Додати запис

Слідство та прокуратура

Декілька слів про слідство та прокуратуру.

Буду говорити з власного досвіду роботи адвокатом. Згідно з новим КПК сілдчий немає тепер жодних повноважень, а виконує функцію секретаря свого процесуального керівника, тобто прокурора. То вже друге питання , що прокурор ніколи в очі не бачить справи і слідчий все робить від його імені. Є такі "світила" , що навіть в ЄРДР самі не можуть зайти та епізоди об'єднати, але всі без винятку не виносять жодного рішення в справі, навіть вказівки слідчий пише сам собі. Новий КПК поставив прокуратуру в такі умови, що їм тепер ніхто не потрібний, навіть суд. Суд тепер найменше зло, то раніше все залежало від суддів, а у людей ще залишилось в пам”яті минуле. Тепер всім керує прокуратура, як сірий кардинал. Тому наші генеральні прокурори й бачать себе Цезарями і т.д. ..

Штука в тому, що чим "вище" посада в оганах тим більша залежність від прокуратури. На місці можна настояти на своєму, а на вищих рівнях вже не пройде... Процедура розслідування така. Людина звертається з заявою ( усно, письмово - неважно) відразу вноситься заява до ЄО та слідчим до ЄРДР . Дається повідомлення прокурору, потерпілому і доручення операм в порядку ст. 40 КПК . Провадити слідчі дії самому майже не можливо, у всіх на руках по 200 кримінальних справ .. Слідчий проводить лише основні дії ( допити , виїмки , огляди .. ) Коли справа завершена і зібрані всі докази людині оголошується підозра . Спілкуючись зі слідчими я встановив, що саме в цей момент прокурор згадує , що він процесуальний керівник і у нього "десь є така справа" . Фактично це кінцева стадія. Якщо справа багатоєпізодна, то слідчий бере електронний ключ прокурора і об'єднує сам справи, а також пише від його імені постанову яку сам реєструє. Коли епізоди об”єднано і настав час оголошення підозри , всі прокурори ( у мене винятків не було) цікавляться "що собою представляє підозрюваний" . Тут вже слідчий чекає під дверима , поки процесуальний знайомиться з підозрюваним. Якщо підозрюваний , "щось з себе представляє " і дає прокурору "вагомі чи дуже вагомі ( залежить від апетиту прокурора аргументи своєї невинуватості" , то процесуальний дає усну вказівку слідчому справу закрити. І тоді можна кучу раз ходити в прокуратуру і надсилати письмово проект підозри, це все безрезультатно. Підозра не підписується процесуальним, відповідно злочинцю її не оголосиш і така справа ясно що в суд не йде.... От і все. Адвокати , як не знають що їм далі робити, бо підозрювані вже їх послуг не потребують , але офіційно не відмовляються ... А з приводу зарплат , то скажу що ст. слідчий на місці з вислугою 15-20 років має зарплату близько 3.500 тисяч з яких в місяць :258 гр -бумага , 70 грн - заправка катриджу, 80-100 грн канцтовари, 20 грн-інтернет ( щоб зайти в ЄРДР) , 20- прибиральниці , близько 300 грн на бензин по роботі , 300 гр на АТО колегам , а ще треба раз в рік форму купити , газети виписати и т.д. ... В порівняння прокурори, які пропрацювали 1-2 роки мають зарплату близько 6-7 тисяч грн і ще премію за грудень отримали наймолодші по 8 тисяч грн., у них повне матеріально-технічне забезпечення. ...

