Додати запис

У чому винна Ольга Куліш?

«Люстрація» триває. Черговий її раунд: намагання усунути з посади генерального директора Волинської обласної держтелерадіокомпанії Ольгу Куліш.

Мотивація проста: старе керівництво дискредитувало себе в часи Майдану, й до того ж ми прагнемо змін, а зміни зі старими кадрами не зробиш. Громадська діячка Марія Доманська ще 10 березня писала: «Волинська ОДТРК багато інформації про Євромайдан замовчувала, викривлювала і піарила Партію регіонів. За наші з вами кошти цей PR-майданчик працював на Клімчука, Башкаленка, Курилюка, Андрія Мельника і т.д.»

Не буду стверджувати, що Марія помиляється. Зрештою у правоті її слів може пересвідчитися кожен, хто більш-менш регулярно дивився новини і інші суспільно-політичні програми Волинського телебачення.

Я скажу про інше: таке враження, що тільки зараз «провладну» позицію ВОДТРК помітили. Чому про це не казали раніше? Чому не влаштовували круглих столів і моніторингів? Може вже тоді б була можливість змінити щось?

І ще. Шановні колеги-журналісти (в тому числі й «люстратори» Ольги Куліш). Не мені вам розказувати, що банальне і несправедливе правило «хто платить, той диктує», завжди було нормою для українських ЗМІ. І не тільки було – а й є далі. Де реальні кроки до скасування цього правила? Де роздержавлення ЗМІ? Де потужні профспілкові рухи журналістів, які захищають честь професії?

Усього цього нема.

Тому я запитаю: чому ж винною у всіх бідах Волинської ОДТРК виявилася Ольга Куліш?

* * *

Звично усі сьогодні говорять про однобокість висвітлення Волинським телебаченням подій Єврореволюції, про неможливість для активістів Майдану дістатися «до мікрофона» і висловити свою позицію.

…Аби зрозуміти, так це чи ні, пропоную глянути на деякі результати моніторингу програм Волинського телебачення за період акцій протесту (21 листопада – 21 лютого).

Програма «Громадський сектор». Ефір від 29 листопада. Гості: Петро Гоцалюк, Валентин Вітер, Володимир Пащенко, Микола Табульський, Андрій Мельник.

Програма «Громадський сектор». Ефір від 2 грудня. Гості: Володимир Пащенко, Олександр Терещук.

Програма «Громадський сектор». Ефір від 17 січня. Гості: Валентин Ваколюк, Геннадій Кожевніков, Віктор Грисюк, Володимир Бут-Гусаїм, Ярослава Лип’яніна, Юлія Ютовець.

Програма «Громадський сектор». Ефір від 21 лютого. Гості Сергій Годлевський, Роман Карпюк, Віталій Собко, Валентин Марчук.


Хтось скаже: мало, неповно, робили це «для галочки». Не зовсім так. Я, як ви могли помітити, був на цих ефірах. Саме в якості активіста Євромайдану. І говорив усе, що вважав за потрібне заявити: ніхто мені списків заборонених тем не показував.

Тому говорити про повну цензуру, однобокість і «перекривання кисню для революції» - це, як мінімум, не зовсім правдиво.

* * *

І насамкінець. Потребу звільнення гендиректора ВОДТРК подають як початок таких необхідних і назрілих реформ на телебаченні.

Реформи потрібні – я погоджуюся.

Але зазвичай ті, хто про це говорить, не дає відповіді на ключові питання: які саме реформи мають відбутися? Яким є план змін? Якою майбутня стратегія? Хто буде проводити ці зміни? Хто буде їх фінансувати? І т.п.

…Не можна замовчувати проблему. Проте й «заговорити» її – ще більший злочин.

