Додати запис

Потрібні гроші – ласкаво просимо за кордон!

Триває пора, коли наші мешканці регіону виїжджають на сезонні роботи до Республіки Польща з метою заробити хоча б якісь кошти. Проте найчастіше люди працюють за кордоном нелегально.

За даними офіційних досліджень, не менше 47% українських працівників працює за кордоном з неврегульованим правовим статусом, іншими словами - нелегально. Найчастіше українські трудові мігранти шукають роботу за кордоном, звертаючись за допомогою у цьому питанні до друзів, родичів чи знайомих, які володіють відповідною інформацією або по різного роду оголошеннях.

Нелегальне працевлаштування може видатися, на перший погляд, простішим, адже не треба проходити через складні бюрократичні процедури. Неврегульованість правового статусу перебування та зайнятості за кордоном призводить до тяжких умов праці українських трудових мігрантів. Заробітчани не мають необхідного режиму відпочинку, майже половина з них працюють без щотижневих вихідних, тощо. Зазначене є лише фрагментами усього блоку проблем, пов’язаних з трудовою міграцією. Головні проблеми залишаються невирішеними, або вирішеними частково.

Нелегальне працевлаштування може призвести до такого злочину чк торгівля людьми.

Що ж таке торгівля людьми? І чому в ХХІ столітті є таке явище як рабство?

Отже, коротко про проблему торгівлі людьми:

Загальний річний дохід від торгівлі людьми становить від 5 до 9 млрд. дол. США.

Рада Європи констатує, що “Торгівля людьми досягла масштабів епідемії за останні десять років, з річним глобальним ринком близько 42,5 млрд. дол. США”.

За оцінками ООН, близько 2,5 млн. осіб зі 127 країн є об’єктом торгівлі людьми в усьому світі.

Як можна побачити цифри відрізняються, а це тому, що торгівля людьми є дуже скритою проблемою ніж наприклад насильство в сім’ї.

Не секрет, що коли наші чоловіки повертаються із заробітків з Російської Федерації розказують жінкам, матерям байки – ніби їх обікпали на вокзалі чи в потязі, чи рекет відібрав гроші, чи що роботодавець пришле гроші на банківську картку – будь що, але не правду!

Отже, торгівля людьми - здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином. (ст.1 Закону України „Про протидію торгівлі людьми”).

Стадії торгівлі людьми:

1. Вербування
2. Перевезення (переміщення)
3. Стадія експлуатації

Наслідки торгівлі людьми:
- Втрата генофонду нації;
- Зростання кількості сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах;
- Зростання агресивності та жорстокості;
- Збільшення кількості самотніх і покинутих старих, дітей-сиріт;
- Криміналізація суспільства;
- Недовіра до влади, держави;
- Втрата зв’язку з сім’єю;
- Відсутність достовірної інформації про зниклого члена сім’ї;
- Високий ризик розпаду сім’ї;
- Фінансові труднощі, пов’язані з необхідністю лікування та вирішення інших проблем постраждалого члена сім’ї;
- Ризик стати об’єктом насмішок і засудження;
- Депортація;
- Важка, непрестижна, низькооплачувана праця;
- Правова незахищеність;
- Неможливість отримати своєчасну медичну допомогу;
- Високий ризик травматизму, а також відсутність компенсації;
- Підірване здоров’я, небезпечні хвороби;
- Психічні розлади, психологічна травма;
- Особистісна і професійна деградація;
- Життя в атмосфері страху і насильства;
- Смерть.

Яку ж допомогу можна отримати, якщо людина себе самоідентифікувала як постраждалу від торгівлі людьми?
На це запитання є відповідь в міжнародному та національному законодавстві.

Міжнародне законодавство:

Конвенція Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми, була підготовлена для підписання у Варшаві 16 травня 2005 року, вступила в дію 1 лютого 2008 року. Україна ратифікувала Конвенцію: 21.09.2010 року. Конвенція набрала чинності для України: 01.03.2011 року.

Національне законодавство:

Стаття 149 Кримінального кодексу України.

Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини
1. Торгівля людьми або здійснення іншої незаконної угоди, об”єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням обману, шантажу чи уразливого стану особи, – караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.
2. Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені щодо неповнолітнього або щодо кількох осіб, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища, або особою, від якої потерпілий був у матеріальній чи іншій залежності, або поєднані з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого чи його близьких, або з погрозою застосування такого насильства, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна або без такої.
3. Дії, передбачені частиною першою або другою цієї статті, вчинені щодо малолітнього, або організованою групою, або поєднані з насильством, небезпечним для життя або здоров’я потерпілого чи його близьких, або з погрозою застосування такого насильства, або якщо вони спричинили тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Закон України „Про протидію торгівлі людьми” прийнятий Верховною Радою України 20 вересня 2011 року.

З прийняттям ЗУ Про протидію торгівлі людьми” та на його виконання в державі було прийнято інші нормативно-правові акти, а саме:

- Постанова КМУ № 29 від 18.01.2012 р. „Про національного координатора у сфері протидії торгівлі людьми”;

- Державна Цільова соціальна програма протидії торгівлі людьми до 2015 року (Постанова КМУ від 21.03.2012 р. № 350);

- Постанова КМ України № 303 від 18.04.2012р. Про затвердження Положення про створення та функціонування Єдиного державного реєстру злочинів торгівлі людьми;

- Постанова КМ України № 417 від 23.05.2012р. Про затвердження Порядку встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми;

- Постанова КМ України № 660 від 25.07.2012р. Про затвердження Порядку виплати одноразової матеріальної допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми;

- Постанова КМ України № 783 від 22.08.2012р. Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми;

- Тощо.

Отже, які ж поради можна дати людям, які все ж таки вирішили для себе їхати на заробітки за кордон.

1. Закордонний паспорт, візу та проїзні документи оформлюйте особисто !

2. Не підписуйте договір, в якому є слова: “виконання роботи на вимогу роботодавця”, “виконання інших робіт при потребі” та інші подібного роду.

3. Залишіть рідним чи близьким копії свого паспорта громадянина України, закордонного паспорта, візи, контракту, свідоцтва про народження, проїзних квитків та свою нещодавно зроблену фотографію.

4. Відскануйте документи, що засвідчують Вашу особу: паспорт громадянина України, закордонний паспорт, візу, контракт, свідоцтво про народження, проїзні квитки та створивши свою електронну пошту, перешліть на неї скановані документи.

В подальшому, Ви в будь-який момент зможете підтвердити свою особу та приналежність до громадянства України.

5. Якщо Ви опинилися за межами України в скрутному становищі, звертайтеся по допомогу до посольства (консульства) України. Ви також можете звернутися до громадських та благодійних організацій в країні перебування з проханням надати Вам допомогу.

Додаткову інформацію та консультацію перед виїздом за кордон Ви можете отримати:

Національна “Гаряча лінія” з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів:

0-800-505-501 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів)

527 (безкоштовно з номерів Київстар, МТС, Life:) )
або в м. Луцьку за номером: (0332) 72-71-98.

В екстренних випадках телефонуйте на „Гарячу лінію”
Робочого апарату НАЦІОНАЛЬНОГО ЦЕНТРАЛЬНОГО БЮРО ІНТЕРПОЛУ:
(044) 254-98-36 (цілодобово)

або

У ВІДДІЛ БОРОТЬБИ З ТОРГІВЛЕЮ ЛЮДЬМИ ТА ЗЛОЧИНАМИ ПРОТИ МОРАЛЬНОСТІ УМВС УКРАЇНИ У ВОЛИНСЬКІЙ ОБЛАСТІ:
(0332 ) 74-20-43.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а вам не приходило в головоньку думка, що давши людям роботу дома - багато проблем просто зникнуть! І "цінний" генофонд не зникне....
Відповісти
До попереднього: а вам не приходило в голову, що зараз роботу ніхто не дасть, якщо ви самі не хочете працювати. Той, хто прагне щось змінити, сам шукає роботу, зараз лише лінивий не може заробляти. А той хто не хоче , продає себе за кордоном, адже так легше - не треба ні про що думати, не бачиш пяного чоловіка, не скиглять діти, очі не бачать - душа не болить, - адже так, якщо чесно! Аяким способом заробляєш - чи то сексом, чи стаєш рабом без будь-яких прав - не має значення, але коли трапиться біда, то бігом біжимо в суд, щоб держава дала пенсію по інвалідності, бо втратив здоровя, а чому україна повинна тебе забезпечити пенсією, ти ж працював на іншу державу, от нехай вона тобі і платить. А то заробляють гроші лише для своєї сімї, а люди, які працюють в Україні, мусять ще й на вс податки платити для ваших пенсій!
Відповісти