Додати запис

Держава не повинна створювати рай, але не повинна допускати і пекла

Не можу промовчати, спостерігаючи за подіями, які виникли в зв’язку з наміром уряду закрити ряд шахт в Нововолинську та припинити будівництво шахти № 10, в яку вкладено майже 1,5млрд.грн. Я маю право висловити свою позицію, тому що в (1984-1987 роках) працював головою Нововолинського міськвиконкому і стояв у витоків внесення в план проектування та будівництва шахти № 10. Добре знаю, що коштує шахтарська праця і яка вона важка!

Сьогодні уряд під надуманими приводами, що вугілля Нововолинських шахт низької якості – хоче їх закрити. Тут працюють шахти № 1, № 9 та Бужанський ствол. Працюючих більше 3 тис. чол., разом із сім’ями приблизно 10 тис. чол. і одним розчерком пера – закрити, тому що нерентабельні і будуть вугілля возити із Африки. Дійсно шар вугілля на ще існуючих промислових запасах складає 70-90см. Вугледобувні машини беруть висоту до 110см., тобто 30-40% - це гірська порода. Використовувати можна: після збагачення, яке забирає до 15-20% зольності. Решта вугілля йшло і може йти на Бурштинську та Добротвірську теплоенергостанції. Там йде підготовка: подрібнення до пилевидного стану і потім в «кип’ячому» прошарку під надувом вугілля спалюється.

Можна трохи розчиняти більш якісним вугіллям або підсвітити «газом». Але монополістичні структури, які очолюють олігархи Ахметов, Пінчук, Іванющенко, все роблять, щоб їх вугілля спалювались по їхніх станціях. І їх не хвилює, що буде безробіття, проблеми в місті і т.д. Просто бізнес і нічого більше.

Рентабельність визначається затратами та ціною продукції. Не треба бути великим економістом, щоб порахувати, що підтримуючи свого виробника дотацією ми будемо набагато більше мати вигоди ніж прямі витрати на практично таке ж вугілля іноземного виробництва. Де ж та правда? Невже можна поховати 1,5 млрд. грн.в землі, невже не можна продумати механізм запуску цієї шахти. Організувати партнерство із приватним бізнесом, домогтися взяти кредит під заставу майна та інше.

Регіоналу Клюєву закупили сонячні батареї на 1 млрд. грн., які гавкнули в Криму. Посилатись на приклад Великобританії, на «залізну леді» Тетчер не зовсім коректно, закривали шахти не по причині низької рентабельності, а по причині популістичних кроків прем’єра по утриманню низьких цін на паливо та електроенергію та значною конкуренцією на світовому ринку вугілля. Оцінку її діяльності дали сім’ї шахтарів на її похоронах.

Незрозумілий урядовий підхід. З 1 січня 2015 року припинити дотацію шахтам та їх акрити. А як зарплата, що не виплачена за 2-3 місяці, а робочі місця. В коаліційній угоді заявлено про закриття шахт (а там про приватизацію шахт йшла мова) до 2020 року, поступово все робити, а тут махнули шаблею і що?

Збільшили призивний вік до ЗСУ до 60 років, і всіх шахтарів забрати в АТО, або виплачувати кошти по безробіттю в центрі зайнятості. Чому беремо в Африці по 1600грн. за тонну, а своїм не платимо 1100грн. Значна частина цих коштів виплачених своїм шахтарям повернулась би у вигляді податків на зарплату і були потрачені в нашій державі.

Олігархи експлуатують працю на копанках, включають їх в видобуток на роботу шахти і отримують дотації на всю суму. Невже не можна навести належний лад у вугільній промисловості, поставити не бізнесових менеджерів, які впроваджують відкатні схеми, а технічно – грамотних спеціалістів, які зможуть розібратись в затратних механізмах, вивести на рентабельність та працювати на державу. Скільки вже можна губити промисловість.

Ви гляньте у бюджеті, в коаліційній угоді ведуть мову про нові виробництва, технології? Тільки мова – як більше викачати коштів із ще існуючого бізнесу та просто громадян.

Що дивно, жодна партійна структура, яка діє на Волині не підтримує справедливі вимоги шахтарів Нововолинська, не стала на їх захист. Очевидно, що партії, які створені під лідера, а не під ідею віджили. Сьогодні тільки громадські об’єднання, які створюються під окремі проблеми, здатні їх поступово вирішувати. Як громадянин України підтримую справедливі вимоги шахтарів і закликаю Уряд переглянути свої рішення на користь людей. Держава не повинна створювати рай, але не повинна допускати і пекла.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 12
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
привезуть вугілля з Африки!
Відповісти
Як шкода що такі люди не стоять в керівництві держави .ШКОДА !!!! Кривицький -це людина дійсно вболіває та не тільки вболіває ,а ще й допомагає та вирішує по мірі можливості ( на місцевому рівні бо на державному таких не треба ( краще Сеня )))))
Відповісти
Ви колись програли в політичних перегонах. Чому?
Ви виховали, виплекали цілу кагорту непотрібних Україні чиновнив. Один Святослав Кравчук чого вартий. Навіщо? Ви почали говорити правільні речі. Для чого?
Відповісти
Це првда
Відповісти
Кривицький - рудимент минулого. Пихатий, ні з ким не рахувався, злодійкуватий. А культури - нуль цілих, [] десятих. Він і сьогодні такий. Усе пізнається в порівнянні, тому досить нам кривицьких.
Відповісти
можна обзивати як хочеш автора але статья розумна позиція державна людяна а декому не вистачае оливи
Відповісти
слова вірні а які були дії при його правлінні. Чи може забули
Відповісти
"Держава не повинна створювати рай, але не повинна допускати і пекла". Нам, українцям досить за 23 роки розпливчатих обіцянок від політиків типу: "я за все хороше". Конкретніше, але точно його виконати. Інших побрехеньок годі слухати, [].
Відповісти
Оберзлодій, котрий попродавав дитсадки громади міста Лцька.
Відповісти
Антоне,а Семенючку зі Львова для повного щастя,чи,якщо пройшла через львівських,то пішла вона
на..й.
Відповісти
а нащо ви продали котельну на карбишева де серед власників і ваше призвіще
Відповісти
Не вірю своїм очам,тому перечитав ще раз.Браво! Усе абсолютно правильно,тільки некомпетентні та корумповані чиновники в уряді високого "професіонала" А,С.Яценюка можуть закупляти вугілля в Африці, Росії , Польщі, відбираючи шматок хліба з рук свого домашнього шахтаря. Згоден-недалекоглядна,якщо не злочинна позиція.Але, панове, хто про це говорить, той хто десяток років дерибанив міське комунальне майно, роздавав наліво і направо землю міської громади і т. д. і т. п. Та навіть недавно, на громадських слуханнях по переносу авторинку із вул. Єршова ,зі слиною на губах відстоював інтереси свого дорогого кума. Ганьба.
Відповісти