Додати запис

Про напівосвічених

Дедалі частіше ЗМІ (зокрема, телебачення та мережеві) звинувачують у низькопробній інформації, розрахованій на не надто розумного споживача. Та чи справді більшість того, що демонструють з блакитних екранів, суцільний бруд ? Банальна комерція (який попит – така й пропозиція), цілеспрямована деморалізація або, може, й підступний план примітивізації людства?
Якщо говорити про медіа, то справді: вибрати є серед чого, та нема що… Мова навіть не про телеканали, в арсеналі яких різноманітний, хоч і не завжди якісний продукт, а про окремі проекти соціального, просвітницького тощо спрямування. Останніх – на пальцях перелічити! Ефіри заполонили розважальні програми, талант-шоу. Звісно, добре, що обдаровані люди мають нагоду продемонструвати свої вміння й прославитися, та останнім часом зірок з народу стало більше, ніж зірок на небі.
Політичні ток-шоу – в андерграунді , адже фору можновладцям дали звичайні чоловіки й жіночки, життєві сюжети котрих варті винесення на загал й обговорення в студіях в оточенні експертів.
Особисте життя представників шоу-бізнесу відійшло на другий план, бо тепер -масса реаліті-шоу про буття таких же, як ми – простих людей. Набридло споглядати за розкішним існуванням перших (творців подібних програм часто звинувачували в неетичності), тож нате – дивіться, кому ще гірше! В принципі, так звані психологічні проекти можна розглядати як такі, що виховують глядача: словом, не чиніть так і так, а то буде, як в героїв програми. Та прикро, що в основному споживач такого медіа-продукту не вчиться на чужих помилках, а споглядає це все дійство як звичайне шоу, такий собі «славнозвісний» «Дом-2». ..
Може, в когось складеться враження, що я якась мистецтвоненависниця та «простолюдинофоб» (вибачте за незграбне словотворення), це не так. Одначе спадає на думку така мета телевізійників чи радше тих, хто над ними: «народе, танцюй і співай, а не вмієш – споглядай». Словом, відпочивай тілом і душею (мозок – у сплячці).
Рей Бредбері як у воду дивився, більше шістдесяти років тому створивши «451 градус за Фаренгейтом». І ми вже живемо в такій антиутопічній реальності. І хоча книг поки не спалюють в буквальному сенсі, багато з нас це робить символічно.
І нарешті, мережеві ЗМІ. Не хочеться лити водицю про рівень подачі інформації, її якість тощо, проте майже взірцевих всеукраїнських видань – не так багато, окремі – то дубляжі друкованих. Але, безперечно, вони мають право на існування хоча б завдяки своїй очевидній перевазі – оперативності: це, вважаю, перекриває такі часті «грішки» інтернет-журналістів, як кульгава граматика та неповнота висвітлення. Не пробачається лише розповсюдження не правдивої чи не перевіреної інформації.
Не можна оминути соцмережі, хоч поки їх не зараховують до ЗМІ. А вони давно вже заткнули за пояс усі медіа разом взяті. Останні намагаються достукатися до реципієнта, створюючи там офіційні групи . Адже для левової частини суспільства – то не лише місце для проведення дозвілля, спілкування, а й інформаційний ресурс.
Наостанок не можна не згадати про нову для нас та вже звичну для Європи практику створення громадських медіа. Надіюся, що й в нашій державі та області зокрема вдасться налагодити схему фінансування такого телебаченя(не лише за рахунок благодійних внесків – вряди-годи, а на основі звичайної плати глядачів: тих, котрі хочуть споживати не заангажовану інформацію). І, що не менш важливо, довкола цього ресурсу мають об’єднатися справді талановиті журналісти з чіткою громадянською позицією – й тоді все вийде.
P.S. Одне тішить: хай би якою не була наша журналістика, хто б не заправляв медіа-ресурсами – Пінчуки-Коломойські-Фірташі – головне, що не великодержавний монстр, як у Росії. Краще вже бути напівосвіченим «диванником», ніж моральним зомбі.
Ірина ВОРОБЕЙ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 19
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Молодець, Іринка! Іруся, 5 балів тобі за пятибальною системою.
Відповісти
хай буде негр - лишень би не москаль! Слава ідіотизму!
