Додати запис

Молочна мафія

За молоко селянам мають платити не менше 3,5 гривні

На важкій, щоденній праці селян молокопереробники заробляють мільйонні надприбутки. Скуповуючи у волинських селян молоко за 1,6-1,8 гривні за літр, олігархи продають молочну продукцію в магазинах у 4-5 разів дорожче

Українські селяни виробляють близько 80 відсотків молочної продукції, яка продається в наших магазинах, але результатами їх важкої повсякденної праці, на превеликий жаль, сьогодні користується невелика зграя олігархів, які є власниками молокопереробних підприємств. Встановивши монополію на право визначати рівень закупівельних цін, користуючись прикриттям і потуранням із боку правлячого режиму, власники молокопереробних підприємств поставили селян за межу виживання.

Закупівельні ціни на молоко для волинських селян – одні з найнижчих в Україні. В той час, коли волинська влада продовжує без жодних докорів сумління розповідати байки про стрімке покращення рівня життя народу в епоху правління Януковича, селяни заледве зводять кінці з кінцями. На чергове, штучне зниження закупівельних цін на молоко, що відбулося в останні місяці, влада належним чином не реагує, вкотре підтверджуючи свою антинародну, антисоціальну сутність.

Постає логічне запитання: чому при різкому падінні закупівельних цін на молоко ціни на готову продукцію молокопереробних підприємств у магазинах не знижуються, а навпаки, зростають? Чи не тому, що олігархи з так званої «молочної мафії», як їх називають самі селяни, хочуть за весняно-літній сезон подвоїти-потроїти свої надприбутки?

Молочна олігархія на Волині у своєму цинізмі та бажанні наживи за рахунок селян перейшла всі допустимі межі. Мало того, що селяни змушені віддавати свою продукцію за чи не найнижчою ціною в Україні, то власники молокозаводів іще й дозволяють собі не платити селянам за здане ними молоко. Як вдалося з’ясувати, у квітні цього року ПАТ «Ковельмолоко» боргував людям близько 5 мільйонів 808 тисяч гривень, ПрАТ «Ратнівський молокозавод» – 3 мільйони 437 тисяч, ПАТ «Рожищенський сирзавод» – 2 мільйони 877 тисяч, ТзОВ «Шацький молокозавод» – майже 99 тисяч.

Відчуваючи безконтрольність влади та власну безкарність, молокопереробники проводять злочинну цінову політику у молочній галузі на Волині, спрямовану на знищення молочного скотарства. Інтереси українського селянина їх не цікавлять. За таких умов селяни продовжують вирізувати корів, бо не бачать сенсу їх утримувати.

За даними, які оприлюднила газета «Волинь» у номері від 5 травня, за останні два роки в Камінь-Каширському районі поголів’я ВРХ зменшилося на 1512 голів, корів – на 290; у Ратнівському зменшилося відповідно на 3190 і 1081 голову; у Любешівському – на 342 і 194 голови; у Ковельському – на 4322 і 1001 голову; у Горохівському – на 2351 і 358 голів.

Я мав відверті розмови з багатьма сільським головами: вони кажуть, що селяни доведені до відчаю і при існуючих закупівельних цінах на молоко не бачать іншого виходу, як збувати корів. При такій ситуації, на жаль, чергові партії корів цього сезону знову підуть під ніж. А для того, щоб потім відновити втрачені дійсні стада, потрібен не один рік.

Тим часом втрата корови для селянина – не лише втрата годувальниці. Для селянина кошти, отримані за здане молоко, є чи не єдиним щоденним заробітком, і дають йому можливість виживати за умов безвідповідальної політики щодо сільського господарства. Та ці проблеми селянина олігархів, схоже, не обходять, їх апетити від того не зменшуються. В епоху правління Партії регіонів так звана «молочна мафія» помітно активізувала свою політику з пограбування українців. Щоб цьому протистояти, мусимо об’єднатись і захистити інтереси селянина. Маємо змусити заготівельників та переробників встановити адекватні заготівельні ціни на молоко.

Тому ВО «Свобода» вимагає від Верховної Ради України негайного втручання в ситуацію на ринку закупівлі молока. Ми наполягаємо на юридичному регулюванні укладення договорів між заготівельниками та селянами-виробниками із обов'язковим пунктом про мінімальну ціну. «Свобода» також домагатиметься невідкладного ухвалення закону, який би чітко встановлював мінімальну закупівельну ціну на молоко на рік і не давав можливості нікому маніпулювати цінами.

Наразі ж «Свобода» вимагає жорсткого контролю за закупівельними цінами на молоко зі сторони Антимонопольного комітету. Ми наголошуємо на необхідності запровадження відкритих аукціонів із закупівлі молока у населення. Саме таким чином можна уникнути остаточного зубожіння селян та занепаду молочного скотарства. Аукціон має діяти за принципом: селяни здаватимуть молоко тому переробнику, який дасть найкращу ціну і створить найсприятливіші умови для розвитку молочного скотарства.

За підрахунками наших експертів, закупівельні ціни на молоко в Україні мають бути як мінімум удвічі вищими, ніж є сьогодні. Зважаючи на це, «Свобода» вимагає встановити мінімальну закупівельну ціну на молоко в області на рівні не менше 3,5 гривні за літр та запровадити відкриті аукціони із закупівлі молока у населення, що унеможливить безконтрольне збагачення олігархів за рахунок українського селянства.

