Додати запис

«Металург» (Д) - «Волинь»: один гол до лідерства в бомбардирській гонці

У заключному турі першого кола Чемпіонату донецький «Металург» приймав «Волинь». Суперник для волинян доволі знайомий, адже команди зустрічалися на полі в рамках української прімери уже вісім разів. Однак, жодного разу лучанам і донеччанам ще не доводилось грати між собою у Києві. Тому, ні гості із Заходу, ні візитери зі Сходу не знали, до кого гостиннішою виявиться столична міні-арена.

Статистика результативності у поєдинках між «Волинню» та «Металургом» свідчить на користь команди Віталія Кварцяного. У половині поєдинків проти синьо-білих «хрестоносці» святкували перемогу. Зокрема, волиняни перемагали донеччан у сезоні 2010-2011 років з рахунком 0:2, у сезоні 2011-2012 років – 0:3, у минулому сезоні – двічі: 1:0 і 1:3. На три перемоги награли у цих матчах і «металурги». Так, з рахунками 0:2 і 2:0 обігравав волинян донецький клуб у сезонах 2011-2012 та 2012-2013 років відповідно та з рахунком 1:3 – у дебютному для «Волині» сезоні в прем’єр-лізі. Ще в одному поєдинку була зафіксована єдина нічия – 1:1.

Якщо ж пригадати історичні результати команд-суперників на київській «Оболонь-Арені», то тут фаворитів немає. Щоправда, обидві команди ще пам’ятають, як у недалекому минулому перемагали тут нині неіснуючу команду – «Оболонь». Спершу «Волинь» у 2010 році здобула мінімальну перемогу над столичними господарями. До слова, за «хрестоносців» відзначився тоді на вісімдесят третій хвилині легендарний Владислав Ващук. Рік по тому результат волинян повторив «Металург», здолавши тодішню команду Сергія Ковальця з рахунком 0:1. Гол на рахунку Геворга Казаряна.

Матчі між «Волинню» та «Металургом» завжди цікаві не лише для перегляду, але й для аналізу, оскільки забивається в них чимало голів. Коефіцієнт результативних ударів у цих поєдинках становить 2,5 голи за гру. Тому не можна не згадати тих гравців, які історично відзначалися у воротах нинішнього суперника. У команді Віталія Кварцяного бомбардирами в матчах проти донецького «Металурга» можна називати Олександра Пищура, Соріна Парасківа, Майкона Олівейру, Душана Савіча та Рамона Лопеса. А з гравців нинішнього складу – Дмитра Козьбана, Еріка Бікфалві та Алессандро Селіна. Серед донеччан, які встигли розписатись у воротах «Волині» у попередніх матчах, – Фанендо Аді, Чіпріан Танаса, В’ячеслав Чечер, Геворг Казарян, Жуніор Мораєс та Олександр Воловик. А чи вдалось бомбардирам очних протистоянь між «Волинню» та «Металургом» поповнити свій лік голів новими забитими – ближче до гри.

Отож, у червоній виїзній формі вийшли лучани на гру проти «Металурга» фактично у такому ж складі, як і в попередній переможній грі. Ворота захищав без перебільшення один з кращих гравців «Волині» Віталій Неділько. В обороні, окрім трьох незмінних захисників – капітана команди Сергія Сімініна, Артема Шабанова та Івіци Жуніча – з’явився Гал Шіш, який довгий час відновлювався після хвороби. У ролі опорних півзахисників незмінно зіграли Руслан Бабенко та Валерій Федорчук. У лінії нападу теж без сюрпризів – Редван Мемешев, Ерік Бікфалві та Флорентін Матей. У ролі номінального нападника виступив Сандро Кобахідзе.

Донецький «Металург» протистояв супернику у не менш бойовому складі. Захищав ворота синьо-білих Олександр Бандура. У лінії захисту – Микола Морозюк, В’ячеслав Чечер, Артем Путівцев та Едуард Соболь. Двоє опорних півзахисників – Константінос Макрідіс та Василь Прийма. У центральній лінії – Грегорі Нельсон, Віталій Федотов та бразилець Александре. На вістрі атаки – Джордже Лазіч.

Ще перед початком поєдинку і номінальні господарі, і гості з Луцька зрозуміли: на «Оболонь-Арені» їх чекає погодній сюрприз. Засніжене поле і -3 на термометрі уже не віщували якісної гри з боку футболістів обох команд. Грати довелось помаранчевим м’ячем на білому полі. Було помітно, що різка зміна кліматичних умови дещо вибила з колії гравців, особливо донецьких легіонерів, які ігровий ритм впіймали не одразу.

За таких умов перші моменти почали виникати у команд лише хвилині на десятій. Спершу реакцію Бандури вирішив перевірити Кобахідзе, однак, з другої спроби той зафіксував шкіряного. По тому черга пройти випробування слизьким і мокрим м’ячем перейшла до Неділька. Не без проблем, але луцький голкіпер теж із завданням впорався. В першому таймі це був один з двох моментів, коли донеччани потурбували воротаря «Волині». Інший гольовий момент виник у синьо-білих на сімнадцятій хвилині, коли нападник «Металурга» примудрився із двох метрів влучити у стійку воріт Неділька. Активніше проявили себе «хрестоносці» і у своїх стараннях не забарились з результатом.

Не лише ефектно, але й ефективно в першій половині зустрічі виглядали Кобахідзе та Бікфалві: перший готував передачі з флангу, другий у центрі штрафного майданчика намагався їх замикати. Однак, перших результатів своїй команді приніс її капітан. Після невдалої атаки з боку гравців «Металурга» на двадцять четвертій хвилині ініціативу перехопили футболісти в червоній формі. Бікфалві, отримавши від партнерів по команді м’яч на підступах до штрафного майданчика, почав повільно зміщуватись ближче до центру. Кілька захисників «Металурга» обступили кращого бомбардира «Волині» з усіх боків, заважаючи завдати дальнього удару. Ерік нічого кращого не придумав, як відкотив шкіряного на Сімініна, який вчасно підключився до атаки. Захисник, взявши на себе ініціативу, завдав дальнього прицільного удару, який виявився гольовим. 1:0 – перший гол капітана «Волині» в нинішньому Чемпіонаті.

На цьому команду Віталія Кварцяного було вже не спинити. Отримавши інструкцію атакувати і бити по воротах з дальньої відстані, червоно-білі раз по раз виконували настанови головного тренера. Спершу Кобахідзе перевірив реакцію голкіпера «Металурга». Тоді на тридцятій хвилині поєдинку завдав потужного удару Федорчук, але перекинув м’яча і через Бандуру, і через ворота. Час від часу нагадував про себе і Бікфалві, в якого теж добре поставлений дальній удар. Він же і скористався можливістю його продемонструвати на тридцять восьмій хвилині. За фол проти Матея арбітр поєдинку Євген Арановський призначив штрафний. Бікфалві хитрим ударом пробив повз стінку об газон, після чого м’яч без проблем влетів у ворота, оминувши лежачого голкіпера – 2:0.

По перерві ситуація на полі дещо змінилась. Все більше ініціативу брали на себе номінальні господарі поля. Дещо розгублені волиняни від збільшення натиску з боку гравців «Металурга» все частіше фолили на своїй половині поля, за що отримували призначені штрафні удари не на свою користь. Виконував Александре, однак без особливих вигадок та ентузіазму. Його удари приймали на себе то вибудувана потужна стінка з волинських гренадерів, то сітка воріт Неділька зі зворотнього боку.

«Волинь», у свою чергу, змінила тактику і перейшла до контраатакувальних дій. Центральними фігурами у грі залишалися ті ж Бікфалві та Кобахідзе. На допомогу їм приходив хіба що Олег Гуменюк, який вийшов на поле по перерві. Втім, як показала гра, сили лучан не безмежні і уже ближче до завершення матчу донеччани, які, навпаки, тільки-но почали входити в гру, серйозно притисли «хрестоносців» до власних воріт. Одну з таких атак пропустили захисники «Волині». Мораєс вибіг з глибини поля, лишивши Шіша та Шабанова позаду і легко прокотив м’яч повз уже лежачого Неділька – 2:1. Деморалізована команда Віталія Кварцяного могла пропускати ще, однак на своє щастя змогла уникнути тієї участі, що у матчі з іншим донецьким клубом – «Шахтарем». Тому вісім забитих у ворота трьох донецьких клубів проти семи пропущених будемо вважати хорошою статистикою.

Дванадцять турів Чемпіонату позаду і, якщо не рахувати перенесений 10-й тур, то можна уже підвести певні підсумки. По-перше, після двох перемог поспіль над донецькими клубами «Волинь» закріплюється в середині турнірної таблиці і наразі займає сьому сходинку в Турнірній таблиці. По-друге, фактично у жодній грі нинішнього Чемпіонату команда Віталія Кварцяного по грі не поступилась своєму супернику, що дає надію на можливість покращення свого турнірного становище ще до весни. По-третє, Ерік Бікфалві у грі проти «Металурга» забив свій сьомий гол і став не лише кращим бомбардиром своєї команди, але й впритул наблизився до кращого бомбардира Чемпіонату України Хав’єра, у якого наразі вісім влучних ударів. Отож, ще краплинка старань від луцької команди і на горизонті уже з’явиться доріжка, по якій «Волинь» прямуватиме до раунду плей-офф Ліги Європи.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.