Додати запис

«Дерибан» до річниці Майдану?

Частина депутатів Волинської обласної ради, схоже, починає забувати про те, за що стояв Майдан і якими є вимоги Революції гідності. Остання сесія обласної ради засвідчила, що в декого з них руки чешуться повернутися до схем і методів розбазарювання майна громади, що процвітали при режимі Януковича.

Відразу після свого приходу в обласну раду депутати з фракції ВО «Свобода» чітко й однозначно заявили про свої принципові позиції, серед яких – дотримання відкритості та прозорості в діяльності ради й роботі депутатського корпусу. Це зокрема: недопущення дерибану або ж бездумного розпродажу майна Волинської громади; «кнопкодавство», коли один депутат, аби «проштовхнути» потрібне рішення, голосує за себе і за іншого депутата; недопущення так званих «пакетних голосувань», коли одна група депутатів домовляється з іншою в лобіюванні якихось своїх вузькогрупових інтересів.

Але на останній сесії обласної ради, що відбулася 21 листопада 2014 року, було грубо порушено базові принципи роботи обласної ради. Відбулася неприхована ревізія завоювань, з якими обранці волинської громади йшли на Майдан і дотримання яких були серед ключових вимог Революції гідності. У Волинській облраді з’явилися ознаки формування меркантильно-ситуативного союзу між колишніми членами прорегіональної більшості, представниками племені «тушок» та «Батьківщини».

Особливо яскраво це проявилося при розгляді питання про затвердження переліку об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, які пропонуються приватизувати у 2014-2015 роках. До списку внесені 4 комерційно привабливі об’єкти, три з яких – в обласному центрі. Четвертий – це база відпочинку «Тросне» на березі мальовничого озера з такою ж назвою у Маневицькому районі. Депутат зі «Свободи» Микола Давидюк, який мешкає в цьому районі, доводив: базу не треба продавати, вона ще може прислужитися районній громаді. І районна рада, мовляв, готова прийняти її у свою комунальну власність.

Натомість голова профільної комісії Святослав Кравчук намагався переконати колег у протилежному. І, спеціально чи з власного незнання, але таки ввів депутатів в оману. Насправді таке рішення районної ради існує – від 10 січня 2014 року №30/3 «Про надання згоди на прийняття у спільну власність територіальних громад сіл і селищ Маневицького району бази відпочинку на березі озера Тросне». Це рішення прийняте, до речі, після відповідного клопотання обласної ради.

Ще три не менш комерційно привабливі об’єкти – це кордодром для випробування автомобілів із нежитловою будівлею в місті Луцьку на вулиці Чорновола, 3, а також дві багатоповерхові будівлі в самісінькому центрі Луцька – на вулиці Лесі Українки, 9 та вулиці Романюка, 1. Сконсолідована, мабуть, цією комерційною привабливістю депутатська більшість навіть не пристала на пропозицію, щоби розглядати можливість продажу кожного з цих об’єктів окремо. Голосувати обранці обласної громади вирішили тільки «гамузом».

Засліплених ласим шматком комунального майна депутатів не зупинило й те, що останні два приміщення ось уже протягом багатьох років орендують представники місцевої інтелігенції та громадськості. Наразі в них знаходяться колективи редакцій двох друкованих періодичних видань, редакційно-видавничого підприємства «Надстир’я», обласної організації Національної спілки письменників України, а донедавна – ще й Спілки журналістів України. Продавати приміщення без їхньої на те згоди, по суті, з «живими» орендарями – це неповага до них і плювок в обличчя громаді. На цьому зокрема акцентував увагу перший заступник голови обласної ради, свободівець Олександр Пирожик. Проте до його пропозиції зняти це питання з розгляду для узгодження неврегульованих моментів теж не дослухалися.

Після критичних виступів депутатів від «Свободи» питання спершу не набрало необхідної кількості голосів. Проте в подальшому на голосування поставили пропозицію повернутися до його розгляду знову. І з третьої спроби проект такого рішення таки «проштовхнули» мінімально необхідною кількістю голосів – 41. При цьому ще й застосувавши, як з’ясувалося, ганебне «кнопкодавство». Бо за таке рішення проголосували в тому числі картки депутатів, які були відсутні в сесійній залі. Один із них згодом заявив про це письмово, написавши відповідну заяву. Але вона не стала достатнім аргументом для голови облради Валентина Вітра. Не виключено, що у нього є «свій» інтерес у проштовхуванні такого проекту рішення.

Скидається на те, що депутатам, які голосували за це рішення, начхати не лише на регламент, а й на букву закону. Адже закон «Про посилення захисту майна редакцій засобів масової інформацій, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження, творчих спілок», прийнятий 20 травня 2010 року, забороняє відчужувати приміщення, в яких перебувають редакції ЗМІ, друкарні, видавництва, книгарні, підприємства книгорозповсюдження, засновниками яких є органи державної влади, місцевого самоврядування, об’єднання громадян, державні науково-дослідні установи, навчальні заклади, трудові колективи, а також творчі спілки.

Проте найбільшої шкоди таке рішення з ознаками корупційності завдало Волинській громаді, в якої хочуть забрати майно. Депутати приходять і йдуть, а майно завжди має служити на благо громади, а не бути об’єктом «дерибану». За іронією долі, остання сесія відбувалась якраз у день першої річниці початку Майдану. Нехтувати його вимогами і зраджувати ідеалам Революції гідності цього дня було би особливим блюзнірством. Але саме так, на жаль, це й виглядало. Цікаво, яким буде продовження? Наразі Валентин Вітер фактично взяв на себе відповідальність за таке поводження з майном територіальної громади, заявивши, що підписав сумнівне рішення.

