Додати запис

Я бачила, як плачуть солдати…

На сході України триває війна. І це розуміють усі свідомі громадяни, але не президент зі своєю свитою. В них – АТО. Вони знівелювали священний захист Батьківщини оцією безглуздою абревіатурою. ..
Ми не з терористами воюємо, а з державою-агресором Росією. І воювати маємо всі. Не можна виграти війну в цілого народу, якщо цей народ бореться і на фронтах, і в тилу. У нас є тільки перше.
Війна одинично стукає мобілізаційними повістками до простих, мирних людей. Змушує їх одягати військову форму, брати в руки автомат і йти виконувати свій громадянський обов’язок. Ось тоді лінія фронту для родин мобілізованих пролягає не десь під Дебальцево, а посеред серця.
Тисячі українських солдат щодня зі зброєю в руках, з молитвою на вустах і твердим переконанням, що перемога буде за нами, дають опір окупантам. Їх з безцінною допомогою підпирає інша армія – волонтерів та люблячих сердець рідних. Для решти людей триває мирне життя, адже війна клекоче «градами» за сотні кілометрів від Волині, а її відлуння до переважної більшості приходить лише черговим «вантажем 200». Тоді ми завмираємо у скорботі, віддаючи шану черговому Герою. В решту ж днів у нас – цивільний спокій. Кафе та бари переповнені відвідувачами, вільно продається спиртне, в маршрутках точаться балачки про долар, у супермаркетах – безглузді ажіотажі…
То є війна чи немає?
Я в минулому році вперше побачила, як плачуть солдати: в листопаді разом із мамою до нас в офіс «Свободи» зайшов Дмитро Головін. Зайшов, аби забрати військову форму, а я ще накинула йому теплий комбінезон для його друга-танкіста. Дмитро подякував і… заплакав. Він ішов на війну, щоби боронити свою маму, дітей, мене і Україну. 5 лютого ми провели Дмитра Головіна в останню дорогу. Герой повернувся з війни на щиті!
А тим часом у міських кафе задоволені життям люди відпочивали. Відпочивають і нині. У нас же не війна, а тільки АТО…
Йдеться не про те, щоб усі одягли військовий чи траурний одяг, закрили кафе. Навіть у роки Другої світової у великих містах ставили балетні постановки і працювали ресторани, але вся економіка, всі фабрики і заводи працювали на війну. І кожен день у країнах, які воювали, розпочинався з фронтових зведень по радіо. Тож люди розуміли, що у них – спільна доля, спільний ворог і перемога буде спільна.
Натомість у нас по телевізору показують російській серіали, по радіо крутять дурнувату попсу, а в інтернеті дописують сепаратисти… Нам забивають мізки про долар по 20, підняття пенсійного віку, транш від МВФ… Але я цього переварити не можу, бо за сотні кілометрів у Донбасі в окопах мої земляки, напівглухі від вибухів, гріються біля «буржуйки», переробленої зі старого газового балона, і десь літає та сама остання куля, що навіки залишить когось молодим.
Не зміг «однотуровий» головнокомандуючий донести до кожного, що йде війна, і від неї не відгородишся колючим дротом далеких блокпостів. Не зміг поставити на військові рейки промисловість країни. Практично весь тягар по продовольчому та матеріальному забезпеченні армії лежить на волонтерах і добрих людях. І щось я не бачила, щоби фабрика «Рошен» стала забезпечувати українських солдатів плитками шоколаду. Відповідно, й нікому зобов’язати швейну фабрику шити форму для бійців 14-ї бригади, підприємства харчової промисловості забезпечувати армію продуктами. Та якщо наших людей правильно вмотивувати, то вони навіть частину прикордонної контрабанди на армію віддаватимуть.
