Додати запис

Псевдореферендум під дулом автомата – аж ніяк не демократія

Волевиявлення людей, які ніби-то взяли участь у референдумі, що відбувався у двох областях на сході України, не можна вважати об’єктивним, адже на виборчих дільницях не було дотримано елементарних цивілізованих та демократичних умов для проведення голосування.

Навіть за умови проведення референдуму та бажання місцевого населення Донецької та Луганської областей висловити свою позицію з приводу автономії областей, виборчий процес має відбуватись не під дулами автоматів.

Усім нам зрозуміло, що сепаратисти організували псевдореферендум за кримським сценарієм і сподіваються, що ці дві області так само легко стануть частиною сусідньої держави. Над легітимністю волевиявлення організатори особливо не замислювались. Для них головне - показати картинку для російських ЗМІ та задекларувати підтримку населення на рівні 90%.

Обурює й той факт, що не дотримані обов’язкові умови виборчого законодавства: бюлетені надруковані на принтері, на дільницях відсутні спостерігачі, в комісіях не більше трьох осіб, замість правоохоронців – люди в камуфляжах і з автоматами.

Хто ці люди - не зрозуміло, де вони взяли списки виборців теж не відомо. У багатьох населених пунктах «референдум» проводився без списків виборців, самі ж дільниці розміщалися у наметах просто на вулицях міст, бюлетені видавали усім охочим, які могли проголосувати кілька разів – цього ніхто не обліковував.

Як на мене, спроби проведення такого роду волевиявлення треба ліквідовувати ще на етапі їх зародження. Усі ми знаємо, що референдум — один з елементів прямої демократії, утім такі підходи варто використовувати лише у мирний час та готуватися до прийняття таких рішень, усвідомлюючи всю відповідальність моменту.

Можливо, нам треба законодавчо закріпити заборону проводити референдуми, на яких вирішуються питання зміни статусу територій держави, як свого часу зробили у Німеччині, де референдуми законодавчо заборонені після Другої світової війни. Це пов'язано з тим, що гітлерівський режим був затверджений шляхом плебісцитів. Сьогодні ми спостерігаємо повторення ситуації тільки вже на українських землях та за сценарієм агресивно налаштованої Росії.

Закликаю керівництво держави застосувати усі міри, передбачені законодавством, аби знівелювати усі спроби порушити територіальну цілісність суверенної України.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію