третього Рейху.

Переобтяження владної вертикалі партійними функціонерами не сприятиме розвитку сучасної постмодернізованої України. Ми будемо знову і знову жити виборами і перерозподілами посад.

Партії повинні формувати загальні вектори – напрями діяльності, а не пронизувати всі сфери суспільного життя.

Держава чи органи місцевого самоврядування повинні стати престижним роботодавцем і гідно конкурувати з комерційними структурами.

Досить підміняти гаслами реальні програми роботи! Подивіться, що ми маємо зараз: у владі працюють або олігархи (для особистісного/суспільного самоствердження), або невдахи, які більш нічого не вміють, крім кричати зі сцени чи трибуни.

Де технократи?

Заберіть на кухні кухарок!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Все сі крутить... ніц на місці не стоїть! В нащому суспільстві намагаються в шикарне сучасне авто запрягти стару клячу у вигляді надуманих схем управління державою! Забудьте про націоналістичне суспільство і аналогічну державу. Залишіть ці експерименти галіцаям. Нехай пробують...
Відповісти
Я З ВАМИ ПОВНІСТЮ ЗГІДНИЙ !!! ТРЕБА НА ВІДСОТКІВ 60% зменшити апарат держслужбовців та взяти на роботу дійсно фахівців та дати ім належну зарплату!!! Але при умові ФАКТИЧНОГО РЕЗУЛЬТАТУ ДІЯЛЬНОСТІ!!!!
Не так щоб ранок в 9.00 починався з кави та про те хто що готував та дивився по телебаченню ,а почиався в 9.00 з РОЗПОДІЛУ ЗАВДАНЬ НА ДЕНЬ!!! А 18.00 ПРЕДМЕТНЕ ЗВІТУВАННЯ ВИКОНАННЯ ЗАВДАНЬ ,які були поствалені на початку дня !!! Нема виконання тиждень максимум два .ДО ПОБаЧЕННЯ!!!!
А говорити та розводити демагогію МИ ВЖЕ ВСІ НАВЧИЛИСЯ!!! Досить!!!!
В мене є ДУЖЕ БАГАТО ЦІННИХ ПРОПОЗИЦІЙ ТА І САМ МІГ ВИСТУПИТИ ТА ПОКАЗАТИ ЯК ТРЕБА ПРАЦЮВАТИ!!!! ПРАЦЮВАТИ а не РОЗВОДИТИ ДЕМАГОГІЮ!!! Але бачу НІКОМУ ЦЕ НЕ ПОТРІБНО!!!!
2004 рік - дубль 2
Відповісти
Вітаю, Петре! Адекватний, розумний і виважений допис, яких останнім часом на ВП дуже і дуже мало, бо зараз є більше кон'юнктура на ура-патріотизм, який не має нічого спільного зі здоровим глуздом (на кшталт "козаки, айда за шаблі - будемо москалів в Криму бити".) Гусь, Майа, Данильчук - прості партійні функціонери, які ні дня в своєму житті не працювали на тяжкій, відповідальній роботі, не піддавалися санкціям і т.д. Ходити і кричати в мегафон і придумувати нікому не потрібні акції, привязувати чтновників до сцени - це одне, а працювати, і не просто працювати, а на результат, нести за нього ПЕРСОНАЛЬНУ відповідальність - зовсім інше. Користуючись нагодою, всім громадським і партійним псевдоактивістам раджу зайнятися хоча б чамось корисним - допомогти почистити парк, прибрати місто після зими і т.д. В протилежному випадки - ваші і так невисокі рейтинги впадуть так низько, що їх вже ніколи не підняти...
Відповісти
ідіть інспектувати ресторани, це ваше покликання...
Відповісти
ви думаєте, що самозванці можуть бути ДЕРЖАВНИКАМИ?
Відповісти
Очень интересно. Есть над чем подумать.
Интересует Ваша точка зрения на следующее-
17 марта 1991 года 70,2% избирателей проголосовало "за" Украину в составе "обновленного СССР", а 24 августа того же года Верховный Совет Украинской ССР принял "Акт про государственный суверинетет...". Не видите ли Вы в этом некоторой юридической коллизии-законодательный акт ВС противоречит высшему волепроявлению. Интересен и факт стечения обстоятельств-16 марта референдум в Крыму.
Відповісти
По більшості тез згідний з Петром.
- партійність не може бути основним критерієм при призначеннях (за винятком керівників у сьогоднішніх умовах);
- з професіоналами є проблеми, професіонали не готові працювати за 2000;
- треба скорочення адмін апарату паралельно зі скороченням непортібних адмін послуг та за рахунок скорочення штатів піднімати заробітну плату професіоналам.
Але молоді, яка готова брати на себе відповідальність і має бачення змін у конкретних сферах треба давати шанс, навіть попри брак досвіду.
Відповісти
Ми мусимо зрозуміти одне - зробити цю країну адекватною, європейською, з належним рівнем життя і управління не вдасться нікому ще дуже довго. І тому, що все починається з людей, з того, що в їхній голові. Зараз ми бачимо, що 90% активих революціонерів, які бігали з мегафонами прикривалися революцією аби тільки добратися до посад. І ледве не за кожним тягнеться шлейф грішків, не гірший від деяких регіоналів. Взяти того ж Гузя, Бондаря, Пустовіта.Декілька місяців для створення видимості може й попрацюють так як належить, а далі - підуть жнива і все по-старому. Чесно кажучи, смішно чути сьогодні про революцію свідомості і т.д. Через декілька місяців все це затихне, кандидатури на посади будуть призначатися як і раніше - за чемодани $, а людям будуть довго розказувати басні про папєрєдніків. Песимістичний сценарій, але правдивий.
Відповісти
Заберіть на кухні кухарок! І ПУСТОбріхів, нехай з ними куховарять.
Відповісти