Додати запис

Президент і Закон: треба вдосконалювати

В порядку денному політичного життя України гостро стоїть питання децентралізації влади, тобто передачі на місця повноважень влади з Києва і залишку в місцевих бюджетах коштів, які б дали територіальним громадам самостійно і динамічно розвиватися.

На мою думку, щоб це зреалізувати, потрібно, перш за все, розробити і прийняти Закон України "Про Президента України". Зверніть увагу, що всі розділи Конституції України розкриті Законами, які діють у всіх галузях, а розділ 5 "Президент України" - ні. Виходить, що сьогодні всі органи влади керуються в своїй діяльності Конституцією і Законами України, доповнюють і розкривають їхній зміст своїми підзаконними актами, а Президент свій розділ 5 Конституції України відразу без Закону "Про Президента України" розкриває і доповнює своїми Указами.

От і виходить, що тільки до влади приходить новий Президент, то відразу під себе ламає Конституцію, Закони і кадри.

Наведу приклад. Обласна чи районна рада висловила недовіру двома третинами голосів голові ОДА чи РДА. Президент має прийняти рішення про відставку голови місцевої державної адміністрації. А він таке рішення не приймає місяць, півроку, рік і пояснює це тим, що шукає якісну заміну голові і не заперечує про його відставку.

А як би діяв Закон "Про Президента України" і процедура була розписана в часі і діяв механізм реалізації по відставці голови, то в Президента не було б виходу, як в місячний термін звільнити такого чиновника.

Як бачимо, навіть при парламенсько-президенській формі державного правління Президент є ключовою фігурою у всіх питаннях, в тому числі кадрових.

По-друге, голів районних і обласних рад потрібно вибирати, як сільських і міських голів. Зараз голови рад змушені проходити сито подвійних виборів: перший раз, балатуватися в депутати, другий раз, на посаду голови вибирають депутати.

В той час голови адміністрацій на посади призначаються і служать Президенту, а потім громаді.

Потрібно щоб голів виконавчої влади вибирали депутати місцевих рад за поданням голови ради, якого вибирають люди на загальних виборах території.

Вибори повині бути і в судовій гілці влади. Нам потрібно відмінити правило, що суддя на посаді може перебувати одвічно. Якщо ми говоримо про баланси виконавчої, представницької, судової влади,про механізми стримувань і противаг, то потрібно і всім головам проходити сито вибирів. Народ наш мудрий, у виборі не помилиться.

Ці перші кроки, на мою думку, зможуть розпочати рух з децентралізації в Україні, хоча ми всі розуміємо, який довгий шлях нам потрібно пройти разом, щоб розпочався РОЗВИТОК держави.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 17
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
не шанований запроданець.Може б іхав за своім батьком-януковичем.
Відповісти
Дибіл знову зробив вилазку. Противно!
Відповісти
Якщо у вас є якісь конкретні претензії, чи зауваження до статті, то виловіть їх, а не переходьте на особисті образи.
Це так модератори вслідкують за виконаннями правил сайту?
Крім того, особисто мені імпонує ідея децентралізації влади, адже це дасть змогу людям на місцях самостійно вирішувати свої проблеми і відповідати за наступні рішення.
Відповісти
Толя! Ну ти такий невнімательний, або скажі свому консультанту, що він неправ, тобто що йому свою свідомість треба постірати. Суть децентралізації полягає: по-перше, передача базовим радам (село, місто)значних прав разом із значною відповідальністю. Це коли гроші вони залишатимуть собі, але відповідатимуть на своїй території за школи, лікарні, дороги і ... По-друге, губернаторів не буде, будуть голови виконкомів, яких обиратимуть ради. А президент, можливо, в кожній області матиме префекта. Ну останнє дуже складна вєщ і тобі я цього обяснити не можу.
Відповісти
Це Вам наснилось чи десь прочитали???? Шляхів децентралізації є багато питання громади та свідомості... ви готові платити податки чесно????
Відповісти
123-твій коментар писався після закладання 200грм. хреновухи, бо губернаторів в нас ніколи не було і про вибори голів написано правильно.Всіх голів потрібно вибирати,тоді вони будуть служити громаді.А Президент завжди є ініціатором всіх процесів в державі і нажаль його діяльність не регламентується Законом"Про Президента України" на що звертає увагу вся Європа.Так що краще помовч,не роби з себе клоуна і дурня.
Відповісти
Анатолій,ти молодець.Дурнів,твоїх опонентів я знаю особисто,дехто з них не вартий рваних галош, вони виють від безсилля і своєї бездіяльності.
Відповісти
Цього "молодця" треба випхати на війну. Нехай окопи копає і кровю скупить свою вину за злочинну партію, "членом" якої він був. Пригадайте, як у ВР бив морди демократам? Сила є - розуму не треба. Це принцип життя цього дебіла. Риги вже на смітнику, а він ще пручається. Посоромився би людей хоч би з-за того, що тут лазить, серед волинян. Смердота ригівська! Хробак гнилий!
Відповісти
Пані Лесю, звідки така агресія? Бажати людині кров'ю щось з себе змити - ось верхня межа дибілізму)
Горбатюк з 2012 року не депутат ВР. Що такого він міг натворити в провінції без реальної влади?
Ви б краще подивилися що роблять нинішні представники Майдану при владі. Посилають молодих пацанів на смерть за власні амбіції. І з цих же хворобливих амбіцій хочуть провести вибори до ВР, потратити гроші, які зараз дуже треба країні.
Відповісти
123-й має рацію. А ти Толік не нервуй. Губернатор - це правитель, або точніше - намісник. Намісника колись встановлював імператор, а в Україні президент. Просто в нас намісників скромно назвали головамии ОДА, РДА. По-друге, намісників не обирають, вони не можуть бути народними чи місцевими. Теорія децентралізації від Гройсмана полягає у скасування інституту намісників. Толя! Ніколи не пізно вчитись. Навчитись можуть навіть спортсмени.
Відповісти
Ти яника в Ростові не хочеш провідати ?
Відповісти
Заберіть з сторінки шановного нашого
" Бальцеровича". Коли був у Верховній Раді тоді працював тільки кулаками, а зараз прозрів до одкровення.п.Горбатюка реабілітувати можуть тільки ті, які дозволяють собі вішати локшину на вуха.
Відповісти
ПЕря ти певно великий демократ :)))
Відповісти
Так Горбатюк в житті чогось досяг,багато що зробив,шкода що гавкуни цього незнають, бо писаки проплачені і зашкалені.Хто сам нічого не робив може про других казати погане і брудом обливати і ховатись в інтернеті.Сказати прямо в очі слабо і лячно а жовччю бризгати поза очі це геройство.Щщщиииирі українці біда для держави.
Відповісти
Толя! Ти наш! Ти русский.....
Відповісти
толя ця партія джерело грошей .ну ще час можна вбити ........аперемоги на виборах не буде .бо на лобі в тебе РЕГІОНАЛ НАПИСАНО .як ти його не фарбуй .
Відповісти
На кожного Горбатюка завжди знайдеться Башкаленко
Відповісти