Додати запис

Навіщо громадським діячам громадська рада при ОДА?

19 травня 2014 року - останній день, коли зацікавлені представники інститутів громадянського суспільства, тобто громадських організацій, зможуть подати свої документи для участі в установчих зборах щодо формування нового складу громадської ради при Волинській обласній державній адміністрації.

Своїм блогозаписом хочу нагадати волинським громадським діячам про таку можливість, адже прогаявши час зараз доведеться чекати свого шансу аж два роки.

Але для чого ця громадська рада? Що вона вирішує і чим корисна громадським активістам?

Можу про це трішки розказати, бо раніше, до 2013 року, двічі був членом таких громадських рад. Не завше цей досвід був позитивним, але певні корисні висновки я зробив.

По перше, громадські ради - це один із існуючих, закріплених на нормативному рівні, механізмів впливу громадськості на діяльність органів виконавчої влади. Таке правове поле створює Постанова Кабміну від 3 листопада 2010 року № 996. Згідно цієї постанови громадські ради можуть проводити антикорупційну експертизу розпоряджень керівництва ОДА, здійснювати громадську експертизу діяльності структурних підрозділів облдержадміністрації і т.п., тобто реально впливати на роботу чиновників.

По друге, такі громради - майданчик для комунікації влади й громадськості. Саме тут влада може апробувати свої ініціативи та проекти рішень, з тим щоб дізнатися їх оцінку від представників громади. Також це місце для вироблення конструктивних, іноді альтернативних, рішень та пропозицій для влади, що можуть стосуватися широкого спектру проблем.

Тобто в цій інституції поєднано механізми громадського контролю за владою із механізмами консультацій.

Що ще важливо також усвідомити - ця громадська рада створюється не при голові ОДА, не при Григорію Пустовіту. Ця рада є дорадчою інституцією при облдержадміністрації, і буде діяти незважаючи на те, хто буде очолювати виконавчу гілку влади в регіоні.

Але в ситуації із громадськими радами якраз дуже багато залежить від їх якісного персонального складу. Згадані вище способи впливу на владу будуть дієвими лише тоді, коли в складі громадської ради будуть активні люди, які мають власну позицію і готові відстоювати інтереси широкої громадськості.

Саме таких й запрошую до співпраці.



Детальну інформацію про перелік документів, які слід подати для участі в установчих зборах можна знайти на веб-сайті Волинської облдержадміністрації.


Написано для ВолиньМедіа
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
має обовязок доказувати, що масло масляне...
Відповісти
треба посилювати інформаційну і лоббістську складову у діяльності волинських НДО, а то словоблуддя громадських рад річ ефемерна
Відповісти
сайті склад інституту ради- ні одного українця,одна жидва.Але яка влада,така і рада.
Відповісти
яка влада - про те і співаємо...
Відповісти
Точно! Не заслуговуемо ми таку владу! Ми ж такi хорошi, працьовитi, доброзичливi...А спiвати взагалi нiхто не може краще за нас!
Відповісти
Дуже пахне цвіллю, точніше ПУСТОЦВІЛЛЮ. Вже, на початку використовуєте сайт Пустовіта-ОДА.
Пропоную, активістам громадської ради направити діяльність в напрямку - «Волинь без сміття»: без непрофесіоналів, без непорядних, без непатріотичних. Словом БЕЗ ПУСТОЦВІЛІ!!!
Відповісти
я підримую! Пустоцвіт в той час коли в країні гинуть люди на сході України, коли не минуло й року від загиблої сотні майднау, він собі дозволяє разом із безсовісними й брехливими Єремєєвим та Івахівим проводити концерт, танці, в честь відкриття порт сіті. !! це показує цинізм, губернатора! типу й не вашим ц не нашим..! й чхати на людей! повний абзац !!!
Відповісти
думаю, така рада потрібна,навіть якщо і пустоцвіт, то хоча б спробуємо. Усе буде залежати від тих, хто в цій раді буде. Не варто... "про жидів". Це не добре "пахне".
Відповісти