Додати запис

Місто як бренд: для чого Вільнюсу пам’ятник Френку Заппі?

У Вільнюсі у 1995 р. був встановлений пам’ятник Френку Заппі, який вважається одним із найбільш плідних і талановитих музикантів двадцятого століття. За свої 52 роки він встиг записати близько 60-ти альбомів. Його афоризми бродять Інтернетом: «Люди погодяться з Вами, тільки якщо вони вже з Вами згодні», «Якщо твоє життя нудне й сумне, через те, що ти чув, як треба жити — так тобі й треба!», «Два елементи, які найчастіше зустрічаються у всесвіті — це водень і дурість». А ще він виховав чотирьох дітей, збирався балотуватися в президенти США та багато іншого.

Дійсно, людина заслуговує на пошану. Лише один нюанс. Френк Заппа нічого спільного з Вільнюсом і Литвою не мав зовсім. Що не стало на заваді ініціаторам встановлення постаменту: Константінасу Богаданасу та Саулюсу Паукштісу. Свою діяльність вони розпочали із публікації листа від Френка Заппи, який він (нібито) написав литовцям із нагоди проголошення їх Дня незалежності. Далі були акції, виставки, медіа-кампанії…

Проект пам’ятника та його встановлення схвалили на сесії депутати, бо постать американського музиканта була нейтральною і політичні дебати з цього приводу так і не розгорнулись…
Пам’ятник урочисто відкрили. Кошти назбирали пожертвами. На відкриття приїхала сім’я Френка Заппи, яка розчулились такою увагою громадян далекої країни. Це ж єдиний постамент американському музиканту у світі. Тепер американські туристи в Європі вважають за майже обов’язок приїздити до Вільнюса. Пошукова система дає з десяток адрес готелів поруч із пам’ятником. Розгорнулась ціла інфраструктура.

Засновник пам’ятника, фотограф Саулюс Паукштіс зазначив: «Можу сказати іншим, що якщо їх ідея має основу, все вийде. Просто треба не зупинятися на розмовах і переконати у своїй ідеї інших людей». У нього зараз потроху реалізується нова ідея-проект – пам’ятник Джону Леннону. Дійсно, британські туристи для міста і країни будуть не зайві).

Бренд міста – це не лише логотип чи магнітик. Це його унікальна архітектура, пам’ятники, заклади харчування, наука, атмосфера, мешканці та міське життя! Це сукупність усіх факторів, які притягують туристів, бізнесменів, культурних діячів і звісно ж інвесторів.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дуже цікаво! Варто було б перейняти досвід і створити щось подібне!
Відповісти
Для Луцька було б чудово: Дон Кiхоту та Джавахарлалу Неру
Відповісти
Актору Волинського облмуздрамтеатру Петру Весклярову пам'ятника треба ставити у Луцьку. Саме так,- Дідові Панасу з "Вечірньої казки для малят".
Відповісти
вперед із співанням Гімну...
Відповісти
актуано
Відповісти
А якi чудовi "вулицi червоних лiхтарiв" в Амстердамi або Гамбурзi)) для Луцька який приклад! А "туристiв" скiльки б було)))
Відповісти
Можна тупо мавпувати, а можна придумати щось цікаве і корисне)
Відповісти
Можна. Але не за рахунок бюджету мiста. А, наприклад, за рахунок грантiв для безлiчi ВОГО, якi також спочатку здавалися цiкавими та корисними.
Відповісти