Додати запис

Переоцінка цінностей чи «корупційний страх»?

На 24-му році Незалежності український парламент нарешті спромігся на декомунізацію, відкриття архівів КДБ та героїзацію ОУН-УПА, але так і не хоче виконати вимог Революції гідності щодо покарання корупціонерів та деолігархізації економіки.

Дехто поспішив заявити, що саме 9 квітня 2015 року український парламент «дозрів» і «прозрів», спрацював «божественно», а в свідомості більшості парламентаріїв відбувся корінний перелом і переоцінка політичних цінностей.

Маю в тому великий сумнів: насправді перелом відбувся хіба у стимулах чи мотиваціях голосувати не так, як це було ще декілька днів тому. І відбувся він кількома днями раніше. Після того, як перестали спрацьовувати політтехнології переключення уваги суспільства з одного скандалу на інший. Коли скандали з корупцією в уряді Яценюка не вдалося «погасити» оббріхуванням свободівців і намаганням «перевести стрілки» на колишніх екс-міністрів, бо Генпрокуратура визнала відсутність до них претензій. Зрештою, після того, коли коаліціанти побачили на вулиці під Верховною Радою бойову і дієздатну «Свободу»...

Саме ту «Свободу», яку вони у своїх численних байках для виборців давно вже розвалили й поховали, причому так багато разів, що аж самі в той витворений ними ж міф повірили... А 7 квітня зі здивуванням побачили, що вона, виявляється, жива! І ще згуртованіша та організованіша, ніж була, спроможна протистояти провокаціям. Я особисто був того дня під стінами парламенту і бачив той подив на деяких обличчях.

А головне: «Свобода» не просила в них, парламентських недоторканих заледве не богів, якихось поступок чи преференцій, а вимагала! І вимога була єдина, але така для них незручна: створити тимчасову слідчу комісію з розслідування фактів корупції в уряді Арсенія Яценюка…

Біля заблокованої трибуни парламенту свободівців було лише шестеро, але вони витримали погрози «бути винесеними з зали» і від свого не відступилися. Як результат, коаліція таки погодилася винести це питання на розгляд профільних парламентських комісій. Мабуть, сподівалися, що голосів для внесення питання на сесійний розгляд не вистачить. Так жменька принципових депутатів змусила коаліціянтів публічно обговорювати факти корупції в уряді «камікадзе».

Обговорення викрило нові цифри та факти корупційних діянь і призвело до чергового витка скандалу. Чим «гасити» його цього разу? У страшилки про «агентів Кремля», якими нардеп Антон Геращенко недолуго обізвав тих, хто творив Революцію гідності, ніхто ж не повірив! Це й не дивно: українці вже не сприймають ментальності «старшого брата» про непогрішимість владного царя, який завжди правий і якого не можна критикувати. Той, хто використовує подібні «аргументи», думає так само, як у Кремлі. То хто ж тоді «агент»? Про такі випадки в народі кажуть: на злодієві шапка горить…

Наступний день роботи в парламенті показав, що політичної волі виконати антикорупційні вимоги Революції гідності та розслідувати корупційні гріхи уряду Яценюка в коаліціянтів немає. Зате з’явилася політична воля виконати інші вимоги Революції гідності і відновити історичну справедливість, проголосувавши справді історичні рішення, вагомість і значимість яких важко переоцінити. Це – беззаперечний поступ уперед після більше ніж року фактичного тупцювання на місці!

Хоча насправді ці історичні рішення український парламент мав би вже давно прийняти. Всі підстави та передумови для цього були. Всі необхідні законопроекти депеутати від «Свободи» зареєстрували ще в минулому скликанні. Проте зробити це парламент чомусь спромігся лише тепер, після озвучення інформації про корупцію в уряді Арсенія Яценюка. Ось так, на жаль, і рухаємось далі. Спершу – два кроки назад, щоб потім зважитись на три вперед? Хоча нерідко відбувається й навпаки.

Дивує також половинчастість позиції, яку коаліція продемонструвала щодо російського агресора. Проект закону «Про націоналізацію майна в Україні держави-агресора та її резидентів», який дав би змогу акумулювати значні кошти для посилення обороноздатності наших Збройних Сил, коаліція ганебно провалила. Проект закону не підтримала більшість депутатів від «Блоку Петра Порошенка». А перед тим його успішно провалили на засіданні комітету з питань закордонних справ під головуванням Ганни Гопко з «Самопомічі». Це, як мінімум, непослідовність: спершу парламент визнає Росію агресором, а коли доходить до реальних дій, коаліція «вмиває руки»…

Про окремих унікумів із «Самопомічі», що не підтримали цих законопроектів, зокрема проекту закону про відкриття архівів КДБ та інших совєцьких спецслужб, навіть згадувати не хочеться. Мабуть, бояться, що «спливуть» на поверхню факти, які комусь дуже хотілось би приховати.