Петро Герасименко
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 21
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дерибан по "волонські", потрібно так сатттю назвати. Святослав Кравчук вчтигає скрізь робити шахер махер, й в міській радій й в обл раді !!! як то кажуть старий кінь борозди не зіпсує!! але чому, МАйдан гідності відбувся, й революція у кожного в голові відбулась, але все лишилось те саме!! ? а Відповідь полягає в тому що корупціонери то лишилися ті же !!! п.с. Люстрація не актуально, це лише панти...от накрити тіньовий бізнес цих чиновничків потрібно ...й Свободівці єдині хто зможуть це зробити!! так сказати поганяти КАРАСІВ в РАДІ!!!
Відповісти
голова ради обласної не сповна справляється зі своєю роботою!
Відповісти
А якщо готель Хайат в центрі Києва, який вже "віджали" з часу майдана патріоти-свободівці, продати, то і грошей на "поганяти карасів" вистачить))
Відповісти
пусті балачки..доказів й фактів немає...тролі нещасні
Відповісти
Ага))як це можна свідомим та патріотичним гроші від кримінального авторітета пропонувати)) хто ж повірить)) вони вже змінились та громадянське суспільство будують)))
Відповісти
який авторитет даватиме гроші! а якщой давав то молодець) а може той типу авторитет просто ЛоХ )))
Відповісти
Точно лох)), чи не знав, що таке Свобода?))А зараз дійсно захоплююче: Вова Морда забере 48 млн.дол., що давав Кривецькмоу, чи не забере? Кляніться та хрестіться, що не брали, що не знаєте ані Пупса, ані Морди, гідні наші))
Відповісти
хм...зараз посипляться погані коменти! бо ж як так..народні очільник вони ж всі такі білі й пухнасті!
Відповісти
чи нормальне те явище що на сесійні засідання не ходять екс-регіонали ?? й чому людям по барабану! от в цьому питання! але коли все деребанять теж всі мовчать..! а от уже коли вкрали. от тоді й всі винні! й всіх під одну гребінку !!!
Відповісти
Відчквають с**кі що останю каденцію відбувають ось і проводять дерибан!
Відповісти
мм..да.....короче роблять що хочуть !! не дотримання регламенту...вітер взагалі впав в моїх очах як керівник обл ради! за що стояли люди на Майдані!! ?? щоб й далі відбувався "бєзпредєл"!
Відповісти
Та йому те головуваня геть не потрібне хіба, що за рахунок громади кишені набити, а так він хатів би десь відсижуватись на високій посаді і х.....й не дути!!!!
Відповісти
В облраді є "компромісний" голова В. Вітер, який не має жодного уявлення про господасрство чи управління областю, зате чудово вміє дерибанити. Єдність ділків типу Вітра та хитрих лисів (які при всіх владах "на коні") типу Кравчука робить таку раду особливо небезпечною для волинської громади!
Відповісти
хто Вітер Я щось його там не бачив хіба, що коли людей зібрали на віче то воно вийде на сцену і щось скаже а так прийшов на посаду завдяки майданівцям а сам що виробляє??????????
Жах гнати його в шию!!!!!!!!!
Відповісти
У коментах зашкалює обурення фактами (чи хвилею або, ще краще, лавиною) дерибану. Але ніхто не пропонує ліків від цього страшного (може найстрашнішого) зла. Звичайно, панацеї від цього зла нема в усьому світі. але цивілізована його частира лікувалася шляхом побудови громадянського суспільства. Це такий стан людей, коли кожен учасник громади не тільки хоче добре жити, а головий брати безпосередню участь у створенні доброго життя. Це коли ми не лише обурюватимемось в коментах на такі повідомлення, лежачи за компом на дивані, але створюватимемо або братимо участь у роботі громадських організацій, антиолігархічних партій, мерзнутимемо на морозі, стоячи в пікетах чи в інших формах протесту чи контролю, пропонуватиме публічно свої варіанти вирігення проблеми, не платитемемо хабарів даїшникам тощо.
Відповісти
І чого б то я гепав по клавішах?Кожна громада заслуговує на таку владу,якою вона сама є.Ніхто цих депутатів не обирав-ні Путін,ні Донбас.Так що їжте,очі,хоч повилазьте....
Відповісти
Вітер мав би написети після таких звинувачень заяву на звільнення. Хабарник нещасний.
Відповісти
а Вітер як дерибанив так і дерибанить і все на підставних осіб. а деякі такі ж ще й голосують - ганьба!!! Валік заспокойся, бо зле буде!
Відповісти
Що Вітер? Он як Грицюк дерибанив комунальне майно, скільки бабла за призначення на посади у свої кишені поклав - от це вищий пілотаж. А скільки пісочних копалень сьогодні працюють на нього. І "Козачок-таксі" це його власність. А ви все Вітер. Пацан він ще щоб з Грицюком змагатися.
Відповісти
Свобода за мільйон: чим відбудеться за хабар замголови Рівненської ОДА Пустовіт? Справжній Дерибан до річниці Майдану!
Відповісти
А як же красиво він співав на майдані!
Тарас Пустовіт розповів про партійну квоту, проданий готель та боротьбу за посади на Рівненщині: http://vse.rv.ua/intervyu/1395058227-taras-pustovit-rozpoviv-pro-partiynu-kvotu-prodaniy-gotel-ta-borotbu-za-posadi
Відповісти