Додати запис

Молодь чи влада: хто кого, або які реформи нас чекають?

Будь-який шлях змін чи реформ дуже непростий, спочатку має визріти розуміння проблематики, тоді воно має трансформуватися у вирішення причини, а не наслідків, поступовими кроками. Маргарет Тетчер непросто йшла на зміни, але будучи консерватором, зробила свого часу масу позитивних реформ. Часто для української влади слово «стабільність» було позитивним лозунгом, проте, якщо «стабільно погано», то якою має бути реакція соціуму?

Якщо у даній проекції подивитися на роботу з молодими людьми української держави, так звану «молодіжну політику», то тут виникає багато думок, якою вона може бути і як держава у форматі своїх інституцій може реалізовувати програми чи концепції, затвердженні великими «умами» цього світу. Бути нам консерваторами, чи швидко зреагувати на зміни? Звісно після подій Євромайдану зміни були на часі. Ще коли революція ще триває у головах - можна перевернути навіть піраміду Маслоу. В такий час змін патріотизм став важливішим за життя. Світова практика показує, що лише доказова молодіжна політика має зміст! Простіше – те, що доведено чи показує позитивні результати має існувати і розширюватися можливостями української держави. Має бути так зване «соціальне замовлення» на виховання, освіту, дозвілля молоді. Чому ж тоді й надалі працюють усі управління та відділи молоді? Доказовість роботи даних органів важко обчислити, окрім державних коштів, що йдуть на різні конкурси проектів та підтримку молодіжних програм. По-суті молодь живе своїм життям, інколи пересікається із даними управліннями, проте явно не є середовищем, що консолідує чи направляє візію молодіжного розвитку. При усій повазі до людей, що там працюють які є професіоналами і часто живуть такою роботою, вони все ж не в змозі у пропорції 1-2 працівника на 30-40 тисяч молодих людей внести серйозний вклад у їх виховання. Отож про реформи говорять давно, в тому числі і на Волині. До слова, багато країн Євросоюзу не мають міністерства та управлінь з молодіжної політики, мають лише відповідну службу та молодіжні центри, що перебрали усі функції. Існує думка, що молодь має бути у структурі реформованого міністерства соціальної політики, яке буде займатися не виключно «кризовими» громадянами, а й повноцінною молоддю, що шукає своє місце у соціумі.

Щодо Волині, то зміни тут відбуваються по-своєму. Поговоримо про Управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації, на яке покладені функції роботи із молодіжним сектором, проте після довгих років непередбачуваних трансформацій ми маємо аж 1 працівника, який профільно, професійно і чесно займається молодими людьми області, співпрацює із різними громадськими об’єднаннями. Саме з такої позиції можна розглядати питання, адже збільшення працівників логічно збільшить можливості управління. Поговоримо про те, що може бути і має бути. Найбільшу роботу і спроби комунікації у питання реформи даного управління бере на себе комісія громадської ради з питань молоді та спорту облдержадміністрації, яка власне на 100 % складається із представників молодіжного громадського сектору. Відбулося 2 зустрічі із владою та очікується найголовніша - із головою ОДА. На переконання людей та організацій, для яких робиться дана реформа, має бути, як мінімум, сектор молоді (3 людини), що буде займатися лише і виключно молоддю, адже скорочення 20% працівників буде зобов’язувати керівників накладати функції різних відділів і секторів на одну й ту ж людину та пересікати їх. Це прогнозовано. Як відомо, згідно розпорядження голови ОДА від 26.02.2015 № 69 відповідне управління, що згадувалося раніше буде розформовано і спорт буде чи то відділом чи то сектором ОДА із 9 чоловік, а відповідно обов’язки молодіжної політики будуть покладені на управління освіти та науки ОДА (Управління молоді, освіти та науки), що викликало чимало дискусій у соціумі. Більшість зійшлося на формулюванні можливостей, а не назві профільного управління, адже функціонал важливіший, ніж назва і печатка. Якщо будуть враховані усі пропозиції, то освіта може бути «прихистком» на певний період до створення «Молодіжного центру» на Волині. Важливим моментом окрім, сектору з молодіжної політики має бути профільний заступник, людина, яка буде мати право підпису водночас розпорядником коштів, навіть тих 300 тисяч, що закладені у бюджет на 2015 рік. Молоді люди повинні мати свого представника у владі, до кого можна апелювати і хто буде нести відповідальність. Крім того ці 4 «спартанці» мають бути знову ж таки представниками молодіжного громадського сектору, а не працівниками відповідного управління, на яких покладуть «нові» обов’язки. Якщо ми говоримо про відповідальність, то напевно прийшов час тим хто має потужні і великі організації допомогти іншим, в тому числі і державі. Звісно тільки після проходження конкурсу.

Сьогодні ми вже надіслали 2 листи із пропозиціями, відповідей поки на них так і не отримали. Звернення адресувалися від комісії до голови ОДА - Гунчика Володимира Петровича, та заступника, що відповідно займаєтсья даними управліннями – Мишковець Світлани Євтихіївни. Де дані пропозиції широко висвітлені та, на моє переконання, обґрунтовані. (можна вільно переглянути)
Уся УВАГА(!) зараз має бути сконцентрована на зустріч із головою ОДА, яка очікується найближчим часом, адже його рішення буде остаточним і від нього залежить чи буде й надалі йти імітація роботи чи відбудеться реальний вклад в одну із найперспективніших галузей – майбутнє покоління.

Залишається чекати та бути готовими до подальшої боротьби.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Бютівці мріють тільки про комсомол.
Відповісти
Як же ж Мене бісять ці нероби - активісти. Звідки ви Гроші на проживання берете, такі правильні?
Відповісти
Що ти мелеш, захарчику....?.. з пустого в порожнє
Відповісти
Молодець Захар! Маєш бачення і знаєш що робити! Вперед!
Відповісти
На жаль, Захар Ткачук має рацію. Вливаючись в доросле життя, переповнені політичного ентузіазму і віри в свої сили, молоді люди зразу усвідомлюють, що владі немає чого запропонувати новому поколінню. Вакуум інтелігентної еліти заповнюється штучно з числа пенсіонерів, які чомусь, залишивши свої посади, стають геніальними і кепкують над сучасною молоддю. Молода людина через відсутність вибору представлена сама собі, що й породжує негативну соціальну активність і відразу до держави (влади). Сучасне споживацьке ставлення влади до молоді в оглядовому майбутньому залишиться «пріоритетом», вбиваючи в ній надії на переміни. Вдалий заголовок: "хто кого". Звичайно, "молодь владу", що довели майдани, на яких стояло 80 і більше відсотків молоді. Молодь - "могильник" такої влади.

Відповісти
Міліція повинна притягнути Ткачука за акт вандалізму на стіні Луцького замку, за вивішення банеру.
Відповісти