Можу помилятись, але мені так видається, що не переоцінка цінностей, а «корупційний страх» змусив декого з коаліціянтів того дня тиснути кнопки «за». Боязнь того, що об’єктивне розслідування фактів корупції в уряді Яценюка призведе до його відставки та дострокового розпуску парламенту. Тоді багатьом, мабуть, довелося би по-справжньому відповісти за свої сумнівні діяння перед людьми, що не злякалися бандитського режиму Януковича, вистояли на Майдані і перемогли, а тепер ціною власних життів захищають свою країну та майбутнє своїх дітей від російських окупантів…

Як сказали б автори новітньої закарпатської пародії на Кісєльова «Двести з Дмітрійом Пасульовим»: «Совпаденіє? Не думав…»

З іншого боку, голосування окремих депутатів за законопроекти, які раніше викликали в них несприйняття – свідчення того, що в існуючій коаліції немає справді ідеологічних партій. Бо такі партії не змінювали би своїх позицій і переконань залежно від зміни політичних обставин. Ніщо не змусило би націоналістів змінювати свої ідеологічні принципи. В той час як тимчасові лібералістичні політпроекти вже не вперше демонструють своє політичне «хамелеонство» і здатні змінювати свою позицію залежно від кон’юнктури.

А може, ця коаліція таки доведе, що я помиляюсь? І виконає решту вимог Революції гідності? У тому числі – антикорупційні й антиолігархічні. І нарешті розпочне реформи замість їх імітації…

Наше ж головне завдання тепер – не допустити реваншу, не дати зробити знову два кроки назад. Ті, хто при владі, мають усвідомити: за всі грішки й діяння рано чи пізно доведеться відповідати! І чим більше буде Свободи на вулиці й у владі – в усіх значеннях цього слова – тим швидше це станеться.

