Додати запис

«Шахтар» - «Волинь»: щоб не плакать, я сміялась…

Вовків боятись – у ліс не ходити! З таким настроєм завжди виходить на футбольне поле луцька «Волинь» проти «топ четвірки» українського Чемпіонату. Не став винятком і поєдинок 9-го туру української прімери сезону 2014-2015 років. У п’ятницю, 17 жовтня, «хрестоносці» завітали у гості до донецького «Шахтаря» на «Арену Львів», де «гірники» проводять у нинішньому сезоні фактично усі поєдинки.

Невеличку паузу в Чемпіонаті, яка утворилась напередодні поєдинку між «Волинню» та «Шахтарем» у зв’язку з офіційними матчами національної та молодіжної збірних, з користю заповнили як луцький, так і донецький клуб. У той час, як футболісти «Шахтаря», викликані до української збірної, набирали необхідних шість очок у відбірних матчах до Євро-2016, волиняни, викликані до молодіжки, провели два надважких поєдинки проти молодіжної збірної Німеччини.

Інша частина команди Віталія Кварцяного успішно провела два товариські матчі: у Польщі проти краківської «Вісли» та у волинському містечку Володимир-Волинський проти місцевої команди. Контрольний поєдинок із польською командою завершився перемогою лучан з рахунком 2:0. Голи забивали Ерік Бікфалві та Дмитро Козьбан. Обіграла «Волинь» і ФК «Володимир» - 4:1. Відзначились Ерік Бікфалві, Валерій Федорчук, Олексій Зінкевич та Сергій Петров. «Шахтар», у свою чергу відбув на короткий навчально-тренувальний збір до Італії, де зіграв товариський матч проти «Парми». Поєдинок завершився мінімальною поразкою команди Луческу – 1:0.

До матчу проти «Волині» «гірники» підійшли із вісімнадцятьма набраними очками, поступаючись лідерством одразу двом командам – дніпропетровському «Дніпру» та київському «Динамо». Нагадаємо, що донеччани програли у двох останніх поєдинках у Чемпіонаті – луганській «Зорі» та принциповому супернику «Динамо», втративши шість залікових пунктів. «Волинь», у свою чергу, до матчу проти третьої команди Прем’єр-ліги зуміла набрати десять очок. У минулому турі, нагадаємо, червоно-білі у безкомпромісній боротьбі не змогли здолати полтавську «Ворсклу», розійшовшись миром з командою Василя Сачка – 2:2.

Не пригадується жоден поєдинок в історії протистоянь між «Волинню» та «Шахтарем», де б команда Віталія Кварцяного поступилася іменитому супернику по грі чи здалася без бою. У досить бойовому складі на гру гроти «гірників» вийшла волинська команда і цього разу. На захист воріт «хрестоносців» був відряджений досвідчений «волинянин» Віталій Неділько. Лінія оборони у «Волині» не змінювалась уже протягом кількох останніх матчів. Експериментувати Кварцяний не став і цього разу. А тому на поле вийшли четверо зіграних між собою захисників: Сергій Сімінін – із капітанською пов’язкою, Артем Шабанов – на протилежному фланзі, Віталій Приндета та Івіца Жуніч – у центрі захисту. У ролі опорних хавів зіграли цього разу Ерік Бікфалві та Валерій Федорчук. Центральну лінію тримали атакуючі півзахисники Флорентін Матей, Сандро Кобахідзе та Редван Мемешев. На вістрі атаки вдруге у цьому сезоні опинився Алессандро Селін.

За схемою 4:2:3:1 грав у цьому матчі і донецький «Шахтар». Ворота захищав голкіпер національної збірної Андрій П’ятов. Оборону тримали четверо захисників: Ярослав Ракицький, Дмитро Чигринський, Олександр Кучер та капітан команди Даріо Срна. У ролі двох опорних півзахисників зіграли Ілсіньо та Лукас Фернандо. Під нападником вийшли Дентіньо, Луіс Адріано та Марлос. У ролі єдиного нападника – Олександр Гладкий.

Проаналізувавши стартові склади команд, одразу стало зрозуміло, що гра буде безкомпромісною. Футболісти, як одної, так і іншої команди налаштувались здобути позитивний для свого клубу результат. У гравців «Шахтаря» мотивація була значно більшою, адже потрібно було реабілітовуватися перед власними уболівальниками за дві поспіль поразки, що траплялося протягом останніх років вкрай рідко. А тому, оптимізму лучанам додавав хіба що факт призначення на цей поєдинок арбітра, який судив переможний для «Волині» матч із «Шахтарем» минулого року – Сергія Даньковського. Арбітр роздав тоді п’ять жовтих карток: три для гравців «Волині» – Сергія Сімініна, Віталія Неділька та Еріка Бікфалві, дві для футболістів «Шахтаря» – Томаша Хюбшмана та бразильця Фреда. Не обійшлося без попереджень і у нинішньому матчі. На щастя, суддя Даньковський був послідовним і знову обмежився лише п’ятьма жовтими картками. Зокрема, у першому таймі попередження отримали двоє «волинян» - Сергій Сімінін та Алессандро Селін. У другому таймі жовте світло перед собою побачили ще двоє «хрестоносців» - Ерік Бікфалві та Артем Шабанов і гравець донецького клубу Олександр Кучер.

