Додати запис

Люстрація – шанс, який ми зобов’язані використати

16 вересня 2014 року український парламент після тривалої боротьби та запеклого спротиву компартійно-«регіональної» колони проголосував за надважливий Закон «Про очищення влади». До цього ми йшли довгих 23 роки, хоча мали б прийняти такий документ ще у перші роки незалежності
Всеукраїнське об’єднання «Свобода» із часу свого заснування послідовно виступало за тотальне очищення влади в країні – люстрацію. Без цього процесу неможливо забезпечити динамічний розвиток держави, ліквідувати наслідки колоніального минулого, усунути з влади представників злочинного режиму Януковича та корумпованих посадовців. Без повноцінної люстрації ми приречені топтатися на місці і повторити головну помилку «помаранчевих». Тоді бандити так і не сіли у тюрми. А згодом вони прийшли до влади в Україні.
Ще у квітні 2005 року Олег Тягнибок уперше зареєстрував законопроект про здійснення люстрації. Це була перша вимога ВО «Свобода» до Віктора Ющенка – новообраного Президента: усунути від влади кучмістів, кадебістів і комуністів. Тоді ця вимога була проігнорована. Нам розказували байки, що вона не на часі. Українофоби так міцно тримались за свої високі крісла, що зусиль лише одного націоналіста у парламенті було замало, аби запустити механізм люстрації.
В «Програмі захисту українців», з якою «Свобода» йшла на парламентські вибори у 2012 році, люстрації приділена велика увага. Цей пункт займає перше чільне місце у програмі партії. Тож не дивно, що після перемоги Революції гідності, парламентська фракція ВО «Свобода» доклала максимум зусиль, щоб друга вимога Майдану була виконана. Уже 26 березня 2014 року свободівці були першими, хто зареєстрував законопроект «Про проведення люстрації в Україні».
Після запеклих обговорень і дискусій, виходячи із державницьких інтересів та пошуку компромісу, ми погодилися стати співавторами ініціативи про очищення влади, за яку і проголосувала Верховна Рада України. Варто зазначити, що сталось це завдяки постійному тиску з боку громадянського суспільства. Саме активна і рішуча позиція народу зіграла у цьому вирішальну роль. З усіх фракцій і груп Верховної Ради лише депутати від ВО «Свобода» підтримали законопроект про люстрацію одноголосно.
Усі свободівці усвідомлюють, що прийняття закону не може стати крапкою. З відчуттям глибокої відповідальності перед українським народом ми будемо докладати усіх зусиль, аби в державі відбулася справжня, а не декларативна люстрація, як цього вимагає усе суспільство, як цього вимагає Майдан.
Звісно, закон про очищення влади не є ідеальним. «Свобода» наполягала, щоб під люстрацію потрапили також і виборні посади, зокрема народні депутати, президент. На жаль, до нас не дослухалися. Саме тому зараз чимало колишніх регіоналів та тих, хто голосував за диктаторські закони 16 січня, знову, неначе колорадські жуки, лізуть у парламент. А мали б бути відсторонені від влади і позбавлені права обиратися.
Утім ми зробимо все від нас залежне, щоб усі поплічники режиму Януковича, продажні судді та прокурори, злочинці в міліцейській формі, агентура Кремля і корупціонери усіх рівнів та посад більше ніколи не змогли наживатись і знущатись з українців, а прийнятий закон був виконаний.
Врешті, якби тоді, у далекому 2005 році, дослухалися б до «Свободи», то не був би Янукович президентом, не було б зрощення органів державної влади, у тому числі правоохоронних, із організованими злочинними групами, не було би жертв і сьогоднішньої війни: Україна була б іншою. Європейською.
Цей шлях очищення влади вже пройшли наші західні сусіди – країни колишнього соціалістичного табору: Чехія, Польща, Латвія, Литва, Естонія, а нещодавно також і Грузія. Це забезпечило їм сталий розвиток та поступ: високий рівень ВВП і соціальних стандартів, розвинуті інститути демократії, членство у ЄС і НАТО.
Сьогодні ми маємо унікальний шанс, яким не можемо знехтувати, а зобов’язані використати. Кожен чиновник, суддя, посадовець, прокурор і міліціонер має пройти через горнило люстрації. Ті, хто замішаний в корупції, розкраданні бюджету, незаконному збагаченні, утвердженні злочинного бандитського режиму Януковича, мають понести покарання. Прогнилих старорежимних посадовців, які довели країну до злиднів та розрухи, мають замінити молоді освічені патріоти. Це стане запорукою і фундаментом для розбудови заможної, нової Української держави.

