Додати запис

Знову про ЦТСЕ

Нещодавно, у волинській пресі з'явилась інформаційні матеріали з пропозиціями від громадськості щодо роботи Центру туризму спорту та екскурсій на Волині.

Активісти запропонували реформувати роботу ЦТСЕ, посилити напрям військо-патріотичного виховання, зробити роботу більш прозорою та провести кадрові заміни на ключових посадах. Також було озвучено вимогу перевірити роботу Центру на наявність зловживань чи порушень.

Загалом ЦТСЕ, який є державною установою, не часто згадується у ЗМІ, тому цілком природно, що поява матеріалів викликала бурхливу реакцію у людей. Проаналізувавши зауваження, пропозиції та критику, вважаю за потрібне роз’яснити деякі ключові моменти, які спотворюють справжні наміри та бачення роботи громадських активістів.

«Назвіть ім’я!»

Чомусь в нашому суспільстві не прийнято визнавати колективну позицію. Всі звикли до того, що кожна ситуація має мати ім’я (ініціатора чи зацікавленого). А можливо просто треба знайти жертву, щоб легше було відбиватись і контратакувати? Бо апелювати до абстрактної громадськості – не комфортно. Вдарити по імені – легко.

Насправді, в цій історії, рішення як ніколи колективне і узгоджене: Самооборона, Правий Сектор та Автомайдан дуже добре орієнтуються в ситуації та підтримують позицію, озвучену в зверненнях. Також члени ВО Майдан, які в багатьох питаннях ідуть в розріз із позицією революціонерів, підтримали дане рішення. І це не питання для дискусії, це легко можна перевірити.

Не шукайте крайнього, його немає. Більше того, немає в природі людини, яка на догоду своєму інтересу могла б змусити працювати на себе одночасно всі названі вище організації.
Але, якщо так треба – я згоден, нехай одним із цих імен буде моє. Публічність так публічність… чого ж там. Варто лише пам’ятати про межу між приватним життям людини з її особистим вибором і між робою державної установи, яка має бути підзвітною, прозорою та зрозумілою громадянам.

«Факти… де ваші факти?»

У нас, громадських організацій, немає фактів. Це правда. Але в нас є інформація. Джерела походження інформації досить різні і немає нічого дивного, що ці джерела часто бажають залишатись анонімними. Все справедливо, але треба завжди розуміти, що у громадськості немає повноважень збирати чи перевіряти факти! Цим мають займатись уповноважені організації: управління освіти і науки, контрольно-ревізійне управління, управління міністерства внутрішніх справ тощо. Громадськість має право вимагати. В цій ситуації ми вимагаємо оприлюднити факти, які або підтвердять або спростують наявну в нас інформацію.

От, наприклад, кажуть працівники Центру: «ми відкриті для всіх, приходьте до нас і ми вам все розкажемо». Але розказати – це також інформація, а вона може бути правдивою, або ні. Нам не цікаво, що кажуть чи покажуть в Центрі. Нам потрібні факти і ми вимагаємо їх нам надати. Державна установа має говорити мовою документів, а не коментарями в Інтернеті та бесідами в кабінеті директора.

«Не забирайте в дітей табір!»


Таке формулювання найбільш драматичне, але так само не відповідає дійсності, як і інші закиди на кшталт «хочуть забрати», «рейдерство» тощо. Ніхто ні у кого нічого не збирається забирати. Діти та батьки навіть не всі дізнаються, що відбулися якісь зміни. Реорганізація може зачепити лише кілька ключових посад в Центрі, створення додаткового напрямку роботи, запровадження оновленої системи менеджменту, запровадженні фандрейзінгової діяльності тощо. Більше того, навіть не всі працівники відчують на собі «гнів» революційних реформ. Не треба апелювати до танків. Їх не буде, як немає бандерівців.

По-перше, «забрати» щось у когось можна тільки в тому випадку, якщо зміниться власник (хоча б тимчасово). У випадку тих пропозицій, які озвучили громадські організації, немає навіть натяку на зміну власника: власником була і залишається держава (а точніше – громада області).

По-друге, табір «Сонячний», про який ідеться у зверненні, працює приблизно 3 місяці на рік (в кращому випадку), а саме в літній період. Якщо навіть припустити, що влітку табір заповнений на 100%, то у масштабі року – це всього лише 25% від реального потенціалу закладу. Спроба реформувати табір, додати до нього напрям «військова підготовка МАЙБУТНІХ військовослужбовців» – це всього лише бажання максимально ефективно використати інші 75% часу, в який заклад повноцінно не працює. Військово-патріотична підготовка – це вимога часу, а не примха. Хто ще цим має займатись, як не заклад, в статуті якого прописаний такий напрям?

