Додати запис

Історична справедливість щодо воїнів УПА має бути відновлена

2 квітня я спільно з колегами зареєстрував проект постанови №2518 «Про відновлення історичної справедливості щодо Української повстанської армії та збройного підпілля Організації українських націоналістів».

Нам потрібно відновити справедливість, щоб усі ті воїни, які боролися за незалежність України спочатку з нацистами, а потім з окупантами-комуністами, були в Україні гідно пошановані. Навіть якщо їх залишилось одиниці, це не означає, що ми повинні забути цих героїв, перегорнувши сторінку історії.

Встановлення справедливості – вимога громадянського суспільства, яка має на меті ліквідувати наслідки беззаконня та свавілля «совєтів». Це особливо актуально під час російської військової агресії на Сході нашої держави.

Зараз Україна має визнати учасників національно-визвольних змагань 1939-1956 років воюючою стороною, а їх ветеранів – учасниками Другої світової війни та борцями за свободу й незалежність Української держави.

Ідеться про УПА, збройне підпілля ОУН та інші військові формування, які боролися за незалежність України у 1939-1956 роках, – «Карпатську Січ», Українську Народну Самооборону.

На ветеранів національно-визвольних змагань 1939-1956 років мають поширюватися пільги, передбачені Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту.

Основне завдання цієї постанови полягає у двох речах: по-перше, ми встановлюємо, що вояки УПА та інших формувань, що боролися за незалежність України, є героями, і, по-друге, ми поширюємо на них дію закону про статус ветеранів війни.

Зміст постанови №2518 спирається на фаховий висновок робочої групи істориків при Урядовій комісії з вивчення діяльності ОУН і УПА та відповідає вимогам Протоколу I Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року.

Варто згадати, у країнах Євросоюзу, США та Канаді, інших державах-антигітлерівської коаліції віддавна офіційно визнано вояків УПА, збройного підпілля ОУН та інших українських військових формацій повноправними комбатантами Другої світової війни.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 13
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
всіх, хто після війни "виборював" незалежність, вирізуючи мирних громадян! Майстри зашморгу і сокири...
Відповісти
Ваня, бютовці тут на Заході вимагають подібної історичної справедливісті щодо воїнів УПА , а на Сході та півдні вішають білборди "Слава воинам-освободителям 1941-45"???Це як вас панімать??
Відповісти
Не поспiшайте, ще будуть органiзованi комітетські слухання, які мають допомогти досягти консенсусу в спірних питаннях, що мають лягти в основу рекомендацій цих слухань для врахування при доопрацюванні постанови No. 2518 до першого читання.
Відповісти
Кремлівська секта бютоголових хоче вшанувати УПА? Краще б скасували договір2009 року, у якому агентка Кремля Тимолшєнка загнала всю країну у газову кабалу.
Відповісти
З яких це пір маневицькі нетрадиціонали почали підписуватися як "лучани", ще й і у робочий час.
Відповісти
БЮТівець з Тячева Іван Крулько має таке відношення до Волині, як і хабарник Тарас Пустовіт.
Відповісти
Дуже гарна справа. Я Вас, Іване, підтримую. Мій дідусь теж був воїном УПА....
Відповісти
УПА якраз воювали проти таких ,як БЮТ.
Відповісти
Історично визнано воюючі сторони у ІІ світовій війні. УПА ніхто не визнав ні воюючою стороною ні комбатантами тому що УПА не має державної належності. Згідно міжнародних норм УПА це рух опору.Тільки за Волинську етнічну чистку УПА кваліфікують по нормам Міжнародного гуманітарного права як злочинну організацію, що скоювала військові злочини. Правда одна.
Відповісти
Хто кваліфікує ? КГБ-ФСБ ?
Відповісти
таку "правду" перевернути! Будуємо галіцайщину.
Відповісти
Вони бандити
Відповісти
Історичну справедливість щодо упа можуть допомогти встановити старі люди. Поспілкуйтеся з ними, проїдьтеся по старих кладовищах, подивіться на могили, де поховані цілі сімї з немовлятами, вибиті упівцями. От вам і буде історична справедливість, а не переписування історії, коли вбивць зводять в ранг героїв.
Відповісти