Олександр ПИРОЖИК,
перший заступник голови Волинської обласної ради,
керівник фракції ВО «Свобода» в обласній раді
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 16
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А де істерика Гузя?
Відповісти
самісіньке ляп-ляп..ляпоньки! Конструктиву - нуль.
Відповісти
А чому Махніцький не виконав вимоги революції щодо покарання корупціонерів і злочинців, які вбивали людей? Він же свободівець, так як і автор. Відповідати прийдеться, коли Махніцького викличуть на допит по цим питанням. І це обов'язково станеться, всьому свій час.
Відповісти
Махніцький вже більше року не є членом Свободи. Прокурором був три місяці і багато розпочав, що потім Ярема спустив на "тормоза". І садить не прокуратура ,а суд і це процес тривалий. "Європа" не знайшла порушень у розслідуваннях Махніцкого навідміну від Яреми і Авакова.
Відповісти
Гарний аргумент - більше року не є членов Свободи, відчепіться від нас зі своїм Махніцьким)).Так ви змушені були його вигнати зі Свободи - так він напрацював генпрокурором. Для того, аби суд міг щось зробити, прокуратура мусить висунути звинувачення, а потім подати в суд справу. Європа не називала прізвищ, Європа сказала - 10 місяців правоохоронні органи майже нічого не робили і час втрачений.
Відповісти
Прочитав, почав згадувати дії і акції "Свободи" і все більше переконуюсь, що "Свобода" - це вдалий витвір путінського ФСБ. Спрацьовано було тонко, перспективно і так, що наш простуватий піпл проковтнув усе гамузом, не помітивши, як його в черговий раз ні не просто розвели, а трагічно.
Відповісти
Олександр Пирожик,якби ваш махніцький соплі не прожував, а підзрюю, продався, вам би ще хтось повірив......а так черговий пук
Відповісти
Олександр Пирожик,якби ваш махніцький соплі не прожував, а підзрюю, продався, вам би ще хтось повірив......а так черговий пук
Відповісти
так Махніцкій найкорумпованіший свободівець.Напевно Тягнибок стільки не вкрав,як цей гнеральний.Була інформація,що в Англії купив шевченківську хатину за 42 млн.дол.,як колись Кравчук розказував,що на Канарах для свойого синка купив таку,а ще ж він кандидатську захищав в Ківалова,а цей свойого не пропустить.Вот вам і "великі і знані" свободівці,які рвуть сорочки за добробут простого люду.Про Бандеру вже не згадують,забули,вже не герой,хоча він таким і не був.
Відповісти
Та що там Махніцкий? Пирожик пише, а сам "не хоче виконати вимог Революції гідності
щодо покарання корупціонерів".
Захищав свого корєша-хабарника жирного "депутата", Вікторова О., який "заробляв" на горі лучан, на Луцькому кладовищі.
І втік, бо зараз в "бігах", від правосуддя!
Що це, як не пиріжкова чи "свободівська" "Переоцінка цінностей чи «корупційний страх»?
Тільки місцеві дурні мощуть не засуджувати це.
Відповісти
Ото вже вам всім Свобода поперек горла, що всі її так тролять, хоч та не є на сьогоднішній день парламентською.Не хочу сперечатися щодо тих стандартних брехливих обвинувачень.Напишу тільки те, що бачив на Майдані як вони боролися, скільки їх там було і скільки полягло. Скажіть, яка з теперішніх парламентських партій зробила більше, щоб вигнати Януковича?
Відповісти
Проаналізувавши діяльність так званої "патріотичної" "Свободи" спеціалісти в галузі опреративної роботи чітко розуміють ,що ні вчора ,ні сьогодні "Свобода" не працювала на державу Україна.Згадайте скандали у ВР,нагнітання обстановки навколо мов,руйнування пам"ятників,побиття генерального директора однієї з інформаційних структур,безглузді заяви з метою розпалювання міжнаціональної ворожнечі.Зверніть увагу,що провокативні вчинки "Свободи" ЗАВЖДИ відбувалися на передодні засідання Ради Безпеки ООН,на якій Чуркін з неймовірною іронією розпоаідав про "звірства" націоналістів та тотальне порушення прав громадян в Україні.Виникає ще одне питання,а хто ж реально вплинув на "здачу" Криму Росії?Чиї прихильники очолювали тогдішні силові структури України,наприклад Ген.прокуратуру,Мін.оборони.Який "РОЗУМНИК" заборонив застосовувати зброю проти нападників на військові та адміністративні об"єкти України,а це ж явно заперечувало військовому статуту.
Так дійсно багато РЯДОВИХ "Свободівців" загинуло на майдані.Честь,хвала і вічна пам"ять їм.Відповідь на цей аргумент дуже проста.Рядові "свободівці" щиро вірять,що вони працюють на Україну, але нажаль складається таке враження ,що їх використовують "В темну".Головні задачі партії "Свобода" знає тільки кілька керівників цієї стркуктури в Україні і мабудь ще менше за межами України.Пригадується 1944р.МГБ-НКВД вперше застосували на Західній Україні:"оперативно-боевые группы особого назначения".Котрі ходили в формі УПА,кричали "Слава Україні" - "Героям Слава" при цьому нищівно компроментували весь національно - визвольний рух українців:грабуючи,гвалтуючи та вбиваючи навіть своїх сексот.Порівняйте тактику тих псевдоупівців і сучасних "свободівців",неймовірно,але вони індентичні.Тепер про тих хто зараз брехнею попав в ВР.Вдумайтесь,що вони декларують,я маю на увазі "свободівців".Цитую;"Негайно оголосити війну Росії" (при цьому жоден з них на "передку" з автоматов не був і НЕ БУДЕ.А тепер,тільки реально без фанатизма,проаналізуйте стан наших ЗС і російських.Врахуйте слідуючі речі.1.Після оголошення війни ми юридично закріплюємо за Росією право на застосування її ЗС в тому числі і авіацію на нашій території.Кацапи відразу ж прикриються цією ситуацією ,мотивуючи перед світовою спільнотою:"Цеж не ми об"явили війну,а Україна" тому ми повинні діяти згідно світової військової практики.Що це означає,повне або часткове знищення наших ЗС,приведення до керівництва Укераїною лояльних до Путіна осіб,а таких нажаль у нас вистачає.2.Враховуючи відносну слабкість наших ЗС ми втратимо чи мало наших громадян,найкращих патріотів,бо "центрові""свободівці" "розчиняться",знову ж таки на "передку" їх ми не побачимо.3.Найгірше,що після цьго,не приведи Господь такого сценарію,ми втратимо політичну НЕЗАЛЕЖНІСТЬ.
Це я так коротенько.Зрозуміло ,що партія "Свобода" повинна бути як найшвидше стати предметом вивчення СБУ.Особливо її так звана патріотична діяльність та головне шляхи фінансування.Високопосадовців , вихідців із "Свободи" дуже прискіпливо перевірити на предмет корупції після чого ПУБЛІЧНО повести судові слухання.Щоб більше ця політична "пліснива" ніколи не відродилася на теренах України.
Слава Україні. Героям Слава !!!
Відповісти
ібать і патрійоти )))))))олег чернецький і махніцький
Відповісти
Свободівці, а розкажіть яким чином Чернецький став депутатом Київської міської ради, будучи депутатом Луцької міської ради?
Волинь-Пост, а запросіть но Вітіва на онлайн-конференцію!
Відповісти
Чернецький жулік, як і його патрон махніцький і весь кагал свободівський
Відповісти
Чернецький жулік, як і його патрон махніцький і весь кагал свободівський
Відповісти