Додати запис

І знову про тарифи....

З 1-го квітня 2015 року знов піднялися тарифи на газ та електроенергію, з 1–го травня – на воду та опалення. Газ піднявся у 6 разів. До 2017 року нас чекають ще 4 хвилі росту тарифів. Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, з 1 квітня поточного року встановила тариф до 3 600 грн за тисячу кубометрів палива, а тариф на газ для населення для приготування їжі дорівнює 7 188 грн за тисячу кубометрів.

Згідно з рішенням комісії, мінімальний тариф для населення встановлюється в опалювальний сезон з 1 жовтня по 30 квітня за максимального споживання палива обсягом до 200 кубометрів на місяць. У разі перевищення встановленого мінімального обсягу, наступні обсяги оплачуються з розрахунку 7 188 грн за тисячу кубометрів.

У період міжсезоння - з 1 травня по 30 вересня - вартість природного газу становитиме 7 188 грн за тисячу кубометрів, незалежно від обсягів споживання. Таким чином сім’я за двокімнатну квартиру в столиці повинна сплачувати у місяць за ЖКГ 1460 грн. замість 474 грн.

Ще трохи цифр. До обвалу гривні середня місячна заробітна плата складала 371дол., а пенсія 176 дол., а після: 148 дол. – заробітна плата та 65 дол. – пенсія, ще й до того остання обкладається 15 відсотковим податком. При цьому, поріг для оподаткування пенсій був зменшений з 10 тис. грн. до трьох мінімальних заробітних плат (на сьогодні це 3 654 грн.).

Тепер ми вирахуємо 50,2% з родинного місячного бюджету українця, які витрачаються на продукти харчування (для порівняння: у Франції родина в місяць на харчування витрачає 15, 9% від суми свого доходу, в Німеччині – 12, 1%, у Великобританії – 9, 1%). А також вирахуємо витрати на комунальні платежі з підрахунку від середньої місячної заробітної плати українця, а це 48% (для порівняння: у Польщі – 16%, Німеччині – 12%, США – 10%, Канаді – 6%). Так виходить, що платоспроможність нашого населення нульова!
Під час опитування на запитання: «Чи зможете Ви платити за новими тарифами?» 90% населення відповіли «Ні» і тільки решта 10% відповіли, що зможуть. Тобто, майже все населення нашої держави неплатоспроможне жити по новим тарифам.

А чи відомо Вам що вимоги МВФ зовсім не стосувалися тарифів! Мова йшла про зменшення дотацій з бюджету для НАК «Нафтогазу».
Щоб хоч якось заспокоїти народ Уряд удосконалює інститут «субсидії» Постановою №106 від 28 лютого 2015 року «Про вдосконалення порядку надання житлових субсидій», якою було введено новий порядок надання субсидії.

Новий механізм надання субсидій з оплати послуг ЖКГ містить низку пасток для населення, а саме: якщо згодом виявиться, що при заповненні декларації особа внесла недостовірні дані, субсидія скасується, а людина буде змушена сплатити подвійний розмір від раніше нарахованої суми. При цьому з’ясовувати свідомо чи в силу необізнаності були надані недостовірні дані враховуватися не буде.

Треба зазначити, що у новому механізмі є і позитивні сторони. Скасовуються діючі обмеження щодо майнового стану осіб, які звертаються по субсидію. Для прикладу, раніше їх не давали тим, хто мав у власності два житла чи дві автівки, у кого в сім’ї були працездатні безробітні, що не перебували на обліку, тим, хто здавав житло в оренду, або ж хто купив щось на суму понад 10 прожиткових мінімумів. Тепер ці люди матимуть право на субсидію – звісно, якщо вона виходить з розрахунку відношення доходів сім’ї до суми за комуналку.
Нові субсидії обіцяють давати на рік, а не на опалювальний період, як було раніше. І щоб їх отримати, не треба буде ходити чиновницькими коридорами і збирати папірчики.

Призначення субсидії відбуватиметься на підставі лише двох документів – заяви та декларації. Їх бланки мали принести Вам просто додому. Після заповнення й подачі органи соціального захисту мають одразу призначити субсидію.

Те, що дійсно потребує населення України - це реформи, а насамперед реформи у ЖКГ! Однак діючий Уряд не поспішає з цим, навіть анонсуючи програму Уряду на 2015-2016 рр. Прем'єр міністр України жодним чином не обмовився про реформу у ЖКГ. Будемо відверті - дії нашого Уряду дуже далекі від реформ, складаються із пустих обіцянок та «переливання із пустого в порожнє».

Парламент намагається робити дієві кроки по захисту населення від грабіжницьких тарифів. Так у Парламенті був зареєстрований Проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з перевірки обґрунтованості підвищення тарифів житлово-комунального господарства, основним завданням якої є перевірка обґрунтованості підвищення тарифів житлово-комунального господарства, алгоритму їх формування та наявності корупційних складових при формуванні таких тарифів.

За ініціативою Радикальної партії Олега Ляшка був зареєстрований Проект Закону № 2676 «Про житлово-комунальні послуги» (щодо нарахування субсидій пенсіонерам та інвалідів)», яким визначено порядок призначення житлових субсидій для найбільш незахищених верств населення. І вже на минулому сесійному тижні Верховною Радою України цей законопроект був прийнятий в цілому у першому читанні.

Відповідно до змін, кожна родина, яка має пенсіонера чи інваліда, отримає житлову субсидію за новим порядком. Таким чином будемо намагатися покращити соціальний рівень малозахищених сімей у боротьбі з несправедливо великими тарифами на комунальні послуги.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.