Відповісти
На диво високопрофесійна стаття як для "Волинь-посту". Аж прямо закохатися хочеться в цю молодичку.
Відповісти
В яблучко. Можна лише додати, що якщо б хтось абсолютно сторонній щодо України взявся оцінювати інтелект Українців за продуктами українського телебачення, то однозначно прийшов би до висновку - це народ, який тільки вчора вийшов з кам’яного віку. Коли б дослідження стосувалось волинян через волинське ТБ та сайти, то це край сентиментальних, інфантильних селюків, які дуже добрі і ще більше безпорадні.
Відповісти
тут головне, щоб цi "хтось" по рiвню з/п не оцiнювали...
Відповісти
Мудро, але туманно, скажі мені, що ти дивишся, які передачі, фільми, які канали - і я скажу, хто ти.
Відповісти
Я дивлюся речника штаба АТО! I дивився, i буду дивитися, бо я впевнений, що вiн читав i Бредберi, i Оруелла, i Стругацьких: "Давайте не будемо казати, про що ми не будемо казати, i будемо - про що будемо!"
Відповісти
Хлоп! А ти не вся Україна і навіть не вся Волинь, на території якої завдяки сучасним щоу-ЗМІ ще років десять ані Оруелла, ані Стругацьких і навіть Му-му не будуть читати. Особа, сформована та телесоплях і інших відходах папірового ТБ завжди, через відсутність власної думки, заглядатиме в рота черговому політтрибуну або поп-"звєздє"
Відповісти
Воюючiй краiнi не потрiбна Ваша власна думка. Iй потрiбна Ваша готовнiсть вiддати життя за ii демократичнi цiнностi та нацiональну iдею.
Відповісти
Бідний Хлоп. Він щоранку прокидається в Україні і до ночі в ній живе. Колись він прокинеться в іншому місці, але це вже в іншому житті, а в цьому житті він щодня приміряє думки, аби одну з них зробити власною, як штани на базарі. Хлоп не знає, що власні думки - це думки вироблені власною головою на основі самостійно знайденої інформації. В усіх інших випадках відбувається ретрансляція кимось продукованого.
Відповісти
Жах! Раптом Ви розбагатiете? Що ж робити тодi державi з Вами?
Відповісти
Чим розбагатієте?
Відповісти
Перший пішов! "И пусть никто не уйдет обиженным!"А.+Б.С.
Відповісти
Ви шановний Хлопе, не знаю яке значення ви вкладаєте в це слово, або явно переучились, або не довчились, або дуже сильно нудьгуєте. Що з трох варіантів відповідає дійсності?
Відповісти
Стосовно питань, піднятих тут шановною авторкою, окрім освіти Ви ще можете поміркувати щодо моєї національності, партійності та статі. Хлоп вже знає від Троля, що власні думки - це думки вироблені власною головою на основі самостійно знайденої інформації, та Вашої свободи в її пошуках та фантазіях не обмежує.
Відповісти
оооо... почала з одного, а закінчила десятим. в голові стільки в дівчини думок, що не сила їх зібрати до купи і систематизувати.
минулих разів позакидали їй читачі, що мало досвіду і знань, то тут тепер ХОБА!!!! - нате вам і словечок мудрих.
Але ж як не вмієш, то не вмієш, як не знаєш, то розумахою не покажешся.
ну як мінімум, про всяк випадок: http://texty.org.ua/pg/article/editorial/read/55921/Jak_pysaty_cikavi_statti_Zagalni_pryncypy_Lekcija
Відповісти
Ти сам прочитав прочитав, що написав?
Відповісти
прочитав. ще скажіть, що там не все на кучу як з переляку написано.
це добре що люди пишуть, вчаться. але коментування відкрите, а значить, людина не проти послухати якісь зауваження, зробити висновок. і то її діло - сприймати критику чи лише похвалу (скоріш за все від знайомих)
ніхто ж не каже що вона не правильно мислить. питання є лише до викладу тих думок, їх систематизації, подачі, написання
Відповісти
Для того, щоб робити такі зауваження треба самому грамотно писати. Ти ж у 6-ти куцих рядочках зробив 10 помилок. А про стиль викладу взагалі нема мови, бо він зашкалює.
Відповісти