Додати запис

Недоторкана «Самопоміч»

Питання скасування депутатської недоторканості має тривалу історію. Навколо нього довгий час точилися запеклі дискусії і спекуляції. Перемога Революції гідності, здавалось би, мала поставити крапку в цьому питанні. Але, незважаючи на те, що всі політичні сили, які зараз представлені у Верховній Раді та входять до складу коаліції, йшли на вибори під гаслом скасування недоторканності, зараз ми знову чуємо стару пісеньку, що це, мовляв, не на часі, що питання є небезпечне і навіть абсурдне. Особливо симптоматичним і показовим є те, що проти позбавлення народних депутатів недоторканості тепер виступає віце-спікер парламенту від партії «Самопоміч» Оксана Сироїд.

Оксана Сироїд, четвертий номер у списку «Самопомочі», вже встигла відзначитися тим, що висловлювала глибоку стурбованість через низьку зарплату нардепа, яка не дозволить їй їздити на власному автомобілі чи таксі на телевізійні шоу до Шустера. Зараз же нардеп від партії, якій симпатизує олігарх Ігор Коломойський, виступає проти скасування депутатської недоторканості, про що вона заявила в ефірі «5» каналу 6 квітня.

В поглядах Оксани Сироїд на проблему недоторканості депутатів відбулася цікава трансформація. Ще 10 листопада 2014 року в ефірі телеканалу «24», коли новообрана депутатка не володіла депутатським мандатом, вона заявила: «Ми включили пункт про скасування депутатської недоторканності до коаліційної угоди, а також пункт про обмеження суддівської недоторканності».

Її колега по «Самопомочі» Єгор Соболєв через тиждень пафосно сказав: «У вступі до угоди про творення нової парламентської більшості та уряду з'явилися три важливих слова: відмовимося від депутатської недоторканості».

В преамбулі коаліційної угоди 2014 року, яка була підписана нардепами від коаліції, куди входить і партія «Самопоміч», чітко зазначено: «Ми забезпечимо рівність усіх посадових осіб держави перед законом, обмежимо всі види імунітетів від кримінального переслідування. Ми будемо відкритими та підзвітними перед суспільством і в своїй діяльності керуватимемось лише правом, тому ми скасуємо депутатську недоторканність та будемо нести повну відповідальність за свої дії перед Українським народом».

Свій підпис під коаліційною угодою у листопаді 2014 року поставила і нинішній віце-спікер нової Верховної Ради Оксана Сироїд. А значить, взяла на себе зобов’язання скасувати депутатську недоторканість.

Ще на початку грудня Оксана Сироїд як один з лідерів «Самопомочі» голосно запевняла, що вона і її політична сила зроблять усе необхідне для задоволення вимог суспільства в частині рівності усіх перед законом.

«Я розумію, що суспільство, в принципі, не довіряє публічній владі, так само воно не довіряє, що декларація про зняття депутатської недоторканності буде матеріалізована. Але я хочу вас запевнити, у всякому разі від політичної сили, з якою я прийшла в парламент, що об'єднання «Самопоміч» буде співавтором цього законопроекту і послідовно підтримуватиме його прийняття», - заявила тоді Оксана Сироїд.

Але час йшов, а погляди віце-спікера поступово дрейфували у бік, який колись займали «регіонали». У висловах чільного представника «Самопомочі» почали з’являтися відомі з старих часів режиму Януковича тези про те, що недоторканність депутатів – це складова Конституції, тому процес її скасування може затягнутися на тривалий час. Партія «Самопоміч» теж не проявляла ініціативи у виконанні преамбули коаліційної угоди про скасування недоторканості. Навпаки, ця дуже дивна та позбавлена виразної ідеології сила, яка вдало скористалася потягом народу до новизни, своїми голосуваннями у парламенті і роботою в комітетах засвідчила власну фрагментарність, штучність і роздвоєність.

6 квітня в ефірі «5-го каналу» заступник голови Верховної Ради Оксана Сироїд зробила гучну заяву про те, що скасування депутатської недоторканості є шкідливе і непотрібне. Для того, щоб зректися завізованих своїм підписом під коаліційною угодою обіцянок більш ефектно, депутатка «Самопомочі» переклала всю вину на європейців. Мовляв, експерти Венеціанської комісії відзначають, що за нинішньої корумпованої правоохоронної і судової системи в Україні повне скасування депутатської недоторканності є абсурдом.

«Вони кажуть: схаменіться, ви не зможете працювати, як депутати, вас затримають прямо на першому політичному замовленні, на цьому ваша робота буде припинена. За такої корумпованої судової та правоохоронної системи повне скасування депутатської недоторканності є абсурдом. На це йдуть навіть дуже демократичні і безпечні в цьому сенсі держави», - сказала представник партії, яка ще нещодавно обіцяла боротися, не шкодуючи сил за скасування депутатського імунітету.

В пошуках додаткових мотивів для виправдання зради позицій, які були задекларовані раніше, Оксана Сироїд почала скаржитися на підступних суддів, жертвами яких можуть стати нещасні народні депутати, котрі підозрюються у вчиненні злочинів.