На виході получаємо, що кожне рішення суду грунтується на документальних даних тобто на тій базі , що йому дали , не важливо , що заявляє прокурор чи навіть слідчий . У кожного свій набір слів, які він зобов'язаний говорити в суді ( адвокат-захищати, прокурор-звинувачувати, слідчий на його розсуд і те і інше) але судді приймає рішення на тих даних , що йому дав процесуальний прокурор і все , а що там в справі написано останній як правило й не читав, це в тому кращому випадку, якщо справу таки вдалось "пропихнути " в суд. Виходить, що в руках процесуального все. Отак воно все діє. Над цим треба і будемо працювати!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 33
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Тепер зрозуміло, чому слідство ведеться так, як мокре горить. Необхідно щось робити!
Відповісти
Казки писати - не головою думати.
За закриття справи стосовно підозрюваного (за реабілітуючими підставами) больно "бють" як слідчого так і прокурора.
Про зарплату - неправда (удвічі менша), про матеріальне забезпечення - також.
Слідчий вправі оскаржити дії чи бездіяльність прокурора у порядку ст.ст. 311-313 КПК України. Можливо автор володіє інформацією щодо наявності і кількості таких скарг?
Вихідні дані у статті вигадані, а висновки невірні.
Відповісти
Повністю Вас підтримую. Ніж писати такі дурниці, краще нічого не писати. А автор ще й пише, що він адвокат. Повна відсутність орієнтації у законодавстві. Та ще й голослівні надумані звинувачення у протиправній діяльності. Якщо йому відомі факти зловживань прокурорів за винагороду підозрюваних, то чому ж він їх укриває. Порожнє патякання і делитанство. Позор і ганьба таким пустословам!
Відповісти
Слідчий вправі оскаржити дії чи бездіяльність прокурора у порядку ст.ст. 311-313 КПК України - напишіть прізвище хоть одного слідчого який це зробив,чи керівника (напевно вони вже не працюють на посадах), все написане в статті правда на 95%. Матерілаьно-технічне забезпечення працівників міліції знаходиться на "0", всі виділенні кошти на бумагу тощо осідають в керівництва МРВ, УМВС.
Відповісти
Для початку. Треба вивчити українську, або найняти редактора, бо якось негоже нардепу мовою "уркі" розмовляти і писати. По-друге, на нормативному та інституціональному рівнях насправді потрібно відокремити слідство від прокуратури і навпаки та забезпечити реальну незалежність суду від органів і представників виконавчої та представницької влади. А для цього потрібно унеможливити неформальні зв’язки між судами першої інстанції та апеляційним і касаційним судом, чи тим, хто виконує апеляційну або касаційну функції. Зараз все непогано виглядає на папері і інакше на практиці. А вже після цього чистити кодекси
Відповісти
так погоджуюсь українську вивчити потрібно йому. роботу цих органів, особливо суддів Ігор знає...татко увів у курс тем та справ..але що він має зробити сам...? один у полі не воїн..
Відповісти
де приймальня народного депутата знаходиться..? уже люди шукають. й краще б ігор прокоментував своє голосування за бюджет україни який приняли..
Відповісти
Як де, шановні? Чи ви не знаєте, що депутати Верховної Ради з 19.01 до 03.02 ПРАЦЮЮТЬ ПО СВОЇХ ОКРУГАХ?)) Пан Лапін працює не покладаючи рук і не зупиняючи ніг!
Відповісти
а яка но там заробітня плата у нардепів ? кажуть що все-таки Наєм добився того що зарплати нардепів зросли ! а пільги є ?
Відповісти
Він не один в полі воїн, бо не є воїном, але є членом найбільшої депутатської фпакції. Якщо відкинути власні справи, то вистачить часу для спілкування з експертами, тобто знавяцями юридичної справи, не забувайте, що Лапін прискорено вчився заочно, серйозної адвокатської практики немає та колегами по фракції. Якщо Лапін насправді хоче змінити справу на краще, а красуватись перед народом, то він зможе чимало зробити.
Відповісти
не вірю
Відповісти
навіщо вчитись? Тато навчив ;)
Відповісти
о, людоньки!!! ти ж тепер депутат! то нащо тобі позоритись своїм незнанням і недолугістю?
Відповісти
Те що в країні дурні більше ніж треба ми й самі знаємо. Лапін для чого розпускати соплі - внось зміни до законів та виправляй ситуацію. Не треба так відверто хизуватися своєю тупістю.
Відповісти
А хіба лапіни чи гузі знають, що вони невігласи? А мартиняки, єремеєви, івахіви, що вони злодії? Живуть як можуть, як їм не заважають жити
Відповісти
Круть))) Вирішив показати інтелект, а вийшло як завжди)) Насправді, Лапін ніколи не був адвокатом, в прямому значенні, а тільки питання вирішував (всі знають яким чином). Щодо юридичної або ж практичної оцінки, то в дечому мушу погодитись - є процесуальні керівники, описані вище. Однак, повірте, слідчих з такими характеризуююими даними далеко не менше.
Так, хотілось б уточнити, це Лапін описує Волинь???
Відповісти
Я не спец, мені цікаво було прочитати, бо зіткнувся і з слідством, і прокурором. Не знаю кого вони влаштовують?
Дякую за опис проблем, потрібно починати зміни в системі "Слідство та прокуратура".
Специ! Ну дайте конструктивні пропозиції молодому депутату. Від цього всі виграємо. Зробіть нормальне обговорення, а не галдьож!
Відповісти
Нічого собі молодий депутат! Прямо таки юний нардеп!
Відповісти
Лапін спілкується з тими, які про право не знають, а від спеціалістів сахається, як чорт віл ладану. Це Мартиняк, Єремеєв, Івахів мають квалфікованих юристів, але не для користі державі, а виключно для себе.
Відповісти
До прокурора приходить адвокат та "пояснює", що собою "представляє" підозрюваний....
Відповісти
Повірте, переважна більшість адвокатів, які беруть гроші з клієнта на "вирішення питання з слідчим, прокурором, судом", освоюють їх у свої кишені.
Відповісти
так це так і є, беруть бабелики а потім розказують що це прокурору суду слідчому
Відповісти
До речі, в прокуратури немає ніякого матеріального забезпечення - телефони навіть за свої кошти придбавають. Заробітні плати, про які написав Лапін.... ну, дай Боже!!! Насправді вдвічі менші
Відповісти
Игорко, не позорься, з тебе юрист ніякий, миж всі знаємо як ти у Львові на спецправничому вчився - бухав та по дівкам бігав разом з твоїми військовими друзями
Відповісти
а перевіримо як буде розслідуватися справа проти Осташевського А. М. По ньому відкрито кримінальне провадження за ст. 365 ч. 2.
Відповісти
а Лапін сам хоч раз виграв справу без вирішування питання, наскільки знаю жодної справи такої він не виграв, бо не має до того хисту, а до "рєшанія" саме такий
Відповісти
і питання в такому випадку до адвоката, якщо ти захищаєш клієнта то чому не користуєшся усіма можливостями, наданими КПК, в тому числі збором доказів його невинуватості чи інших даних, які ставлять під сумнів докази обвинувачення, тощо. Попривикали сидіти тільки, надувши щоки для важності, і працювати з документами, що зібрані слідством
Відповісти
вибір 22 Січня 2015 21:29 відповісти +8-0
Про ВПУ - 9 , Луцьке впу. Немали ще винуватці справжньої біди . ? ! - ... . Біда навчить . Вони зариваються - і отримають . Зухвалості свавільщиків , як тій ниточці , - логічне завершення , рано чи пізно прийде . Не брали ті руки і ржевого цвяха. - Тож , раз не брали - справжньго покарання , не мали . Хвайні квартири , автомобілі ... ,- за державний кошт , за кошти батьків і дітей . Спокійно дивимось в очі ...- бо то синочкам і дочкам від турботливих хамів.************* Тема зовсім іншого напрямку - в колег по роботі , знаючи , що за їхні гроші придбаний електричний кабель (кооператив "Віра") . На охороняєму обєкті / охоронці по сумісництву , вантажники , " атасери ", собутильники .../ КРАДЕМО !!! Сміємось - доказати треба . Руки не брали , а лапи рвали... плюємо ми на них , хай мають перебої в енергопостачанні - вихід з ладу побутової техніки , нерви . Нагло дивимось в очі ... Вова богданець - приємник ( був заст . директора в г.ф . батова - засудженого зека , - без угрезінь совісті прийняв заклад покриваючи величезні недостатки , і ще зека батова на посаду викладача . Радник , засуджений за КК України . Без права займати будь які посади в навчальних закладах ) ходить по училищу,як павлін розпустивши хвіст ... - руководжу лапами ! Вміє - призначаєм на посаду чи посад...