Якщо ж цікавить моя думка, то вона така: Волинській ОДТРК зараз потрібна не зміна керівництва, а постійний, неусипний і скрупульозний контроль громадськості. А для цього, до слова, у цієї громадськості мусить бути набагато більше терплячості і працьовитості, аніж для такого звичного і хорошого «Банду геть!»…
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 23
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Певно, пан Пащенко хоче приватизувати ще одну структуру, от і затіяв війну
Відповісти
Війну затіяв Путін
Хочу лише крепкої профспілки журналістів і незалежного громадського телебачення
Над цим працюю
Відповісти
Певно Пащенко не знає, що насправді робиться у ВОДТРК.Якби знав ситуацію з середини, такої дурниці б не публікував!
Відповісти
Так напишіть тут публічно про те, що насправді робиться.
Інша, відмінна від Вашої, думка - не обов'язково дурня;)
Хіба що Ви - Дмитро Кисельов...
Відповісти
пане Пащенко,та ви на сцену на Майдані бажаючих виступити не пускали,то що вже говорити про телебачення...
Відповісти
Чого ви так?
Кажіть вже зразу: тітушка, агент ФСБ, москаль клятий, козачок засланий;)
Всезнайка Петро що звертається до Пащенка з одінієї IP адреси:))
Відповісти
Молодець Володя! Заробляй бабло!
Відповісти
І Вам щиро зичу заробляти!
І головне мати свою позицію навіть якщо вона багатьм не подобається
Відповісти
Закрити Телерадіогазету. Переформатувати ефіри. Зробити прозорими фінансові потоки. І т.д. Море роботи.
Відповісти
Я ніколи не цікавився своєю ІР адресою,мене ,наприклад,більше цікавить модерація коментарів.і хто цим делікатним ділом у вас там займається...а для прикладу почитайте коменти під репортажем про "антиросійський "рейд луцькими супермаркетами ...мій коментар там благополучно видалено,напевно.з огляду на неблагонадійний ІР))) Удачі ВАМ,пане Володимире...)
Відповісти
куні для олі від вови
Відповісти
незалежне? громадське? тб? за чиї гроші?

щоб воно було незалежним і громадським, мало б бути за гроші громади. хоч стрельте мене, не повірю у незалежне громадське тб на Волині.
Відповісти
володю, спасибі за чітку твою позицію. підтримую. додам. недавно верховна рада прийняла закон про суспільне телебачення, доля регіональних телерадіокомпаній там незавидна: їм, якщо і вділять на загальноукраїнському каналі годину-другу для регіону - то це буде ідеально, колектив - під ніж на корпункт, і то в рівному. гроші ж за так зване суспільне телебачення має платити держава і ніколи не повірю, що за них вона не схоче світити своє і своїх.
Відповісти
Не дуркуй, бо сам знаєш, Ольга Куліш винна в тому, що завжди була стороною "легітимної" влади....
Відповісти
Ольга Куліш винна: далі вирок
А потім багаття
Полювання на відьом
Давайте публічно друкуйте свою програму змін ВДТРК і відстоюйте її
Закатуйте рукава і беріться робити зміни, а коментарі писати це не мішки носити
Відповісти
Тримайте і далі 200 трутнів на чолі з кулішами-пирожками. А скорочуйте тих хто працює.
Хочете бути для всіх добрими. І будете мати ту державу, яку й заслуговуєте.
Відповісти
Залишіть Куліш Олю в спокої, дайте нормально працювати . Правда , погнати , треба її попередника , який корчить з себе великого журналіста телерадіогазети, і все не може піти на відпочинок. Гнати його треба , бо таких радників тільки за вуха від корита треба відтягувати, в цьому Ользі Володимирівні треба проявити рішучість.
Відповісти
Куліш - не відьма, щоб на неї полювати. Вона - керівник державної структури, яка зайняла 6 місце у рейтингу Держкомтелерадіо часів Януковича. Вона мала можливість нормально працювати останніх 4 роки. Чи стало кращим від того волинське ТБ і радіо? Чи цікаво їх дивитися і слухати? І кому цікаво? Де той досвід, який вона черпала в Америці, на Бі-бі-сі? Де журналістські розслідування? Радянський Союз має лишитися в Радянському Союзі. А ми нині в 21 столітті.
Відповісти
Як Куліш може погнати Пирожка від корита, до якого він її привів? Не логічно і не вдячно.
Відповісти
Українське козацтво підтримує ВолодиМира. Бо деякі радикали уже хочуть "рвать і метать". Так можна і вилити воду з немовлям. Волинська ДТРК була взірцем мужності і принциповості, професійності і науковості. Ви зайдіть в офіс і подивіться там музей. Тоді і базікати перестанете та говорити безпідставні наклепницькі звинувачення.
Відповісти
Українське козацтво підтримує ВолодиМира. Бо деякі радикали уже хочуть "рвать і метать". Так можна і вилити воду з немовлям. Волинська ДТРК була взірцем мужності і принциповості, професійності і науковості. Ви зайдіть в офіс і подивіться там музей. Тоді і базікати перестанете та говорити безпідставні наклепницькі звинувачення.
Відповісти