Додати запис

Націоналізм як тренд для перефарбованих політиків

Революція гідності переконливо довела безальтернативність національно-визвольної боротьби для поневоленого народу. До 2014 року націоналізм в Україні вважався ледь не забороненою темою, а людей що заявляли про свою прихильність націоналістичним ідеям – цурались. Завдяки десятиліттям російської окупації поняття націоналізм в основному ототожнювалось з фашизмом. Радянська, а пізніше Російська пропаганда постійно переконувала суспільство, що люди котрі борються за власну державність є ніким іншим як ворогами власного народу. Наслідком цього і стали сучасні події на сході. Населення, що населяє схід та Крим ще і зараз переконано, що «бандерівці» хочуть їх знищити.
Лише після революції гідності та початку війни з Росією почала народжуватись українська нація. Як би страшно це не звучало, але нації народжуються та починають ідентифікуватись лише на крові тих, хто готовий відати за неї власне життя.
На жаль, нова українська нація є ще молодою і не завжди розрізняє справжній націоналізм з його імітацією. Зараз з’явилось багато різних думок та ідей про побудову української держави, але шкода дуже часто нову національну державу пропонують будувати на чужих цінностях. Наприклад, не можливо збудувати міцну державу на чужій культурі та мові. Якщо брати історичний ракурс, то починаючи з розвалу Київської Русі українці не мали своєї держави. Ті хто нас поневолив, усіма способами намагались знищити усе, що нас об’єднувало. Незважаючи на усе це, я вважаю, що ми вистояли завдяки тому що нам вдалось зберегти нашу ідентичність, нашу мову та культуру.
Не можна збудувати Україну слухаючи російський блатняк та висловлюючись російським матом. Маючи більше 20 років незалежності ми не спромоглись збудувати дієвий україномовний простір. Усі роки незалежності ми дивились російські фільми, читали сучасну російську літературу, дізнавались новини з російських сайтів. Ми зараз говоримо про те, що на сході триває гібридна війна, але мало хто говорить про те, що ми уже давно програли інформаційну площину цієї війни. Лише через рік після початку війни ми почали вживати заходів, щоб захистити власний інформаційний простір.
Схожою є ситуація також і у політиці. За останній рік практично усі політичні партії «перемалювались» у націоналістів. Взагалі для політиків уже стало нормою реагувати на запити суспільства та змінювати свою позицію в залежності від того, що хочуть почути виборці. На жаль, населення країни має дуже низький рівень політичної освіти, що дозволяє маніпулювати його поглядами. Наприклад 4 з 5 політичних партій, що складають сучасний парламент, перед виборами використовували націоналістичні гасла та риторику. Однак якщо проаналізувати їх політичні програми та персональний склад, то можна зрозуміти, що націоналістичними вони є лише на догоду виборцям. Національні ж ідеї для більшості з них є лише засобом досягнення та утримання влади. Ще гіршою є ситуація з депутатами, що пройшли у парламент по мажоритарних округах. Багато хто з них ще за попереднього скликання був активним прислужником антидержавного режиму «сім’ї». Декотрі навіть голосували за сумнозвісні закони «16 січня», але уже після зміни політичної ситуації в державі дуже швидко «переродились» у націоналістів та партіотів України. На жаль, покращитись ситуація зможе лише тоді, коли люди почнуть аналізувати не передвиборчу риторику, а реальні справи.
Враховуючи усе, що наведено вище ми можемо виправити ситуацію в державі лише працюючи над політичною освітою населення. Ми станемо сильною державою, лише якщо громадяни навчяться аналізувати та робити осмислений вибір як на виборах так і у інформаційному просторі.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 17
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"До 2014 року націоналізм в Україні вважався ледь не забороненою темою, а людей що заявляли про свою прихильність націоналістичним ідеям – цурались". Богдане, ти менше з Кононовичами спілкуйся. До 2014 року Анатолій миколайович Вітів уже був народним депутатом і Свобода мала в парламенті свою фракцію. Чи для молоді "Свобода це вже не націоналісти і пристосуванці? Це помилковий тренд.
Відповісти
Свободівцю. Уважно аналізуйте текст. Пишу не про Свободу чи наприклад КУН. А про ти хто учора прислужував сімї а сьогодні тулиться у список топ проектів. Пригадайте хто міг на вітання Слава Україні До 2014 року Вам правильно відповісти? Суть цієї статті у тому що справжні націоналісти були ними і у девяностих і у двотисячних, а не підлаштовувальсь під тренди.
Відповісти
Молодець! Правильну думку висловив про свою Свободу.
Свобода тільки язиками вміла молоти про свій націоналізм,а насправді пристосуванці,як і всі інші.Хто хотів,той начитався про "патріотів"від Свободи в різних виданнях і надивився по телевізору,я не збираюся тут описувати ваших "заслуг".Бо їх немає.Про Бандеру вже забули,на якому Тягнибок три рази "в"їхав" у Вер.Раду.А без Бандери і націоналізму-то ніякого не побудуєш.Хоча і Бандера був перш за все узурпатором.Достатньо почитати (хто бажає),Тараса Бульбу-Боровця і все стає зрозумілим навіть для школяра.А Богдан про націоналізм в нш час і в нашій Україні написав все правдиво.Молодець!Але ж це не для свободівців.
Відповісти
Кожен судить по собі не варто сюди приплітати Тягнибока. Перестань підлаштовуватись під росіськомовних у розмові, вимкни пропаганду, перестань викидати сміття на тротуар а продажних політикі викинь у смітник. Саме ці істини я намагаюсь довести.
Відповісти
в українських націоналістів РЕАЛЬНИХ ідей побудови української держави. Утопія, прожектерство, тупа впертість, нетерпимість і терор. На крові нічого не збудується...
Відповісти
Уважніше читайте програми націоналістів а не "борди" проектів створених на 1 вибори.
Відповісти
ця країна приречена. за неї не варто боротись таким тупоголовим людям які за 20 років нічого не зробили.
Відповісти
Ця країна має усі можливості для того щоб відродитись. Просто починати потрібно з себе.
Відповісти
Богдан, єдине, що у тебе поки виходить - це обс...ти всіх у фейсбуці. А написати щось толкове мощі не вистачило. Пиши, Богдане, пиши, може коли й навчишся. Задатки є, тільки не розмінюй їх на обс...ку. Успіхів.
Відповісти
може створите в багатонаціональній країні супер "націоналістичну" державу.
Відповісти
сусіди-парашисти поки тримаються в багатонацій державі на шовіністичній антиукраїнській ворожнечі та це їх єднає
Відповісти
У тебе тiльки сусiди з одного боку? То це вони для тебе приклад?
Відповісти
має 2 вороги: росіян і комуністів. Решта - брати!
Відповісти
1. Росiйськомовнi украiнцi? Збирати речi? 2. Толстой, Пушкiн, Гоголь та iн. ? Нести до костра?
Відповісти
що міллю поїжені ідеї нациків - глухий суспільний кут. Не дуріть себе і людей!
Відповісти
Ваш пар іде у свисток. Автор правильно зробив висновок у своїй статті:"не можливо збудувати міцну державу на чужій культурі та мові". Після хрещення України-Руси Володимиром українці втратили свою матрицю, ментальність і національну індентичність. Була обірвана духовна нитка життя. Про що і писав наш безсмертний Тарас:"Наробив ти Христе лиха, що переіначив людей божих...".
Відповісти
Ну те що жиди, кацапи та комуністи винні в усіх бідах таких нещасних українців, я вже зустрічав, але щоб і Володимир з Христом...
Відповісти