факт до вибір 30 Січня 2015 21:17 відповісти +3-0
Рука руку миє. Чи возилися б стільки часу з зеком ті, хто відповідає за освіту, якби разом не крали, не брали хабарі, .... ?
Відповісти
Таке враження, що негативні коментарі пишуть тільки прокурори або ті хто до них близький.Лапіним написано все правдиво. Я б сказав зарплати у них ще вищі. Начальник відділу прокуратури області отримує зарплату від 15 до 18 тисяч гривень...робіть висновки
Відповісти
Які 15 тисяч? Читай закони, дивись новоприйнятий бюджет. Може передумаєш х..ню писати
Відповісти
По-перше, тут немає схвальних відгуків. По-друге, інтелектом більшість прокурорських поступаються Лапіну: щоденне хабарництво та пияцтво даються взнаки і тому без трафарету вони нічого не пишуть, весь час трасеться голова і руки. По-третє, Лапін написав про те, на чому не розуміється, він навіть не зміг побудувати текст. Це написано не юристом і навіть не петеушником
Відповісти
Щиро вітаю пана Ігоря Лапіна з отриманою високою нагородою!
Так триматися! Відстоювати свою правдиву позицію і перемагати!
Відповісти
Автор написав якусь "чорнуху", яка добре п(р)одається. Готується до наступних виборів під гаслом "борця з корупцією?"
Відповісти