Часом думаю: а як живеться з оцим усім йому, нашому президенту? Уявляю, що він приходить додому пізно вночі, сідає і, пригадуючи кожну трагічну подію дня, що минає, плаче. Бо ж час тепер такий – чоловіки плачуть. Але тут випливає інший образ президента. Він, либонь, не плаче, а йде в грошове сховище, подібне до сховища «мультяшного» Скутча Макдака, – і рахує гроші. Особливо старанно, перераховує, мабуть, купюри, що прийшли з Російської Федерації від продажу шоколаду, який виробляє його фабрика в Ліпєцку. Чи можна уявити собі, щоб у 1943 році в Берліні працювала тютюнова фабрика Черчілля? Англійці його би просто лінчували…
Ремарк сказав, що людина ніколи не стає загартованою. Вона може тільки до багато чого звикнути. От і наша влада звикла тільки рахувати гроші. А мала би цінувати людські життя.
На жаль, нині у нас країна не працює на перемогу. А коли немає відчуття війни, то суспільство не відчуває потреби мобілізовувати всі ресурси на перемогу.
Час переглянути ставлення до війни. Не мають одні вмирати, а інші – гуляти. Час ввести воєнний стан, про що ВО «Свобода» говорить постійно. І тоді не буде підміни понять безглуздими абревіатурами, стане зрозуміло, хто зрадник держави, а хто її істинний захисник. Слід перестати спекулювати, лобіювати чиїсь окремі інтереси, провести переоцінку цінностей. Від того, як ми ставимося до війни, як спільно забезпечуємо фронт, і залежить наша перемога.
Ярослава ВОЗНЮК

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 66
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
схаменіться - не кличте забивати співгромадян. Може спробувати зрозуміти дончан?
Відповісти
А хіба ініціативи Свободи про виплати працівникам південмашу та розширення держзамовлень для цього заводу - це не розуміння мешканців сходу, хіба тисячі біженців, що отримують допомогу - це не розуміння донечан? Хіба захист територіальної цілісності - це не підтримка братів-українців з Донбасу? Чи вам хочеться такої ж здачі москалям, як це відбулось в Криму?
Відповісти
Таке враження, що нiхто нiчого не робить, нi волонтери, нi люди нi влада, ОДНА ВО СВОБОДА у нас воює на сходi, кормить армiю, дає робочi мiсця в мирний час... це ВО СВОБОДА i нiхто бiльше Володимир-Волинську 51 бригаду зi "звалки" привiв до толку. Мабуть все лихе, що вiдбувається в Українi вiдбувається через те, що при владi немає ВО СВОБОДА. Роздуми вона висловлює...!
Відповісти
Надя чи Таня. Бригаду до пуття привів Костя Зінкевич, якого ви гадите на форумах. І він для армії робить більше, ніж ваш князь.
Відповісти
ВО Свобода хоч і не все робить, але і не мало. Проте не піариться на цьому, як інші волонтери
Відповісти
І все ж таки, пані Ярослава, а чому Свобода не послідовна? Чому немає Ваших закликів відключитися від російського газу, електрики, ядерного палива? Чому Ваші послідовники не ходять по квартирах та домах та не вирубають волинякам рубільники та лічильники? І це ж треба після того, як почали з себе, правда? Ну і працівникам Южмашу, Зорі-Машпроекту, НКМЗ, всіх хімічних підприємств (Азоти, Стірол, Одеський припортовий) сплату зарплати Ви берете на себе, так, після того як поріжете їх на метал?
Відповісти
Ой вибачте, дівчинка в одному пасті не дала відповідь на більшість глобальних проблем держави, на проблеми, котрі створювалисть десятиліттями!!!
Відповісти
Ну що Ви, за це пробачаю, то дівчинці не так важко почати, треба просто не включати сьогодні ввечері світло та телевізора і відключити опалювального котла. А не вечеряти після шостої - навіть корисно для здоров'я. Вона відразу побачить, як в неї прокидається свідомість. Наступного вечора - море свідомості нахлине, то нехай буде з цим обережна, смолоскипи треба вже попросити...
Відповісти
Співставте кількість газу, яку видобуває Україна і скільки споживає населення України! Свого газу не вистачає для металургійних заводів Ахметова і т.п. Світло продають на захід, а для свого населення в москалів купляти? Про вечеру не коментуватиму. А про підприємства та їх діяльність - читайте: http://svoboda.org.ua/news/events/00013008/ , де говориться і про держзамовлення в т.ч. для потреб армії!
