Додати запис

Реформування Рахункової палати має бути максимально відкритим

Законодавче реформування Рахункової палати як інструменту контролю за публічними фінансами має стати максимально відкритим.

Ми знаходимося на важливому етапі реформування Рахункової палати - інструменту контролю за публічними фінансами. І зробити це без громадського обговорення та залучення широкого кола експертів неможливо.

Варто нагадати, що Президентом України до Верховної Ради внесено законопроект № 2072 «Про Рахункову палату», який був прийнятий у першому читанні.

Зараз Комітетом з питань бюджету здійснюється підготовка цього документу до другого читання, зокрема шляхом проведення публічних комітетських слухань.

До Бюджетного комітету надійшло близько 400 пропозицій народних депутатів до законопроекту. При цьому, низка пропозицій містять різне бачення вирішення питань, які можна розділити на три умовні блоки.

Перший блок стосується повноважень Рахункової палати, чи має Рахункова палата здійснювати фінансовий контроль лише щодо державного бюджету чи їй мають бути надані повноваження для контролю, зокрема інших публічних фінансів.

Другий блок - призначення Голови та інших членів Рахункової палати: залишити існуючий порядок або запровадити конкурсний відбір відповідних кандидатур.

Третій блок - фінансове забезпечення Рахункової палати. Зокрема, чи керуватися єдиними принципами і вимогами Бюджетного кодексу, чи запровадити певні привілеї для такого органу.

Сьогодні, 25 березня відбуваються комітетські слухання, які мають допомогти нам досягти консенсусу в спірних питаннях, що мають лягти в основу рекомендацій цих слухань для врахування при доопрацюванні законопроекту про Рахункову палату до другого читання.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
живу "на важливому етапі". Може закінчиться оцей етап для моїх праправнуків?
Відповісти
Як це може бути коли відбуваються комітетські слухання, які мають допомогти нам досягти консенсусу в спірних питаннях, що мають лягти в основу рекомендацій цих слухань для врахування при доопрацюванні законопроекту про Рахункову палату до другого читання? Що таке чверть столiття у порiвняннi iз цим iсторичним процесом?
Відповісти
чверть століття - це мить для славної і неперевершеної української еліти. Біомаса почекає... а може трохи вибють.
Відповісти
Ти хоча б знаєш, чим займається ця палата? Чому за її "незалежність" і "прозорість" виступають колишні регіонали?
Відповісти