По-третє, Центр туризму, спорту та екскурсій працює в системі позашкільної освіти області, в своїй діяльності керується чіткими інструкціями і Статутом, де зазначено, що цільовими групами роботи Центру є діти та молодь до 21-го року. Це означає, що центр як займався дітьми, так і займатиметься, все інше – порушення.

І останнє щодо «забирання»: формулювання «забрати Центр» звучить не коректно, бо майно установи ніколи ні директору, ні колективу не належало і належати не буде. Все, що там зроблено – зроблено за державні гроші, або за гроші батьків. А те, що хтось (наприклад, директор) вклав туди душу і серце, то це правильно… він же це робив не безкоштовно.

Про мотивацію

Багато є версій щодо того навіщо активістам братись за ЦТСЕ. Особисто я вважаю, що одним зі здобутків нашого суспільства є те, що ми вчимося ставити запитання державі… було би добре на ці запитання навчитись отримувати і відповіді.

Так, ми хочемо змін. Подобається це комусь чи ні. Ми хочемо радикальних змін у всіх державних установах і у всіх сферах нашого життя. Чому острівок Радянського Союзу, безсмертний і незмінний ЦТСЕ, має бути виключенням?

А стосовно відкритої публічної дискусії (зі ЗМІ та зацікавленими сторонами), яку запропонував директор Центру – тут наша згода стовідсоткова. Сподіваюсь, що відбудеться вона не пізніше, ніж у понеділок. Реальність така, що публічної дискусії з громадськістю хочуть не тільки в Центрі туризму…

Он міліціонери також просяться. Черга виходить. Публічний діалог держави з людьми стає популярним у нашому суспільстві. Що зробиш, така реальність нашої оновленої країни.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 20
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Валя угомонись!!! Дай Толстіхіну проробити ще 2 роки до закінчення контракту!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Відповісти
Хтось один не може, може тільки виконувати команду "фас" і "взять" зверху. І не один Толстіхін тут крайній, просто багато хто мовчить...
Відповісти
Нормальний начальник би відстояв своїх працівників, а не йшов на повідку в вищого керівництва, яке дало посаду. реформувати то одне тільки справжній мотив "Зміна ключових посад"!!! Толстіхін №1, а далі хто пані Загрево???
Відповісти
Пане Юрію, ми нашу начальницю і за вашим текстом впізнаємо.
Відповісти
Ну я це писала і що, скільки бабла викинула і все дарма. Сижу тепер знову у декреті, соромно людям в очі дивитися.
Відповісти
Це все пуста трєпологія..навіть не розумію, чому вам не соромно пане авторе..всі ж розуміють для чого це все робиться. Хочете виховувати щирих патріотів, що готові зі зброєю в руках захищати Батьківщину, - вперед з піснею: розробіть проект, подайте пропозицію про створення такої організації до облради чи ще кудись :), відвоюйте собі якусь закинуту територію (благо таких в нас в області просто купа) доведіть там все до ладу і вишколюйте цих патріотів. Та не проблема. А туризм залиште центру туризму, нехай займаються спортом (я своїй дитині сама розповім про видатних історичних діячів України, а от на гуртку нехай займається спортивним орієнтуванням, бо хто хоче може віддати дитину в ПЛАСТ, там тобі і патріотизм, і ідеологія, і фіз. підготовка; чи ви хочете продублювати ПЛАСТ, тоді питання: а навіщо?????????????), а ще краще потурбуйтесь, щоб держава нормально фінансувала спортивний розвиток дітей, як ви так переживаєте за майбутнє України, а дирекція нехай тоді відзвітує перед управлінням освіти куди подінуться ті розподілені кошти, от і казочці кінець.
Відповісти
Хтось допрацюється скоро. Її мало що майже все управління ненавидить, так ще до обласних установ діло має. Цікаво? Скільки коштує посада начальника? Вона може і нарвана зате одна, а нас багато. Народ не має мовчати.
Відповісти
Чому у травні, коли на колегії управління освіти розглядали питання роботи Центру туризму, не запросили пресу? Це вже стало традицією пресу не допускати, рулити тихо і шито-крито. Що сказали, тому вірте. А то ще напишуть щось не те. Отож і немає правдивих фактів - одні чутки. Де обіцяні гласність? Де відкритість і прозорість?
Відповісти
На сайті управління і адміністрації є план роботи і план засідання колегій з питаннями, які на ній розглядатимуться. зацікавлена преса не потребує запрошень, а приходить сама. Питання діяльності ЦТСЕ розглядалось згідно плану засідання колегії, затвердженого ще в грудні минулого року тодішнім начальником. ЦТСЕ не один заклад, який заслуховується на колегії і не один заклад, який перевіряють революційні організації.
Відповісти
Брєд сивої кобили...
Відповісти
Ну що Чередніченко домайданилася зі своїм другом стельмащуком (свідомо з малої букви). А була ж нормальна та поважна людина. Що з людиною роблять гроші. Брудні Загревині гроші.
Відповісти
Хтось вже напрацювався а шлейф оставив. Ось і вся суть питання.
Відповісти
Вона зараз всі установи зачистить, а тим більше управління, бо їй так скажуть зверху ті люди, які взяли її начальником, вона знає, якщо не послухає то полетить з посади тому що з благих для народу намірів на ключові посади не ставлять - це все робиться з вигоди. Вже позбулась крісла секретар декількох колишніх начальників, бо "революціонери-прохфесіонали" нав'язали їй малолітку, а вона звичайно не відмовить, бо як відмовить-звільнять (ще й люстрація не за горами). І це не останній випадок - №2 буде Толстіхін, чи ще хтось. Місця в освіти для родичів революційних владців чистяться, а ми будем і далі мовчати, щоб не бути №ікс.
Відповісти
їй абсолютно всеодно чи ти Толстіхін, чи ти ще якийсь там заслужений вчитель, бо мова йде за посаду про яку так мріяла. Хоча.. Можливо і з іншими було б так само...
Відповісти
"Теперь почти все дети ужасны. И хуже всего, что при помощи таких организаций, как разведчики, их методически превращают в необузданных маленьких дикарей, причем у них вовсе не возникает желания бунтовать против партийной дисциплины. Наоборот, они обожают партию и все, что с ней связано... Правоверный не мыслит – не нуждается в мышлении. Правоверность – состояние бессознательное." Дж.Оруэлл. 1984.