Штурмувати ворота «Волині» донеччани вирішили уже з перших секунд поєдинку. Не встигли лучани розіграти шкіряного з центру поля, як швидко втратили м’яч, не очікуючи такої настирності з боку «гірників». Розпочав комбінаційну атаку нападник «Шахтаря» Олександр Гладкий, який уже біля штрафного майданчика «Волині» віддав передачу на Ілсіньо, а той на Дентіньо. Останній з одного метра проштовхнув м’яча повз лежачого Неділька – 1:0. На третій хвилині поєдинку «Шахтар» виходить вперед.

Донеччани забули, що «Волинь» не та команда, чий футбольних дух можна надломити забитим м’ячем у старті поєдинку. Команда Кварцяного не стала табором біля власних воріт, а натомість, швидко оговтавшись від пропущеного голу, розпочала будувати свої атаки. Уже на сьомій хвилині передачу від Бікфалві міг замикати Жуніч, однак не зміг пробити П’ятова. Футболісти «Шахтаря», хоч і володіли ініціативою, однак кисень у центрі поля лучани їм перекрили. Доводилось атакувати через фланги. Втім, усі спроби навісити з флангів у штрафний майданчик нівелювали волинські центральні захисники.

Ближче до двадцятої хвилини матчу перевага «гірників» на футбольному полі уже відчувалася значно менше. Лучани раз по раз ходили в атаки. Спочатку непогану спробу завдати удару по воротам П’ятова здійснив Матей, змістившись традиційно для нього з флангу у центр, однак удар виявився невлучним. По тому провалом у захисті «Шахтаря» міг скористатись Мемешев, який уже вибігав один на один з голкіпером, однак його удару у дальній нижній кут воріт П’ятова теж забракло влучності. Третій провал в обороні уже не минув для команди Луческу безрезультатно. На двадцять першій хвилині матчу Кучер збив Селіна далеко за лінією власного карного майданчика. Арбітр призначив штрафний удар. Виконувати взявся Бікфалві. Потужним прямим ударом пробиває Ерік по центру воріт суперника – П’ятов не дістав. «Волинь» зрівнює рахунок – 1:1. Донеччанам довелось починати усе спочатку.

Сподівання команди Луческу на легку перемогу не виправдались і «гірники» змушені були докласти значних зусиль, щоб забити другий м’яч. Намагаючись атакувати ворота Неділька, донеччани змарнували чимало моментів. Спочатку Гладкий не влучив у ворота на двадцять п’ятій хвилині матчу. Тоді Срна організував флангову атаку, однак віддав передачу в нікуди. Ще була перспективна передача від Марлоса, на яку ніхто не відгукнувся. Розхитати міцну оборону «Волині» вдалось супернику лише на тридцять шостій хвилині, коли луцькі захисники не встигли накрити Адріано, який, прийнявши м’яч спиною до воріт, з розвороту прокинув його повз Неділька – 2:1.

Гольова перевага «Шахтаря» у другому таймі абсолютно не відповідала тому, що відбувалося на футбольному полі. Першим доказом того стала подвійна заміна від Луческу перед початком другої половини зустрічі, яка могла свідчити лише про невдоволення головного тренера діями своїх підопічних. По перерві гру розпочали активніше «гірники» і свою перевагу втілили знову у швидке взяття воріт. Цього разу «шедевром» відзначився капітан «Шахтаря», забивши Недільку потужним ударом з далекої відстані – 3:1. Втім, це ще не була гучна заявка на перемогу, оскільки гравці «Волині» не втратили надії і продовжували активно атакувати. Десятихвилинка, яку видали червоно-білі після пропущеного третього м’яча, не могла не радувати уболівальників з Луцька. Особливо на п’ятдесят сьомій хвилині, коли Селін, отримавши прекрасний пас від Бікфалві, пробив по воротах не лише ефектно, але й ефективно – 3:2. «Волинь» скоротила відставання і продовжила тиснути на ворота суперника в надії, якщо не здобути перемогу, то хоча б нічийний результат.

Похитнулася віра волинян лише на вісімдесят п’ятій хвилині, коли Тейшейра більярдним ударом від штанги закотив четвертий м’яч у ворота Неділька – 4:2. Наздогнати «Шахтар» за п’ять хвилин, що залишились було вкрай важко. А тому, зневірені та обезсилені від шаленої гри волиняни припинили намагання атакувати ворота суперника. Як наслідок – повна сітка м’ячів від «Шахтаря» - 6:2. Наприкінці поєдинку по м’ячу забивали ще Дуглас Коста, який вийшов на заміну, та уже в доданий час Луіс Адріано.

Після такого «побоїща» залишається лише одне риторичне запитання: чи заслужила «Волинь» на такий результат…
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"...у волинському містечку Володимир-Волинський..."

Це містечко старше за Луцьк.
Відповісти
Починайте писати про футбол не з розлогих статей, в яких важко дочитати навіть речення, а з маленьких колонок-абзаців - так починали усі світочі журналістики будь-якого напряму.
Відповісти