Відповісти
В принципі, згідний, логіка є: скільки там тих заводів з комуністичного минулого залишилося, да і населення разом із територією меньшає, хоча йому держзамовлення своїми податками сплачувати, але то не беда, на мур на кордоні з Росією можливо гроші знайдуться скоріше, аніж на пам'ятник Бандері...
Відповісти
Хлоп ну ти і придурок. Я ржу з твоїх коментарів
Відповісти
Щиро вдячний Вам за оцiнку, Микито....можно вгадаю? Лошадкiн, Конявський, Мерiнов, Засупонiн? Чи таки Овсов?
Відповісти
Не вгадав!!! Кобилянський!!!
Відповісти
Ага, то по матерi...щиро Вам вдячний, Микито Кобилянський
Відповісти
І де таке курять, два рази прочитав, а зрозумів одне Хлоп не читав програми уряду. Там чітко написано що і як будуть приватизовувати, так от Одеський припортовий буде проданий. І нагадую, що програму уряду склада Сєня.
Відповісти
Там не сказано було, що на металолом?)) То Сєня недоговорює, щоб не дратувати Васю.
Відповісти
А що о 17.15 у посадовців закінчується робочий день? Поки до домашнього інтернету не доберетесь - не буде коментів?
Відповісти
Попса по телевізору і пиятики по барах - це все, що може зробити ця нікчемна влада. Відчуття війни немає. Є великий болт, який поклали Сєні та Пєті на Україну.
Відповісти
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1614010172155846&set=a.1418958608327671.1073741827.100006406363410&type=1 Тут можете прочитати про газ!
Відповісти
))) Було таке. Ви знаєте коли? В 2013 році. А Ви знаєте про успіхи українського газодобування в 2014 році? Вам треба спитати пана Яценюка.
Відповісти
Слава Вознюк гарно пише, хороша мова, хороший стиль, лише тема нікудишня. Якщо жінка підтримує "Свободу", то зявляється якась нехороша асоціація. Ну, ніби жінка - повія...
Відповісти
Ярославо, питання введення воєнного стану пiйдiймалось 200 разiв. Це компетенцiя вiйскових, депутатiв ВР, дипломатiв, президента. Чим Ви обгрунтуєте введення воєнного стану та вiдкрите оголошення вiйни Росiї? Скажiть, раз ви такий стратег, можливо Вас не всi розумiють, чи це знову PR, PR,PR Свободи - на настроях людей та вiйськовому конфлiктi?
Відповісти
Маруся, ну ти і маруся!!!! Висміявся з твого коментаря. Стаття - роздуми і мені сподобалась і я військовий. І поки ти свою ман..у грієш за компом я в окопі сиджу 4 місяць. А ти навіть не уявляєш, що таке втратити бойового товариша. А хіба ти щось можеш уявити - ти ж курка
Відповісти
То хай дiвчина Ярослава введе воєнний стан по всiй країнi i поїде в Мiнськ, домовлятися за мир. Вiшає лапшу на вуха людям, як i всi Свободiвцi, їм простi люди в мирний час не потрiбнi були, як були при владi, а зараз так само, якби цю статтю написала людина, яка була на сходi тодi б про якусь щирiсть намiрiв могла б i йти мова.
Відповісти
Маруська - не сміши нас ми на посту. В нас тиха година. 5 год як не стріляють але треба бути пильними. А тут ти зі своїми курячими коментарями, он в мене бойовий товариш питає чи є в тебе чоловік. Переживає як живеться йому з дурою
Відповісти
А! Ще Орися Вознюк є, 2 сестри старi дiви. позор на весь Володиир.
Відповісти
Надя чи Таня вам що трохи грошенят підкинули? Дві нещасні жінки. Одна не знає, хто батько її дитини, а другу чоловік кинув, бо замучився чекати з барів та бань.
Відповісти
бачу в орисі та славки є ще брат Козловський.... Бідні вже до такої низості впали, гієни одним словом....
Відповісти
Не знаю в яких ти окопах, але ти б краще бойовi накази виконував, а не х...нею займався. Оце мужики, певно вiдкосити довго хотiв перш нiж в АТО поїхати. Забирати телефони там, щоб в блуд не вводили!