" Наш Правый сектор все еще не обрел левизны. На самом деле он не вооружен, не агрессивен и у него нет фобий. Пока еще это молодые ребята, которые осмелились (замахнулись) поменять систему. Не власть (одних политиков на других), не цвет или ориентацию, - систему. Предложить обществу другие ценности... Они изо всех сил держат на вооружении правило справедливости. Если мы вытесним общими усилиями (в страхе перед восточными или западными соседями) Правый сектор из политики – упустим самый реальный шанс, данный нам историей. Шанс стать самими собой." М. Моклиця, "люстратор" Волыни, 25.03.2014.

А Путин = Гитлер, это да....
Відповісти
Мені шкода, що наші люстратори робляться схожими на ЛЮСТРАТІВ. Діалог треба шукати а не вимахуватись. Люстратори, цікаво де ви були вчора і де ви будете завтра.
Відповісти
Ліквідувати треба ЦТСЕ від нього все рівно ніякої користі нема. За що Толстіхін отримує гроші?
Відповісти
А за що Стельмащук щомісяця виписував собі премії??? Прокуратура де Ви, агов... перевірити цих хабарників із Центру технічної творчості...
Відповісти
Розформувати те управління освіти - розсадник хабарництва, марнотрацтва та нічогонеробства на чолі із Загревою. Геть руки від Толстіхіна Л.М.
Відповісти
Залиште в спокої центр туризму, і Толстого теж. Він нормальна, а головне чесна людина,він ні разу не пошкодував навіть копійки для дітей. Скільки вихованців він зробив майстрами і кандидатами у майстри спорту України, скільки порядних людей він виховав. Тому давайте починайте реформи з себе, а туризм не чіпайте, і так на Волині порівняно з іншими регіонами мало приділяють уваги цьому виду спорту, причому велика кількість дітей хоче професійно займатись туризмл, але в них просто напросто не має можливості.
НЕ ЗАБИРАЙТЕ СОНЯЧНИЙ В ТУРИСТІВ! Це їхнє єдине сонечко, яке освітлює шлях до майбутньої мрії.
Відповісти