Євген МЕЛЬНИК, народний депутат України від ВО «Свобода»
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 18
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Але якщо їхніх поміняти на свободівців чи батьківців, то краще не буде, бо цмх буде важче викорінювати.
Відповісти
А якщо поміняти на "вільних місцевих політиків"- зразу ж настане БЛАГОДЄНСТВІЄ?
Відповісти
Шановний Мельник та якщо не пройдеш депутатом то ти точно люстрації не пройдеш. Що ти доброго зробив для держави чи регіону як депутат чи громащянин?
Відповісти
шановний вася з маленької букви. Мельник і люстрацію пройде, бо за цей закон він голосував і у парламент пройде, бо він зрадив ні ідеям Майдану і простих людей не підвів. Так що ми тут на 19-му окрузі усіх зальотних назад відправим, добре всипавши їм перцю під хвіст.
Відповісти
під свій хвіст гляньте, хто його вже підмазав
Відповісти
Василю, давно лікуєтесь? Почитайте що до обовязків нардепа входить. А потім поцікавтесь як по всіх питаннях голосував Мельник!!!
Відповісти
А чого мали б бути позбавлені свободівці за те, що поспіхом напихали власні кишені за посади? Не хоче пан Мельник розповісти про свободівський дерибан?
Відповісти
29 партій бере участь у виборах.Вибирати є з кого.На мій погляд,краще було б,якби пройшли кандидати від менш популярних партій,ніж бариги і нувориші від уже ".хвалених".Всім "хваленим" пора на свалку Історії і навіть не споминати,що такі були.
Відповісти
Я проголосую за Свободу, бо ця партія ще ніколи не була при владі. Два міністра на задрипиних посадах не рахуються. БЮТ, Сєня, Юрій Луцик - відпрацьований матеріал, який продав провідні підприємства Ахметову та Бєні Коломойському і тепер я маю без світла сидіти? Де реформи? Моя зарплата то вже курям насміх. я на армію і так здаю, навіщо ж ще забирати той мізер?
Відповісти
У ВОЛОДИМИРІ ЖОДНА ЛЮСТРАЦІЯ ПО-ЛЮДСЬКИ НЕ ПРОЙДЕ!!! Тільки через смітник перед міською радою, і по черзі....Мороз,папина наволоч, він сам і далі по списку!
Відповісти
Мельник! Почни люстрацію з себе і своєї родини, бо інакше ми допоможемо! Розкажи як на своїх фірмах не платиш зарплати, як обходишся з людьми, сраний демократ!!!
Відповісти
Проголосую за Вас пане Євгене тільки тоді, якщо за два дні до виборів на садюгу м о ро за кайданки одягнуть. Ви в тому маєте громаді допомогти!!!
Відповісти
Мельник був буде і є патріотом. Одну має ваду.Занадто інтелігентний.
Відповісти
О, це ви підмітили вірно занадто інтелегентний. Але все одно голосуватиму за нього, бо порядний чоловік, до нього в приймальню можна звернутись коли хочеш, завжди вислухають і підтримають
Відповісти
Мороза можна тільки фізично ліквідувати і не Мельник його до влади привів, а всі, хто за папу голосував. Люди тепер пожинають плоди власного голосування за сильну команду Петра.
Відповісти
люстрація, з вельмож міста, а бюджетників (вчителів)планують залишити без зарплати....КЛАСНО, ВСІ БЮДЖЕТНИКИ ПІДУТЬ У ВІДПУСТКУ ЗА ВЛАСНИЙ РАХУНОК...ЧИ НЕ ТАК?*??
Відповісти
Євген Мельник- зразок патріотизму і толерантності, на жаль, дійсно, " закультурний".Правда, по мордяці зїздити може.Завжди таким симпатизувала.Не все у всіх ідеально!!!
Відповісти
Мельник середньостатистичний політик, час яких минув.
А люстрація - лише популізм, який нічого не змінить так само, як з революції зробили переворот, прикриваючись люстрацією в декілька разів швидше забирають посади.
Відповісти