Відповісти
ти "в окопi". Ти або не читаєш уважно, статтю, в якiй просять вiни з кацапами, або тримай себе трохи в руках. Ти хочеш повномашштабної вiйни, щоб тi уроди перетворили всю країну на Донецьк?
Відповісти
немає жінок. Там - борциці і сврбодівки...
Відповісти
Словоблудiвки.
Відповісти
Пані Ярослава скажіть головному редактору Волиньпосту нехай платить вам гроші. Ви вічно збираєте багато коментарів, піднімаєте рейтинг інтернет видання. Збираєте на сайті всю бусоту і голодупенків, які в житті повний пшик... Я читаю всі ваші статті, хоч сам живу в Любешові. Валіть їх сміло, бо я в своїх 69 вже не повоюю
Відповісти
Хай платить грошi, щоб бiльше не писала, бо нам чорноротим, тупим неукам її високу дипломатичну фiлософiю не зрозумiти нiколи.
Відповісти
Хоч десь ти про себе правду скало
Відповісти
Там всі повії - від проктолога тягнибока до пяного вітіва. Життя показало їм їхнє місце. А чого одна тільки фаріон варта!
Відповісти
Якi проктологи, Ви що? Посли кабiнетнi. Свобода у Володимирi-Волинському вже он стiльки зробила, нема там бiльш знаєте роботи, лише писати що робити Києву - дипломати та аналiтики початкiвцi. Закiнчиться вiйна, то про Європарламент почнуть писати "Меркель гнати вон".
Відповісти
Я згiдна!
Відповісти
Я молода, не дура i незамiжня.
Відповісти
Якби Свобода не "здобула" нiхто б не сидiв в окопах взагалi! В них є звичка брати на себе вiдповiдальнiсть за те що вiдбувається в країнi чи лише популiзм наперегонки з Ляшком?
Відповісти
Вася це бот, не даром кажуть що свобода проект януковича.
Відповісти
анінім, яйця відстрелю як повернусь живим
Відповісти
Обов'язково повертайтеся ЖИВИМИ. Зробiть все, щоб не доводилось вводити той воєнний стан, щоб не горiла вся Україна, як Донбас.
Відповісти
У Вашому мозку хоч з'являється шочаб маленька картинка, що таке ВОЄННИЙ СТАН ПО ВСIЙ КРАїНI? Україна пiд питанням, а воно свободу рекламує!
Відповісти
Хороша дуже стаття. А от коментарі жахливі. Я мама солдата, щодня молюся за свого сина. Але читаючи ці коментарі розумію, що українці найгірша нація в світі. Люди схаменіться ви перетворюєтеся на звірів, замість серця в вас камінь, а в головах злоба. Як соромно дихати з вами одним повітрям, воно заражене вашою ненавистю. Мій, син, мій синочок, героїчно захищає вас, поки ви сидите і паплюжите інших людей. А скільки синів там полягло, скільки сліз пролито, а вам би писати дурниці. Соромно за вас...
Відповісти
а там iнтернетом дозволяють користуватись? бо ту василi розпинаються, сексу хочуть i яйця стрiляти.
Відповісти
через таке жителі Сходу і не хочуть з нами жити спільно.
Відповісти
Хороша стаття. Я завжди за те, щоби називати речі своїми іменами. Росія - агресор. Не АТО а війна. І я проти того, щоб в кабаках співали російську попсу для тих хто там гуляє в часи біди, коли на Сході вмирають кращі з карщих. Давно потрібно було всіх поставити в однакові умови, мобілізувати все суспільство.
Відповісти
Я бачу, по темі статті тут мало хто готовий дискутувати: вхопились то до авторки, то до "Свободи". Ви скажіть краще по ділу: що не так у матеріалі написано? Нема війни? Є. Не працює завод у Ліпецьку? Працює. Не сидять тиловики по барах і не ригають попід заборами? Сидять-лежать-ригають. А хлопці на фронті гинуть просто так? Ні, за нас з вами. Так що пора всім підключитись і задуматись (хто ще того не зробив) над цілком слушними зауваженнями авторки, незалежно від того, чи вона заміжня, що їсть після шостої і до якої партії належить.
