Додати запис

Написав заяву – повернули кошти

Про лікування по-українськи, де пацієнт зобов’язаний платити за все, починаючи із аналізів та завершуючи подякою лікареві, відомо всім. Про це неодноразово описували й ми, але проблема так і залишається нерозв’язаною. Можна тут кидати камінці в городи лікувальних закладів, держави та нам, потенційним пацієнтам. Нам за те, що ми настільки привчили медиків зазирати в наші руки, що декотрі й кроку не ступлять, поки «не підмажемо».

Друга сторона медалі – відсутність достатньої кількості коштів в лікарнях для забезпечення усім необхідним обладнанням та медикаментами. Ще до недавнього часу, коли грузин обіцяв перший свій робочий день у кріслі міністра охорони здоров’я розпочати із реформ та пообіцяв прикласти максимум зусиль для того, щоб докорінно змінити усю систему, ми – українці – надіялися, що згодом лікування стане для нас мало не блаженством. Але вже пройшло достатньо часу, а Квіташвілі далі говорильні та обіцянок так і не пішов. Мало того, він навіть ігнорує зустрічами із представниками ЗМІ. До речі, ми також двічі зверталися до цього генацвалез вимогою надати тлумачення різноплановій ціновій політиці у фармацевтиці, але й досі чекаємо хоча б якогось листа. Закрадається сумнів у його компетентності.

Нещодавно, хто слідкує за публікаціями у нашому друкованому виданні та сайті, міг ознайомитися із пригодою, яка трапилася із нашим активістом у стінах Володимир-Волинського ТМО. Допоки не сплатив 20 гривень, доти не зробили аналіз крові. Але ж це неправильно, бо благодійність ніколи не була примусом, а волевиявленням. А ось в лікарні, поправляючи свій фінансовий стан, практично примусово-добровільно вимагають сплатити енну суму за відповідну послугу. Не сплатиш, не покажеш квитанції – не зроблять того, що назначили. Одержуємо замкнене коло, з якого виходу немає.

Реагуючи на таку примусову благодійність, громадська організація З’єднання «Борці за справедливість» у Волинській області звернулися до обласного управління охорони здоров’я з бажанням почути від його керівництва думку про такі «партнерські» відносини Володимир-Волинського ТМО та пацієнтів.

В принципі щось подібне, в плані тексту, ми й чекали. Спершу начальник волинських медиків почав плакатися на мізерію фінансування, тобто держава спромоглася в цьому році забезпечити тільки 5,6 відсотка від потреби по соціальних стандартах. Вдумаймося. Сама ж встановила ці стандарти, сама ж і плюнула на них. Як виявилося, вартість одного лікарського відвідування, яку держава спроможеться оплатити, становить …36 копійок. У цю суму напевно входить тільки переступити поріг лікарні, бо вартість рентгенологічних, діагностичних, лабораторних та інших обстежень взагалі держава не врахувала. А навіщо? Кому треба рентген – хай платить.

Як виявляється, для стаціонарних та амбулаторних хворих використовуються дороговартісні реактиви, сироватки та інші медикаменти, кошти на які в лікарні, як зазначає Ващенюк, відсутні. А пацієнт тут яким боком? Добивайтеся коштів або відставки уряду, в тому числі профільного міністра, а не плачтеся на те, що до усіх негараздів ще й курс долара як обухом вгрів по закладах медицини. Тому, як і решту інших лікувальних установ області, задля «безперебійної роботи та підвищення матеріально-технічної бази лікувальних закладів, проведення лабораторно-діагностичних обстежень, для покращення якості лікувально-діагностичного процесу, для придбання лабораторних реактивів, сироваток, скарифікаторів, медикаментів, медичного обладнання, апаратури тощо, Володимир-Волинське ТМО об’єктивно потребує додаткових джерел фінансування і змушене в законному порядку їх забезпечувати, в тому числі, звертатися за благодійною допомогою».

Овва! Значить на усе, що тільки потребує лікарня для рятування, лікування та медичних оглядів, повинні дати або жсамі пацієнти, або ж благодійники. І одним із благодійників виступає Членська благодійна організація міськрайонна лікарняна каса. І, як зазначає Ващенюк, благодійні внески не є обов’язком пацієнтів, а їх виключним правом та бажанням. «Тому медична допомога хворим надається безкоштовно незалежно від внесення чи невнесення ними добровільних внесків». Це, до речі, слова волинського медика. Але вони чомусь здебільшого розходяться з ділом.

А ось в подальшому він все ж таки скривив душею, коли у своєму листі наголосив на тому, що наш активіст виявив особисте бажання внести кошти на придбання хімічних реактивів і ніхто його до цього не змушував. Це чистої води брехня, бо після відмови в «добровільній пожертві», його десь з годину посилали із кабінету до кабінету, допоки не потрапив до головного лікаря і не розповів про дуту лікарняну благодійність.Весь бухгалтерський консиліум вирішував, як би ту благодійність вірно оформити, щоб і гроші взяти, і якогось папірця пацієнту видати. Зупинилися на платіжному дорученні, яке було виписано на підставі накладної. Тому, громадською організацією З’єднання борців «За справедливість» у Волинській області було подано до міністерства відповідну скаргу про неналежний розгляд скарги про таку примусову благодійність.

А тепер найцікавіше. Як виявляється, коли пацієнт бажає повернути назад витрачені на подібну благодійність свої кровні, варто написати заяву на ім’я головного лікаря і ці кошти будуть повернуті. Так сказав Ващенюк, його за язик ніхто не тягнув. Тому всі, хто вважає, що зайво переплатив або примусово вніс, може звернутися за їх поверненням. Якщо відмовлять, пославшись на важке фінансове становище, ми чекаємо на вас, щоб ще раз нагадати керівництву медичної галузі про те, що за свої слова потрібно відповідати.
/Джерело www.bortsi.com.ua/
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А великі борці , за все своє свідоме життя скільки раз просто так прийшли і поцікавились проблемами лікарні, вникли в них ,просто добровільно допомогли. Думаю 0 разів. Не так тії вороги ,як ті добрі люди- це про вас, бо добивати лежачого це не -справедливість - це підлість.
Відповісти
Щось я дуже сумнiваюсь,що вам повернуть грошi,якi взяли як благодiйний внесок.
Відповісти