«Коли ми говоримо про повне скасування депутатської недоторканності, ми повинні розуміти, хто судді. Якщо ми повністю скасовуємо депутатську недоторканність, то це означає, що депутат стає повністю вразливий для правоохоронної системи. А це нинішні слідчі, нинішні прокурори і нинішні судді», - зазначила Оксана Сироїд.

Кілька місяців посидівши у кріслі нардепа, один з лідерів «Самопомочі» договорилася до того, що недоторканність нардепів є цілковитою необхідністю. Бо лише так нардеп зможе виконувати свої обов'язки. Про передвиборчі обіцянки було успішно забуто.

За деформованою логікою віце-спікера від «Самопомочі» виходить, що всі інші громадяни України можуть бути повністю вразливими для нинішньої правоохоронної системи. Потерпати від несправедливих і корумпованих слідчих, прокурорів, суддів. А ось народні депутати мають бути захищені від такого роду неприємностей. Замість того, щоб міняти прогнилу судову і правоохоронну систему, Оксана Сироїд пропонує відгородити нардепів від її згубного впливу і заховатися за недоторканістю. А ось народ хай страждає від неї й надалі.

Така старорежимна позиція віце-спікера є ще одним фактом, який розвінчує міф про «новаторську» партію «Самопоміч» і її реформаторський потенціал. Про які реформи може йти мова, коли чільний член парламентської коаліції прагне зберегти кастовий привілейований статус народних депутатів перед законом і кримінальним кодексом?


Герасименко Петро, Вголос
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 13
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Активісти Самопомочі пробухали в крутих кабаках всю Революцію Гідності, а зараз приходять до влади завдяки цій революції.
Відповісти
Я вам скажу, що "кабаки" навколо Майдану відігравали роль кулуарів ВР. Це, чи не єдине місце, де можна було поговорити без зайвих СБУшних вух.

Якщо ви не можете собі дозволити посидіти у "крутому" кабаку, то не треба заздрити іншим. Повірте, люди які там сиділи, не задумувались над тим крутий це кабак, чи ні. Для нас це було не більше ніж місцем зігрітися і згенерувати ідеї.
Відповісти
мене одного дивує чому народ повівся на цю Самопоміч чи Садопоміч? які заслуги цієї політичної сили? де її позиція з принципових питань? чи не проект це певних олігархів які створили його на задоволення модного бренду про молодих політиків?
Відповісти
Самопоміч - чи не єдина партія, яка справді домагається змін, пише якісні і потрібні закони, відроджуючи хворий механізм держави.

Вам дуже легко розказувати тут які усі погані. Ви не написали жодного закону, не подали жодної нормальної пропозиції яка могла б покращити нашу державу. Ви не хочете чи не умієте аналізувати ситуацію. Хочби такий приклад: за написання законів для ЄС Гопко отримувала сотні тисяч євро. Зараз вона працює на нашу державу.

15 квітня - Саме ця конкретна партія була ініціатором створення, а тепер вимагає підписання прийнятого минулого тижня закону про мораторій на експорт необробленої деревини.

16 квітня - Тимчасовий мораторій на будівництво у столиці через "розгул" незаконних забудовників до прийняття генерального плану Києва (Гопко).

17 квітня, - під ВР, - Соболєв і люстрація: суд у Конституційному суді виграно ...
Відповісти
привела до влади циніків...
Відповісти


"Нигадяи, как они посмели... Нех жиє Янукович", - так да ?))
Вам в Россию, вас там заждались...
Відповісти
Важко жити в країні, де люди голосують за мильні бульбашки типу садопомочі, ляшка, мінливого фронту та однотурового миротворця!!!
Відповісти
ну, Ляшко, представник сучасного мистецтва первормансу, - "щоб не плакать я сміялась". Його навіть в Камеді клабі не копіюють, бо так не вийде. Він не мильна бульбашка, а цілком реальний собі клоун, який роками відточував образ...

про садопоміч можу сказати, що з цього починалась студія Довженка, хто в курсі.

Фронт і Тур мали потужні передвиборчі компанії, - тут я народ цілком розумію. Гратися іменем Самооборони, - брудно. Цей проект треба було переформатовувати одразу ж після Майдану.

Я свою точку зору можу обгрунтувати... а ви ?

Відповісти
Самопоміч займаєтсья політикою та словоблудом....
Відповісти
логічно.. саме політикою і повинна займатись політична сила...
а словоблуд, - то поняття широке, від кризової комунікації, і до кулуарних домовленостей, без яких ніяк. Це називається дипломатією.
Відповісти
Вже б пора робити ставки на революційні бої Самопоміч проти Свободи, БПП проти НФ, Свобода проти Батьківщини... Фінальна гра зі зброєю ще попереду((
Відповісти
Мочилово
Відповісти
зараз скажете, що я агент Садового, - =)
аж ніяк, просто люблю об*єктивність.

я реально бачу, що люди працюють. Я реально розумію що ці закони можуть нам дати, і яку вони мають перспективу. Хай працюють, революція для того і створювалась щоб влити нової крові у ВР.
Відповісти