Додати запис

Де взяти гроші на професіоналів?

Після того, як представили кандидатів на посади заступників голови Волинської облдержадміністрації, багато хто став ділитися тривожними прогнозами: мовляв, квотний партійний принцип показав, що обирають не найкращих.

Але згадаймо, що принцип цей використовували і при формуванні уряду на чолі з Яценюком. Й у мене після представлення нових міністрів на Майдані, а потім їх затвердження у парламенті тривоги не виникло.

«Уряд камікадзе», як його називають – дуже професійний. Й, до речі, він відразу ж представив програму дій.

Але повернуся до Волині.

В умовах децентралізації влади голова ОДА і його команда відповідають не просто за розподіл грошей, які прийшли з державного бюджету. Тут треба думати і про наповнення обласного бюджету, і про покращення інвестиційного клімату, і про залучення дешевих кредитів в економіку регіону, і про інфраструктурні та транскордонні проекти… Одним словом: потрібні фахівці найвищого ґатунку.

Де їх взяти? Найняти.

Але хто піде на порівняно низьку заробітну плату держчиновника? Якщо говорити про команду фахівців – топ- менеджерів національного рівня, то обійдеться вона області, гадаю, приблизно у тисяч 500 євро в рік...

Де взяти кошти? Бюджет порожній.

Поставлю питання інакше: кому в першу чергу потрібні фахівці, які спростять ведення бізнесу, залучать дешеві гроші, побудують технопарки, створять прозорі правила гри?

Певно, що бізнесу.

Саме так: гроші команді керівників області мають платити волинські бізнесмени.

Скажете, узаконимо корупцію?

Тоді поясню на прикладі. Сиджу якось в приймальній одного губернатора. Довго сиджу. Нарешті покликали. Тільки зайшов – заходять в кабінет якісь люди. Тиснуть руку голові, сміються, обіймаються… Мене попросили вийти.

Сиджу в приймальні. Хтось питає: а що за люди в губернатора? Секретар називає. Виявляється – виробник горілки зі сходу.

За деякий час вийшли і гості, і водій губернатора, і пакунки ;-) Всі були задоволенні.

Зрозуміло, про що я? Лобіювання бізнес-інтересів завжди були! Обсяг відкатів, хабарів, подяк і інших «пакунків» – сотні мільйонів. Але незаконно, в тіні… А якщо вивести це з тіні – воно почне працювати на всіх.

Такі зміни можливі, якщо знайдуться авторитетні бізнесмени, які готові очолити цей процес. Принаймні я знаю кількох таких на Волині, хто здатен консолідувати зусилля бізнесу в області.

Але хто вони – не хочу говорити. Причина проста – не впевнений, що суспільство готове сприйняти настільки кардинальні зміни.

Ні влада, ні громадськість до цього не готові.

От тільки б не було запізно, коли вони до таких змін дозріють…

Але я оптиміст. Хоч і поміркований ;-)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 12
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Не "Де взяти гроші на професіоналів"?
А де взяти порядних професіоналів?
Звернутися до людей бізнесу, організувати круглий стіл підприємців, наприклад в газеті "ВолиньНова". Без Пустовіта. Почути їх пропозиції. Серед них є вибір.
Це і буде ПОСТмайдан.
Відповісти
дурак ти,Володя, а не оптимИст
Відповісти
Це так відверто і щиро і головне аргументовано ;)
Як в Криму у самооборони
Відповісти
є бита і мегафон! От і "професіонал"!
Відповісти
на 2 стільцях не всидіти, або бізнес, або держслужба.
сімбіоз ми вже проходили.
насправді вирішення проблеми лежить у площині самовідповідальності бізнесу та електронної реєстрації всіх фінансових подій у єдиній системі.
якщо я продав і зареєстрував - то покупець теж має купити і зареєструвати. співпадіння обох подій дозволяє не використовувати перевірки з блокуванням роботи та автоматично нараховувати податки і автоматично контролювати їх сплату.
розподілом і використанням коштів, повинні займатись місцеві ради.
як показує практика інших країн - чиновник в них є адміністратором, який діє за чітким алгоритмом, який публічно доступний і передбачений законодавством і не може дозволити заборонене чи навпаки, електронна система запобігає таким діям. а в нас він одноосібно чомусь вирішує державні питання!
і все з початку...голови, заступники, начальники і т.д.
що міняється?! тільки люди, а змінитись повина СИСТЕМА!
Відповісти
Повністю підтримую Володимира. Крім того вважаю що і з нього був би якраз непаганий заступник губернатора. Він яскраво продемонстрував свою позицію під час революції. Йому довіряють ...А чом би і ні?
Відповісти
зилун ти юрій, та володя встає зранку 10 годин йому до керівника далеко.
Відповісти
Народ спить з Володею він знає
Насправді я можу спати і до 12 години дня;)
А можу не спати стоючи на майдані, чи сидячи з хлопцями біля бочки на Лідавські
Чи їздячи по місту в ночі з автомайданом
А взагалі дякую тим хто хотів би мене десь бачити і тим хто не хотів ;))
Я є там де був і там залишаюся ;))
Відповісти
Уточнення: 500 тис. євро на одного, а не на цілу команду. Навіть топ-менеджмент з таких компаній як "континіум" коштуватиме як мінімум 200-250 тис. за одного топ-менеджера.
Відповісти
Все добре і в таких умовах треба розглядати будь-які варіанти. На сході зараз поставили губернаторами бізнесменів. Нічого поганого в цьому на даний момент не бачу, бо ці люди як ніхто зацікавлені втримати свої статки і бізнес. Тому будуть робити все, щоб зберегти цілісність і приглушувати настрої людей. В нас трошки інша ситуація. Боюся, що наш бізнес поставить на перше місце можливість щось собі ще прихватизувати... розраховуючи на те, що при будь-яких варіантах ми в майбутньому підемо по європейському шляху розвитку. Як на мене, для західної україни потрібні: відкритість вакансій, список вимог до кандидатів, можливість публічного обговорення + реклама на кожному стовпі, щоб кожен знав про те, що це шанс себе реалізувати (порядних людей багато, просто в тих умовах, що були, вони були не потрібні, бо мають геть інший набір якостей). А громадськість і люстраційний комітет, тощо мають владу контролювати. Мотивація проста: створи свою країну. Для нормальної людини цього більш ніж достатньо, тому що це перспективи для неї особисто, для її родини, для її нащадків. Кожний хоче мати стабільність, освіту, медецину, тощо... П.С. Якщо в країні буде дотримуватися закон, бізнес піде з влади, бо це йому не потрібно. Вони там для того, щоб захистити свої гроші. Імхо.
Відповісти
Я з ВАми згідна .Я багато часу працюю в бізнесі ( тобто надаю консультації по фінансовоій та економічним напрямкам ) і не тільки в Луцьку( але преважно в Київі).Да я лучанка я тут вирсла після закінчення вузу приїхала у Луцьк і ХОЧУ ОТРИМІВАТИ ТАКУ ОПЛАТУ ПРАЦІ ЯКА дозволяла наприклад у 20.00 вечора зайти в супермаркет та купити все необхідно для ЖИТТЯ НОРМАЛЬНОГО ( я не кажу такого як в Пшонки чи Януковича) але я не хочу ходити в 20 .00 по супермаркету та вишукувати щось дешеве та аби що щоб економно протриматися цілий місяцьтому що я ЦІЛИЙ ДЕНЬ БУДУ РОБТИТ та я робля так ( по натурі я трудоглік) я не сижу та кави не п ю .А ПРАЦЮЮ З КІНЦЕВИМ ПОЗИТИВНИМ РЕЗУЛЬТАТОМ !!! Я думаю що така кандидатура для нашого керівництва не потрібна !!! Це не їх щлях ,Я не займаюсь популізмом та демагогію!!!
Відповісти
Як на мене все дуже просто. Чесних людей є досить і не треба їм захмарних зарплат, еле її повинно вистачати нормально прогодувати сім'ю, взяти кредит на квартиру та інше. Іне треба видумувати "велосипед", а піти тим шляхом як це було зроблено у прибатійських країнах: проведена люстрація відкрито, звільнено всіх держчиновників і набрано нових - молодих, які не працювали у системі. Таким чином була зламана стара "советска" адмінмашина. І наостанок: краще місяць позору, ніж десятиріччя в лайні!!!
Відповісти