Додати запис

«Нафтовик-Укрнафта» - «Волинь»: перемагає сильніший

По-справжньому безкомпромісна боротьба на футбольному полі буває лише тоді, коли команда усвідомлює важливість результату та не має права на помилку. Саме такими завжди є і завжди будуть поєдинки в рамках розіграшу Кубка України. Адже тут ніколи не перемагає дружба, а здобуває перемогу лише та команда, яка виявилась сильнішою. Або ж та, якій пощастило. А, як відомо, щастить у футболі теж сильнішому.

Якщо пригадати виступи в Кубку України команди Віталія Кварцяного за останні шість років, то варто наголосити, що «Волинь» 9 разів виявлялася сильнішою і, перемагаючи один за одним своїх суперників, переходила до наступного раунду. Найбільше досягнення червоно-білих – два півфінали з 2009 року, до одного з яких «Волинь» потрапила в статусі першолігової команди. Найбільший результат – 7:1 – розгромна домашня перемога над маріупольським «Іллічівцем» у сезоні 2011-2012 років якраз на стадії 1/16 Кубка.

Уже як учаснику прем’єр-ліги «Волині» чотири рази жеребом випало зіграти з командами із нижчого дивізіону. У 2010 році футболісти Кварцяного двічі святкували перемогу: над «Карпатами» з м. Яремче – 4:5 та черкаським «Славутичем» - 1:3. Через два роки була одна перемога над «Шахтарем» зі Свердловська – 0:2 та одна поразка у матчі проти алчевської «Сталі» з мінімальним рахунком 1:0. Минуло ще два роки і «Волинь» знову отримує нового суперника – першолігову команду, яка, хоч і молодша на двадцять років за луцький клуб, та все ж з багатим історичним минулим.

Отож, знайомимося із суперником «Волині» - команда із містечка Охтирка Сумської області «Нафтовик-Укрнафта». Саме проти цього клубу волиняни розпочинають боротьбу за престижний трофей та місце у Лізі Європи. До кубкового поєдинку команди підійшли, зігравши по чотири матчі в рамках Чемпіонату Україні і здобувши по три очки. З єдиною різницею, що «Волинь» посідає дванадцяту сходинку серед команд Прем’єр-ліги, а охтирський «Нафтовик» займає одинадцяте місце в Першій лізі, вирізняючись з-поміж інших команд досить нестабільною грою. Свідченням цього є результати жовто-чорних на кінець Чемпіонатів: у сезоні 2008-2009 років – 12 місце, 2009-2010 – 7 місце, 2010-2011 – 14 місце, 2011-2012 – 10 місце, 2012-2013 – 5 місце, 2013-2014 – 7 місце, у цьому чемпіонаті – наразі 11 місце.

В розіграшах Кубка України «Нафтовик-Укрнафта» далі 1/8 за останні роки не просувався. До 1/16 команда потрапляла лише двічі. Це ставалося у сезонах 2009-2010 та 2010-2011 років. В першому випадку охтирчани не змогли пройти донецький «Металург», програвши по пенальті 2:4. У другому випадку, здобувши мінімальну перемогу над командою «Єдність» - 0:1 в 1/16, з таким же рахунком поступилися луганській «Зорі» на стадії 1/8 фіналу Кубка України. В інших сезонах взагалі не змогли потрапити до 1/16. Поєдинок із «Волинню» лише додав сумних ноток до і без того невтішної статистики.

На гру проти відвертого аутсайдера луцька команда вийшла у досить бойовому складі. Ворота захищати у кубковому протистоянні Віталій Кварцяний делегував волинського довгожителя Віталія Неділька. У лінії захисту зіграли капітан команди Сергій Сімінін, Сергій Воронін, Івіца Жуніч та Артем Шабанов. Одна зміна відбулась у центральній лінії. Замість Федорчука на поле вийшов Гал Шіш. Під нападниками зіграли незмінні у цьому сезоні Руслан Бабенко, Ерік Бікфалві, Олександр Кобахідзе та Флорентін Матей. У ролі нападника вийшов Дмитро Козьбан.

Ворота жовто-чорних захищав Анатолій Тимофєєв. Головний тренер «Нафтовика-Укрнафти» здивував волинян, виставивши у стартовому складі лише двох фактичних захисників – Леоніда Бояринцева та Владислава Зайчука. На превеликий жаль для суперників волинян у команді нестача кадрів у лінії захисту. Натомість, «Нафтовик» багатий на півзахисників, тож їх у старті вийшло одразу семеро – Сергій Кисіль, Олег Білий, Олександр Боровик, Олексій Павелько, Роман Світличний, Сергій Шестаков та Геннадій Пасіч. Руслан Левіга виступив у ролі єдиного нападника.

Арбітром на цей поєдинок було призначено Андрія Кузьміна. Матчі Прем’єр-ліги миколаївський суддя обслуговує з сезону 2011-2012 років, у якому відсудив один поєдинок за участю волинської команди. Це був матч Чемпіонату України між «Волинню» та «Чорноморцем», у якому червоно-білі поступились з рахунком 0:2 та одержали п’ять жовтих карток. У поєдинку між «Нафтовиком» і «Волинню» Андрій Кузьмін навіть перевершив себе, чотири рази показавши волинським футболістам жовте світло та призначивши пенальті у їх ворота.

Якщо ближче до самої гри, то вона була із серії тих поєдинків, коли одна команда фактично повні два тайми грає із перевагою над суперником в одне очко. Інша, у свою чергу, розпочинає з того, що з самого початку зустрічі уже намагається зрівняти рахунок. Тільки-но розпочалося протистояння між охтирським «Нафтовиком-Укрнафтою» та луцькою «Волинню», як уже воротар жовто-чорних Анатолій Тимофєєв виймає м’яч із власних воріт. Сталося це на третій хвилині матчу, коли після подачі Руслана Бабенка із кутового прапорця влучним ударом головою буквально з метрів шести Ерік Бікфалві розстріляв ворота суперника – 0:1 на користь «Волині».

Подальша гра запам’яталась хіба тим, що навіть гострі моменти біля воріт обох команд завершувались нічим. Фактично на тій же третій хвилині матчу гру можна було уже й закінчувати. Якби не дуже цікавий епізод на сімдесят восьмій хвилині матчу. Віталій Неділько у боротьбі за м’яч збиває гравця команди-суперника. Арбітр розцінює це як фол і призначає пенальті у ворота «Волині». Виконувати взявся нападник «Нафтовика» Руслан Левіга, проте схибив. Неділько сам виправляє свою прикру помилку, перевівши м’яч після удару на кутовий. Приємно волинським уболівальникам спостерігати, що не лише гравці луцької команди можуть хибити із одинадцяти метрів, як це було недавно у матчі проти «Чорноморця».

Отож, як команда із Сумщини не старалась, проте зрівняти рахунок і перевести гру в овертайм охтирчанам не вдалось. «Волинь» здобуває заслужену перемогу і рухається далі до 1/8 фіналу Кубка України, де, судячи по результатам усіх команд, буде дуже невелика можливість повторного виходу на команду із нижчого дивізіону. Проте, потрібно пам’ятати одне просте правило: хочеш виграти кубок – перемагай будь-яку команду.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.