Закликаємо волинських селян не миритися з таким станом справ і вимагати від влади та молокопереробників належної винагороди за свою важку щоденну працю. Тільки активний протест може призвести до того, що закупівельні ціни на молоко стануть адекватними затраченим зусиллям.

Анатолій ВІТІВ,
голова Волинської «Свободи»,
голова фракції ВО «Свобода» в обласній раді
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 16
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ситуація справді складна. Але.
Виробництво молока в Україні у 2011 році зменшилось на 1,4%, на Волині зросло на 0,1%. Чисельність поголів'я справді зменшується і в країні, і в області (на 1,1% у 2011 році).
з 11 з хвостиком млн. тон молока в Україні споживається близько 9 млн. тон, решта - експортується у вигляді молокопродуктів.
Навіть якби ЄС відкрив свій ринок для нашої молокопродукції, вона б там не реалізувалась через невідповідність нормам. Норми ЄС передбачають контроль за процесом а не за готовою продукцією, і однією з головних ланок цього процесу є вирощування і доїння корів. На Волині 84,1% зданого молока постачається від господарств населення. Пане Вітів, як Ви гадаєте, інспектори з ЄС могли б сертифікувати умови утримання ВРХ у наших бабусь?
Замість того, щоб розвивати на селі кооперацію серед виробників, Ви, як і всі інші політики йдете найпростішім шляхом: перед виборами починаєте піаритись на проблемі.

Відповісти
Чергове пустослів'я від "свободи", ви краче справою займіться і зробіть щось корисне для громади а то лише піаритесь на горі людей
Відповісти
Як намене це і є робота!!! Реальні заходи для належної мети! А потвойому щось робити це взяти гривні і піти купи самому молоко за 3.50. Свобода намагається підтяти селян і для селян! Молодні оце дійсно реальні кроки! Мої батьки доречі 16-18 травня на Любомльщині небудуть здавати молоко, та щей долучать до цього і все село. Можливо щось комусь дійде!
Відповісти
Повне пустослівя. Де підтвердження, що "...молокопереробники заробляють мільйонні надприбутки"? Хто порахував? Чи може автор з семикласною освітою, який навіть сам не може відповісти, де працює і з великими потугами формулює власну думку, представити документи на предмет того, яку долю в цих "надприбутках" займають витрати на електроенергію, транспортування молока на відстань 50 - 300км, його зберігання, зарплату і інші витрати обертання? Де аналіз, де цифри, чимось підтверджені? Кому цікаво читати розгул емоцій? Я вже давно зрозумів, яких курчат висиджує рахітна курка під іменем "Свобода". Чи не забивають ці "курчата" останні гвіздки в труну цього політичного викиденя? Можливо, нам треба менше вітівів з їхньою політикою? І тоді, як сказав один з російських політиків, "... коровы будут доены и бабы будут еба.ы?". А з катастрофічним становищем молочного тваринництва я цілком погоджуюсь, але причини...
Відповісти
Дякую , допомогли! Вже і не знав, що сказати! Боря і так голову відірве! Так їх рідненьких, так, що б знали куди лізуть, молоко їм по цінах, селян багатих, ще чого! Ще раз дякую, підсобили!
Відповісти
Який ти чиновник, ти свободівський партфункціонер, от і пишеш тут бо Толік голову відірве))))
Відповісти
Які підрахунки? про що ви говорите? цей горе-політик який ледве закінчив ПТУ навіть цей примітивний опус не зміг би написати.
Відповісти
Андрюха да заспокійся ти, всеодно з тебе нічого небуде. А справа не в освіті. Ось клімчук дві має і область процвітає!
Відповісти
Слушна постановка питання. Тільки це треба було робити ще місяць тому, а не зараз, коли ціни вже знизили до смішного
Відповісти
Свобода тільки й вміє що демагогію розводити, а реальних справ ніц не видно
Відповісти
"За підрахунками наших експертів..." - це хто ?
"«Свобода» вимагає встановити мінімальну закупівельну ціну на молоко в області на рівні не менше 3,5 грн...." - це в кого Ви вимагаєте ??
такого бла-бла-бла давно тут не було ))))

Всі і так знають про проблеми села, тільки ніхто нічого не робить, сільське господарство нафік нікому не треба, зате перед виборами практично ВСІ про це згадують, і починається бла-бла..
Відповісти
А коли починають робити всякі ті кого жаба давить пишуть шото бла-бла-бла. Самі сидять я гі-но в засаді і критиканством займаються. Дуже хороша громадянська позиція "Страуса".
Відповісти
Вітів знов гречки наївся і щось у воду пукнув... ??? ой йо йой, от хто хто а свобода мені завжди настрій піднімає своїми космічними фантазіями )
Відповісти
Якби трохи колективних позовів до суду та стягнути заборговане + компенсацію. Якісь угоди мають же ж бути хоч з місцевими агрофірмами, через яких збирають молоко у селян.
А то молокобарони нічого не бояться та й користуються безпроцентним кредитом, спеціально боргуючи селянам.
Відповісти
Ви пане Анатолію замість того щоб пустослів"ям займатись, краще розкажіть громаді звідки у вас безробітного кошти вже на третій автомобіль за останні 3 роки?
Відповісти
сволота вона і на волині сволота
Відповісти