Додати запис

«Революційна» молодь продовжує платити хабарі?

Кілька днів тому в канцелярському магазині випадково стала свідком розмови. Молоденька дівчина-продавчиня повчала молодших колег – дівчину і хлопця – як треба сесію складати.
Зараз вже не пригадаю, які прізвища викладачів і предмети вона називала, але казала приблизно так: той предмет у того викладача коштує стільки-то гривень, той стільки-то і так далі.

Молодша дівчинка сказала: «Як? Я думала, в нас у СНУ все чесно…»

«Ти шо? Скрізь за все треба платити, запам’ятай це. От був у нас недавно випадок. Прийшов викладач з політеха, ми підійшли до нього добазарюватись про залік. Він сказав, щоб по триста. Ми подумали і вирішили сказати, щоб по двісті. Я пішла, порішала, щоб всі по двісті здали, мені він взагалі безплатно поставив, бо я староста і все гарно порішала».
«Ясно-ясно», - казали молодші колеги.

«Да, без грошей нічого не здаси зараз, так шо готуйтесь».

Мені здалось, що дівчинка з хлопцем стали дуже сумними після почутого.

І тут я згадала, як сама вчилась в університеті. Звісно, були збори грошей за щось там комусь там. Але я ніколи, жодного разу за всі п’ять років про це не знала детально, бо все складала сама. І не тільки я, а й багато розумних і знаних зараз журналістів-однокурсників та одногрупників.

Але стиснулось серце навіть не від цього. А від того, що дівчину-продавчиню можна було часто побачити під час подій Майдану в Луцьку. Я не знаю її особисто, але вона постійно була на передовій разом з іншими відомими тоді молодими революціонерами. Не раз, їдучи машиною чи будучи на масових заходах, бачила її, обкутану в український прапор. Очевидно, як староста, мала організовувати групу чи курс на той чи інший масовий захід.

Пригадайте, у грудні-лютому різних мітингів, зборів і протестів було дуже багато, і завжди на цих заходах була студентська молодь, і ми всі раділи, що молоді люди такі свідомі, такі революційні, так налаштовані на зміни.

Так от, не такі вже й свідомі, не такі вже й революційні, не такі вже й налаштовані, прикладом чому є ця дівчина.

Вона, можливо, навіть не винна у тому, що система освіти все одно зараз залишається корупційною: і беруть по повній, і дають по повній. Вона лише є частинкою цієї системи. Але, знову ж таки, мій приклад та приклад численних друзів, з якими вчилась в університеті, доводить те, що можна відмінно вчитися і без хабарів.

Тобто – зміна системи починається з кожної окремої людини.
Прикро, що молоді люди, взявши активну участь у революції 2013-2014 років, живуть старими поняттями. Адже, припустімо, прийшов той викладач і сказав, що давайте-скидайтесь. Студенти ж можуть об’єднатись і поставити питання руба: ні, тільки чесне складання заліку.

Але вони цього не зробили.

Можливо, заплатити і не мати жодних проблем - було ідеєю самих студентів, тож вони й направили старосту домовлятись. Тоді вже вина на самих студентах. Але, з моєї пам’яті, серед усіх завжди знайдеться «біла ворона», яка мала б виступити проти більшості. Очевидно, тут не знайшлася або ж просто змовчала.

Одним словом, нема чого спочатку нібито творити революції, а потім все одно жити за старими правилами і давати хабарі за складання сесії. Інакше складається враження, що студентство й не було творцем революції, а всього лише мусило опинитись в певний час у певних обставинах.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
У кожного своя "журналістика". В Ольги Бузулук вона починається з підслуховування базарних розмов. На цьому її "теми" вичерпуються. Все справедливо: хто на що вчився. "Jedem das Seine", - було написано на воротах Бухенвальду. Кожному - своє.
Відповісти
Не берусь судити про журналістську майстерність авторки, але не розумію навіщо така примітивна і зла іронія в коменті. Хтось здатен побачити в цеглині палац, а хтось щось зовсім інше, бо він тільки про те й думає. А насправді проблема не просто серйозна, а архісерйозна і складна. Багато з нас здатний ходити на майдан, навіть якщо є загроза життю. А от робити маленькі кроки в поксякденному житті, які привели б до якісних змін, ми не здатні. І продовжуємо платити хабарі даішникам, переходити вулиці в неустановлених місцях, смітити в громадських місцях і на природі тощо. А Європа починається саме з цього. І, до речі, з поваги до людей взагалі, і до своїх колег, зокрема. Легко любити весь світ, але складно любит и і поважати окрему людину. Хай кожен почне з себе і не з глобальнрих заяв і оцінок, бо це просто і,головне, ні до чого не зобов'язує. Почнім з маленьких кроків у власному житті, з власної поведінки.
Відповісти
А накривання столів і носіння пакетів на ДПА у школі - це не корупція? Тоді що це? І про це всі знають мовчки. Включно з директором, який воліє "не помічати". Хоча негатив у підсумку виливається саме на нього. Навести порядок не складно. Складно переглянути вміст голови.
Відповісти
Цілком згоден. І перелік таких поступків можна не просто продовжити, а бескінечно про них розказувати. Бо з них сьогодні насправді складається наше життя. Автор просто спробувала показати нам море в краплі. Тому треба дійсно робити майдан у себе в голові,крок за кроком міняючи нашу поведінку.
Відповісти
Тут же головне інше. До чого тут свідомість і здатність змінюватися, тут головне, що Оля САМА ВСЕ ЗДАВАЛА, І ТАКИХ РОЗУМНИХ В НИХ БУЛО БАГАТО. Просто не кожен здатен завести свій блог, щоб писати який він класний – бо не достатньо розумний.
Відповісти
Оля і журналістика - це як олівець і бронетранспортер!
Відповісти
хвайна!
Відповісти
хвайна дівка.Таки правда,місцями нічого,може бути.
Відповісти
Закінчив СНУ минулого року. Відверто зізнаюсь - ніхто з викладачів не вимагав хабарів. Беруть ВИКЛЮЧНО від тих студентів, що самі пропонують.
Аналогічна ситуація і в ЛНТУ (хоча виключення з цього правила є, декільна на університет).

На уніврситецькому "ринку" пропозиція (студентів) формує попит, а не навпаки. Можливо у буремних дев'яностих причина була у викладачах, зараз - причина в студентах.

Інше питання, що спонукає студентів не вчитись. Це тема складна і довга, не буду тут "філософствувати".
Відповісти