Додати запис

А тому, що гладіолус

Не пам’ятаю вже скільки років поспіль на питання: «А чому?», автоматично відповідаю: «Патамушо гладіолус». Звідки цей вислів взявся у моїй голові, не зрозуміло. Та гадаю, що кожен із нас хоча б раз у житті саме так відповідав на запитання.

Як виявилось, історія цього виразу не сягає епохи Гомера з його «Іліадою», чи Цезаря з Римською імперією. Навіть Шевченко та Гоголь не мають відношення до його створення. Історія вислову розпочалась лише у 2003 році. Незважаючи на це вже так міцно проросла корінням у нашому повсякденному вжитку.

Подарував нам цей вислів КВН. А точніше КВН-команда «Уральские пельмени» на фестивалі у Сочі. Гумористи створили пародію на дуже популярну в той час гру «Що?Де?Коли?». На запитання: «На мені синя спідниця. А в 16 столітті мене б за це спалили на вогнищі. Чому?», один із членів команди відповів: «Гладіолус! Відповідати треба тому, що гладіолус».

Вже на наступний день після виходу передачі в ефір цей вираз став культовим.

Декілька разів «Потому что гладиолус» був популярною відповіддю у грі «Що?Де?Коли?». Українці активно його використовували під час перегляду рекламних роликів Віктора Януковича у 2004 році. Адже в кінці використовувався слоган: «Тому, що справедливий, тому, що надійний, тому, що патріот». А люди з насмішкою казали: «Тому, що Янукович», звісно жарт виник не з пустого місця і явно через відомий КВНівський вираз.

Зараз мережа Інтернет розривається від надмірної кількості фото-жаб на цю тему. Вираз і досі є актуальним. Але тепер, надіюсь, кожен знатиме його історію. Отож, коли у вас вкотре запитають: «Чому?», ні в якому разі не забувайте відповісти: «А тому, що гладіолус!».


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
не 1 кітня. Високоінтелектуально...
Відповісти
до чого тут 1 квітня?? Автор розкрила тему - кстаті більшість відповідей постмайданівської влади зводиться саме до цього вислову в тій чи іншій інтерпретаації.
Відповісти