Відповісти
А видно по коментарях, де пишуть заздрісні нещасні баби. Не дой%б сказується на мозгах?Надько-Таньки, можна коментувати статтю без переходу на особу автора?Чи у вас сьогодні мала доза, що ви на людей кидаєтеся. ПрахвесіАналки.
Відповісти
Тобi пишуть по темi, навiщо воєнний стан по всiй країнi! Авторка знає, якi соцiальнi наслiдки має ВОЄННИЙ СТАН? Ще й прикидаються нiби служать, пiшов би на фронт було б не до iнтернету! поки немає воєнного стану - воїнам є куди повертатись i до кого!
Відповісти
Нічого страшного у тому стані немає. Просто вашого Папу посунуть і містом керуватиме комендант.
Відповісти
Хто б що не говорив, але принциповість і послідовність свободівців багатьом поперек горла стоїть. Не так був страшний яник, який мільярдами крав, не так страшний порох, який тисячами хлопців в котлах залишає - це все дурниця, головне не допустити слова правди, недопустити поширення націоналістичної ідеї. А аргументів вже познаходять...
Відповісти
А навіщо ображати автора і перетворювати коментарі до статті на якісь особисті нападки? Хто ВДУМЛИВО прочитав, то й не міг не помітити глибокі думки із якими неможливо не погодитись. Так, Ярослава підтримує Свободу, ну і що тут поганого?! врешті-решт, це - її право. Справа в іншому, людина закликає нас не бути байдужими. А то у нас здебільшого виходить так, що війною переймаються ті кого вона безпосередньо торкнулася: на фронті воює хтось із рідних чи принаймні близьких знайомих, а решті - якось так...особливо часто можна спостерігати рівень байдужості прямо пропорційний рівню доходів: бабуся, яка з дитинства чи юності пізнала, що таке війна несе пару гривень солдатові, та шкарпетки йому зв"яже - вона в силу життєвої мудрості усвідомлює, що треба щось робити, а от людині, яка на грошах сидить до того всього діла немає. Хіба не правда? та горезвісна ситуація на "сафарі" - перший тому доказ! І чим більше ми будемо думати разом, діяти разом, то тільки на користь, а не обливати один одного брудом - чи то особисто, чи партійно.
Відповісти
Не знав що у Володимирі стільки тролів. ...жалкі шавки підтримуючі однотурового....а також стару систему саганюків і морозів....хочуть звести лобами активістів громади...тому що скоро вибори.. а папік владу в чужі руки не віддасть.... йому зараз не до війни...з'явились конкуренти...то волонтерські гонки придумав....то Свободу знову зацьковує...вона йому напевно сниться в кошмарних снах...
Відповісти
Прочитав. І дивно стало, люди сліпі та глухі. Дівчина Ярослава написала те, що на серці болить. А люди плюють у душу. Вона згадує Свободу тому, що краще знає ситуацію серед них. І з цього зразу винна? Де вона лаяла когось окрім влади? Якщо людина живе коло моря і згадує море то вона винна, що не згадала річки?
Вам Свобода коле очі? Чому? Тоді викресліть тих свободівців з небесної сотні. А ви знаєте що їх там було не один чи два? І скільки було свободівців серед майданівців? Просто так на раз, вам не видавалось, що вони не ховалися а йшли спільно в перших рядах? Ви відсотки рахувати вмієте? Де всі інші об'єднання? А чому так вийшло? Бо Свобода підняла стяг і пішла вперед, і навколо неї об'єдналися люди, котрих об'єднує ідея вільної України!
То погано, що вони хочуть, щоб була національна держава, а не тусовка за інтересами? Тому вони піднімали свій прапор, об'єднувалися і йшли в гарячі точки. Не вони спровокували Грушевського, але першими хто там постраждав були вони. І так далі. То що, то погано, коли Свобода має програму, щоб Україна стала вільною і йде за тим планом, а не просто суне загальною товпою, куди влада накаже? Ви хочете знати, що хоче Свобода? Просто прочитайте її програму. І все. Є план дій і свободівці діють разом. Вони знають чого вони хочуть і вони діють. Тому вони в найгарячіших точках. І не займаються шапкозакидавством чи пустими обіцянками. Вони пропонували ввести воєнний стан, щоб об'єднати зусилля країни для боротьби з Росією, і що? Так сталося все виконується, тільки по шматочках. А Свобода зразу пропонувала це. І так далі. То чим Вам завинила Свобода? Тим що казала правду якої боялися Ви? І думали що все обійдеться так? Обійшлося? Мирний план? Ні.
Тому не кидайтеся на тих, котрі як більшість патріотів бореться за Україну. Вам це не подобається? Чому? Ви просто хочете щоб Вас обслуговували? З цього? Ні. Не буде. Свобода через негаразди, через поразки все одно йде до головної її мети. Вільної України.
Відповісти
це що- хуторянство, шароварництво, агресивність,нетерпимість, і галицька "толерантність"?
Відповісти
якби свободівський бос Тягнибок не мав такого грізного вигляду,що ним тільки дітей лякати, якби не репетував на всю Україну про бандерівців і Бандеру (чого на донбасі і Луганську бояться більше всього),а тихенько іншими методами патріотизм розвивав, якби його мама не володіла всіма аптеками у Львові- може б його"Свободу" інакше сприймали....у Львові його чогось зразу не злюблили..
Відповісти
От добре сидіти в охфісі "Свободи" і аналізувати ситуацію... Загальні фрази, порожні висновки, попса... А ти поїдь до хлопців на фронт... Подивися як і чим живуть... Поговорти з місцевим населенням і розкажи їм, що ти зі "Свободи", яку вони бояться (інколи не дарма, бо як подивишся виступ Фаріон з вилупленими очима і прислухаєшся до її слів - моторошно стає). Слав, досить заробляти партійні бали. Всі і так все розуміють. Будь-який президент і влада погані, якщо вони не зі Свободи. Це аксіома у вашому виконанні.
Відповісти
Маленька я і є зі Свободи. Сиджу в Пісках, решта наших Володимирських - по інших містах Донбасу. Приїду, дасть Бог живим. Приходь в офіс і розкажу як населення до нас там ставиться. І чавкай, бо можна подумати ти з окопу пишеш. чи чоловік твій. попроси його хай трохи тебе почухає, мо мозки включаться.
Відповісти
Всi i так поняли, бо лише свободiвцi навiть пiд кулями не забувають пiаритись. Подонки, прости Боже! Не ганьбiться, а виконуйте свiй вiйськовий обов'язок, щоб цi мiсцевi вибори, пiд якi Василю ти пишеш свiй словесний понос навiть сидячи в окопi вiдбулися в державi пiд iменем Україна!
Відповісти
Надя покури і не нервуйся. Ти Костю обзиваєш більше всіх, а Свобода його в мери висуне. Всі свободівці про це говорять
Відповісти
Свобода взагалі пішла вразнос: Порошенко їм не подобається,Яценюк - не подобається, Ляшко - не подобається, Садовий - не подобається і навіть Костя Зінкевич не подобається.
Відповісти
ти, майже, як аууу в лісі))) Мабуть, сидиш там в темноті і про піар якийсь пишеш. А чи знаєш ти, що таке PR? Включи інтернет і почитай, може щось в твоїй темній голові проясниться, а не обзиваєш і звинучуєш солдата.
Відповісти
Ти колгоспна чучундро краще б в себе на городі з королацьким жуком боролась, а не про воєнний стан говориш. Сідай на велосипед та й їдь в АТО, після твоєї появи там точно війна закінчиться. СЛАВА БАТАРЕЯМ!
Відповісти
ця авторка уже давно безробітна немає за що жити то й вихваляє свободу далі,аби хоч сто гривасиків її дали на хлібчик.Бідолашка скривлена та ображена на увесь світ, бо замуж не беруть а по корчах вже не тягають. совається по усіх міроприятіях у місті та районі,думає що ніхто нічого про неї не знає, вдає з себе громадську активістку
Відповісти